Marea Britanie revine în programul UE - Copernicus

Rishi Sunak / Sursa foto: www.gov.uk

În pofida faptului că Regatul Unit al Marii Britanii a renunțat la statutul membru al Uniunii Europene, Londra revine într-un parteneriat cu Bruxelles. Este vorba de programul de cercetare științifică al UE, Horizon. Anunțul a fost făcut chiar de premierul Marii Britanii, Rishi Sunak.

Marea Britanie revine în programul european Copernicus. La scurt timp după ce a catalogat cooperarea cu Uniunea Europeană drept un ”salut pentru țară”, Sunak a subliniat faptul că savanții din Albion pot solicita granturi de cercetare din programul cu fonduri de 85 de miliarde de lire sterline, echivalentul a 100 de milioane de euro.

Lumea academică din Marea Britanie a primit cu bucurie vestea dat fiind faptul că oamenii de știință din Regatul Unit au fost cândva principalii beneficiari ai fondului.

Sursa: Facebook/ Rishi Sunak

Rishi Sunak: „Am deblocat oportunități de cercetare de neegalat”

„Am colaborat cu partenerii noştri din UE pentru a ne asigura că acesta este acordul potrivit pentru Marea Britanie, deblocând oportunităţi de cercetare de neegalat, şi, de asemenea, fiind acordul potrivit pentru contribuabilii britanici", a declarat Rishi Sunak.

Acordul a fost validat miercuri, 06 septembrie, după o convorbire între președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și premierul britanic, Rishi Sunak.

Totodată, într-un comunicat al Executivului britanic se precizează că Marea Britanie revine în programul european Copernicus. Este vorba de programul de observare Pământului prin rețeaua de sateliți. Importanța acestui program rezidă din faptul că oamenii de știință au putut colecta date cruciale despre fenomenele meteorologice din această vară.

De ce este important programul Copernicus

Totodată, Copernicus a livrat informații vitale salvatorilor care s-au luptat cu incendiile de vegetație de pe continentul european. În altă ordine de idei, Uniunea Europeană a acceptat solicitarea Londrei a nu fi parte a programului Euratom. În schimb, Regatul Unit își construiește propria strategie privind energia de fuziune.

Copernicus este definit ca fiind sistemul de sateliți al Uniunii Europene, o rețea folosită pentru observarea și monitorizarea Pământului. Reprezintă totodată, un ansamblu complex de sisteme care adună date din mai multe surse. Pentru colectarea informațiilor se folosesc Sateliți de observare a Pământului și senzori in situ, cum ar fi stații terestre, senzori aeropurtați și senzori pe mare.

Datele procesate oferă utilizatorilor informații vitale, precise și actualizate despre schimbările climatice și de mediu. Copernicus este un mobil important folosit pentru atingerea obiectivelor din programul Green Deal sau Net-Zero. În urma înțelegerii dintre UE și Marea Britanie, UE are acces la toate datele și serviciile Copernicus. Regatul Unit va avea acces la toate produsele și serviciile Copernicus.

În general, se estimează că Regatul Unit va contribui în medie cu aproape 2,6 miliarde de euro pe an pentru participarea sa atât la Orizont Europa, cât și la componenta Copernicus a programului spațial. Această contribuție este în conformitate cu termenii conveniți în Acordul comercial și de cooperare, potrivit europa.eu.