Robert De Niro a decis RETRAGEREA unui documentar ANTI-VACCIN din programul Festivalului de Film Tribeca
- Nadina Zisu
- 28 martie 2016, 22:27
Un fost cercetător britanic a realizat un documentar în care susține, însoțit de explicații că există legătură între vaccinuri și apariția autismului. Documentarul era inclus în programul Festivalului de Film Tribeca de la New York, care se va desfășura între 13 și 24 aprilie, însă Robert de Niro, cofondatorul festivalului a decis să retragă producția din program.
Filmul, intitulat ”Vaxxed: From Cover-up to Catastrophe” a fost produs sub egida marelui actor Robert De Niro care este și cofondator al festivalului, și regizat de către activistul antivaccinare Andrew Wakefield. Tema producției pune în lumină posibile efecte ale vaccinului împotriva pojarului, oreionului și a rubeolei precum apariția austismului, informează BBC. Includerea documentarului în programa Festivalului de Film Tribeca de la New York a atras critici puternice din partea medicilor și a multor cercetători în domeniu.
„Intenția mea în decizia de a prezenta acest film a fost de a oferi posibilitatea de a avea o conversație cu privire la acest subiect, care este profund personal pentru mine și familia mea. Dar, după ce am reanalizat-o în ultimele zile împreună cu echipa festivalului Tribeca și cu alte persoane din comunitatea științifică, am considerat că nu contribuie la progresul discuțiilor și este contrar față de ceea ce am sperat. Acest festival nu încearcă să evite și nu se teme de controverse. Cu toate acestea suntem preocupați de anumite lucruri din acest film, care ne împiedică să îl prezentăm în programul festivalului”, a declarat Robert De Niro, care are un copil cu autism, precizează AFP.
Andrew Wakefield, în regia căruia a fost realizat documentarul este un cercetător care și-a pierdut din notorietate după ce a publicat în 1998 un studiu în revista medicală britanică ”The Lancet”. Acesta susținea la vremea respectivă că în urma cercetărilor sale a descoperit legături clare între vaccinul combinat împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului și apariția autismului. Cercetătorul sugera atunci părinților să opteze mai debrabă pentru vaccinuri separate în ceea ce privește protejarea copiilor de afecțiunile mai sus amintite, și nu unul unic, pentru a-și feri micuții de apariția ulterioară a autismului, scrie BBC.
Studiul lui Wakefield a declanșat la acea vreme o adevărată mișcare anti-vaccin considerată în unanimitate de autoritățile medicale ca fiind responsabilă de decesele și epidemiile de boli ale copilăriei ce pot fi evitate prin vaccinare.
O anchetă condusă de consiliul medical general din Marea Britanie a stabilit că cercetătorul Andrew Wakefield a fost ”necinstit”, din cauză că a publicat rezultate eronate, care au indus populația în eroare.
”The Lancet” a puclicat ulterior retractare a studiului, precizând că anumite părți au fost falsificate. Drept consecință a celor întâmplate atunci, lui Andrew Wakefield i s-a interzis practicarea medicinei în Marea Britanie, potrivit DIGI 24.