Robert de Niro, 80 de ani. Actorul a marcat filmul secolului 20

Robert de Niro, 80 de ani. Actorul a marcat filmul secolului 20Sursa foto: Arhiva EVZ

Actorul american Robert De Niro împlinește joi 80 de ani, Este unanim considerat un actor emblematic al cinema-ului contemporan. Tot joi, actorul american Sean Penn împlinește 63 de ani.

La data de 17 august 1943 s-a născut actorul american Robert De Niro. Este un actor, regizor și producător american, dublu câștigător al Premiului Oscar. Este considerat unul dintre cei mai mari și mai creativi actori din toate timpurile, având la activ roluri în peste 90 de filme.

A colaborat o viață cu regizorul Martin Scorsese

De Niro este recunoscut pentru personajele sale complexe, inadaptate, prinse în conflicte puternice și în lupte personale, dar și pentru colaborarea sa de o viață cu regizorul Martin Scorsese. Rolul care l-a făcut celebru este cel al tânărului Vito Corleone în „Nașul: Partea II". Un alt rol emblematic pentru cariera sa este cel al taximetristului Travis Bickle în „Taxi Driver".

A mai dat viață boxerului Jake LaMotta în „Raging Bull", gangsterului Jimmy Conway în „Băieți buni"; directorului de cazinou Sam „Ace” Rothstein în „Casino"; lui Al Capone în „Incoruptibilii"; fostului pușcăriaș Max Cady în „Promontoriul groazei"; personajului Noodles în „A fost odată în America", lui Michael Vronsky în „Vânătorul de cerbi".

Sean Penn împlinește 63 de ani

Tot pe 17 august s-a născut un alt actor important al Hollywood-ului, Sean Penn. Actorul împlinește joi 63 de ani. Sean Justin Penn este actor și regizor american, cunoscut și ca activist politic. A obținut Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în 2004 (Mystic river) și 2009 (Milk).

Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Penn s-a născut în Santa Monica, California, ca fiu al actorului și regizorului Leo Penn și al actriței Eileen Ryan. Are un frate, muzicianul Michael Penn; celălalt frate, actorul Chris Penn, a murit în 2006. Bunicii paterni erau evrei imigranți din Lituania și Rusia. Mama sa este catolică și are ca strămoși italieni și irlandezi.

Traian Vuia, pionier al aviației mondiale

Traian Vuia s-a născut în 17 august 1872, la Surducul Mic (astăzi localitatea Traian Vuia). La 18 martie 1906, pe o tarla de lângă Montesson, o mică localitate de lângă Paris, aparatul de zbor construit de Traian Vuia se desprindea de la sol. Este considerat primul zbor autopropulsat cu un aparat mai greu decât aerul. Adică aparatul s-a desprins de la sol prin forţe proprii.

„Am dovedit că se poate zbura cu un aparat mai greu decât aerul. Nu m-am ascuns, am experimentat în văzul tuturor. Pot continua şi alţii, aşa se va realiza progresul aviaţiei mondiale”, afirma Traian Vuia.

Herta Müller, laureată a Premiului Nobel

Pe 17 august 1953 a venit pe lume Herta Müller,  scriitoare româno-germană de limbă germană și română, originară din România, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2009.

Tatăl ei a fost un șvab bănățean, înrolat în Al Doilea Război Mondial în Waffen-SS. După venirea la putere a comunismului în România, a fost expropriat de autoritățile statului comunist român.

Mama scriitoarei a fost deportată în 1945 în Uniunea Sovietică. A fost deținută 5 ani într-un lagăr de muncă forțată. Herta Müller a făcut studii de germanistică și de limbă și literatură română la Universitatea din Timișoara, în perioada 1973–1976. A emigrat în februarie 1987 în Republica Federală Germania, împreună cu soțul ei de la acea vreme, scriitorul Richard Wagner.