Cristian Rizea a scăpat de un an de închisoare. Decizia judecătorilor de la Înalta Curte

Cristian Rizea a scăpat de un an de închisoare. Decizia judecătorilor de la Înalta CurteCristian Rizea. Sursa foto: Arhiva EvZ

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a admis contestația în anulare înaintată de apărarea fostului deputat PSD Cristian Rizea. Magistrații au redus cu un an pedeapsa inițială după ce au constatat că a intervenit prescripția pentru infracțiunea de spălare a banilor. Prin urmare, sentința rezultată este de trei ani și opt luni de închisoare pentru fapte ce țin de trafic de influență.

Magistrații de la Înalta Curte au decis astăzi, luni 13 noiembrie, contestația în anulare formulată de Cristian Rizea împotriva condamnării din 18 martie 2019.

Decizia magistraților de la Înalta Curte

Judecătorii au decis să descontopească pedeapsa finală de patru ani și opt luni de închisoare respectiv de doi ani pedeapsă complementară a interzicerii unor drepturi. Magistrații au aplicat pedepsele în individualitatea lor după cum urmează:

„Trei ani de închisoare și de doi ani ani pedeapsă complementară a interzicerii unor drepturi pentru fapte ce țin de trafic de influență și de doi ani pedeapsă complementară a interzicerii unor drepturi pentru fapte ce țin de spălare de bani precum și doi ani de închisoare și un an de pedeapsă complementară a interzicerii unor drepturi, pentru săvârșirea infracțiunii de influențare a declarațiilor”.

A intevenit prescripția

Ca urmare a faptului că procesul penal deschis față de Cristian Rizea pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor a încetat pe fondul prescripției răspunderii penale, judecătorii au menținut sentințele aplicate celorlalte infracțiuni.

Completul de judecată a contopit pedepsele. A reținut sentința cea mai grea, cea de trei ani de închisoare la care a adăugat un spor de opt luni. În final, deputatul Cristian Rizea are de ispășit trei ani și opt luni de închisoare. Decizia instanței este definitivă.

Pedeapsă redusă pentru Cristian Rizea. A intervenit prescripția

Sursa foto. arhiva EvZ

Cristian Rizea a fugit în Republica Moldova

„Deduce din pedeapsa rezultantă aplicată inculpatului Rizea Cristian, perioada executată în baza mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 87/2019 din 27 aprilie 2023 emis de Tribunalul Bucureşti, de la 27 aprilie 2023 până la zi. Anulează formele de executare dispuse în baza sentinţei penale nr. 680 din data de 7 decembrie 2017 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 1291/1/2016, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 62 din data de 18 martie 2019 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2648/1/2018, în ceea ce îl priveşte pe condamnatul Rizea Cristian. Dispune emiterea unui nou mandat de executare a pedepsei închisorii corespunzător pedepsei de trei ani şi opt luni închisoare aplicate prin prezenta decizie”, mai precizează minuta instanţei.

Cristian Rizea a primit o condamnare de patru ani și opt luni de închisoare în 2019. Pentru a se sustrage sentinței a fugit în Republica Moldova de unde a fost extrădat în acest an.

Rizea trebuia să intervină la RAAPPS

Procurorii au deschis cercetarea penală în martie 2016. Moment la care Cristian Rizea a fost acuzat de trafic de influență și spălare de bani alături de Lucian Colțea. Cel din urmă i-ar fi dat sub formă de mită 300.000 de euro pentru a interveni la RAAPPS pentru retrocedarea unui teren situat într-o zonă importantă din Capitală. Totodată, Rizea trebuia să intervină în favoarea omului de afaceri și la Primăria Chiajna pentru un teren în litigiu.

Potrivit rechizitoriului DNA, în 2 decembrie 2009, Rizea ar fi primit 200.000 de euro. După care, câteva zile mai târziu ar fi primit și restul sumei de 100.000 de euro pentru a interveni la Primăria Chiajna.

Deputatul ar fi primit cu titlul de mită 300.000 de euro pentru a-și trafica influența

Omul de afaceri Lucian Colțea, în schimbul sumei de 300.000 de euro, a solicitat urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidențială din Capitală.

„Pentru a disimula adevărata natură a provenienţei sumei de 300.000 euro, primită de deputatul Rizea Cristian ca obiect al traficului de influenţă, au fost întocmite patru contracte de împrumut false”, conform procurorilor DNA.

Procurorii îl mai acuză pe Rizea că în timpul cercetărilor penale ar fi abordat doi martori. Martori cărora le-ar fi promis un spațiu comercial gratuit în Cotroceni. Asta în scenariul în care Rizea câștiga alegerile pentru Primăria Sectorului 5.