Evenimentul Zilei > Actualitate > Rock inspirat din folclor. Mesaje istorice între două generaţii de muzicieni
Rock inspirat din folclor. Mesaje istorice între două generaţii de muzicieni

Rock inspirat din folclor. Mesaje istorice între două generaţii de muzicieni

Muzica nu are frontiere. Indiferent de stil şi de generaţie, artiştii găsesc întotdeauna o limbă comună, care odată orchestrată, naşte creaţii inedite ce conţin mesaje puternice.

Aşa s-a întâmplat recent între cei de la Trooper (n.r. – una dintre cele mai cunoscute formaţii de metal din România) şi Tudor Gheorghe, simbolul sudist al unei muzici vii şi magnetizante şi care pe alocuri aduce aminte de stilul lui Ennio Morricone (n.r. compozitor și dirijor italian, care compus muzica pentru mai mult de 500 de filme și seriale).

Inspiraţi de “Maturizare”, hitul maestrului Tudor Gheorghe, băieţii de la Trooper au lansat propria variantă a piesei “Maturizare”. Pentru a marca şi mai bine acest eveniment, lansarea a fost însoțită de un videoclip filmat în format 360°, o premieră în lumea metal autohtonă. „Nu vreau să văd bariere în muzică. Înţeleg că ne separă religia, politica, sportul, culoarea pielii, zidurile construite de minţi bolnave… însă în muzică nu trebuie să existe bariere. Când am ascultat prima oară Maturizare am rămas blocat! Căror cruci și căror Dumnezei / Mieii-și varsă sângele-n cuțite?…. un mesaj teribil pe un suport muzical perfect.

Tudor Gheorghe fost încântat de idee. Puțini stiu asta, dar este un mare iubitor de rock. Cât despre noi, de la jumătatea anilor '80 îi ascultam muzica, iar eu, când eram copil, îi cântam piesele. Sperăm ca într-o zi să putem cânta piesa asta împreună pe o scenă”, a declarat Alin Dincă (Coiotu’), vocalul Trooper, absolvent de Conservator şi pasionat de folclorul românesc (și-a susținut lucrarea de licență pe acest subiect și ascultă folclor în mod constant, alături de multe alte genuri).