Aceste cifre sunt contrazise însă de ONU, care a raportat 13.000 de persoane la frontiera turco-greacă. Alți 1300 de refugiați au reușit să ajungă pe insulele Mării Egee iar un copil a murit în largul insulei Lesbos, după ce ambarcațiunea în care se afla, alături de 50 de migranți, s-a scufundat.
Pe de altă parte, Erdogan a acuzat Grecia că „ ucis doi migranți”, luni, și a rănit grav un al treilea, fără a-și susține acuzațiile. Anterior, Atena a calificat „fake news” un video în care se afirma că apare un sirian mort.
Ignorând protestele europenilor , președintele turc a spus că va menține deschise „ușile către Europa”. Într-un interviu telefonic cu Angela Merkel, luni seară, el a cerut „împărțirea corectă a sarcinilor” privind migranții , potrivit Ankarăi.
O întâlnire extraordinară a miniștrilor de interne ai UE va avea loc, miercuri, la Bruxelles pentru a ajuta Grecia și Bulgaria. Președintele francez Emmanuel Macron a subliniat „solidaritatea deplină” a Franței cu aceste două țări învecinate cu Turcia.
Turcia găzduiește peste patru milioane de refugiați și migranți, majoritatea sirieni.
Ankara a justificat deschiderea frontierelor prin incapacitatea sa de a face față unui nou val migratoriu, în timp ce aproape un milion de persoane strămutate de ofensiva regimului sirian la Idleb sunt masate la granița turcă.