Sunak: e prea devreme pentru a trage concluzii cu privire la Kahovka,

Sunak: e prea devreme pentru a trage concluzii cu privire la Kahovka, Sursa foto: Vitaliy Selyk / Facebook

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a spus că este prea devreme pentru a trage concluzii cu privire la circumstanțele distrugerii hidrocentralei Kahovka, serviciile de informații ale țării și armata colectează date despre ceea ce s-a întâmplat.

Agențiile britanice de informații studiază cauzele exploziei barajului de la hidrocentrala Kahovskaia din regiunea Herson. Acest lucru a fost anunțat pe 6 iunie de prim-ministrul britanic Rishi Sunak la bordul unei aeronave guvernamentale britanice, înainte de o vizită în Statele Unite, scrie Polittico.

Sunak a spus că armata britanică și agențiile de informații cercetează dovezile, dar este „prea devreme” pentru a face o „judecare finală” cu privire la cauza prăbușirii barajului.

Dacă se dovedește că barajul a fost distrus în mod deliberat, acesta ar fi cel mai mare atac asupra infrastructurii civile de când trupele ruse au început să intre în Ucraina, a spus Sunak. „Dar este prea devreme pentru a spune ceva încă”, a adăugat el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit lui Sunak, prioritatea acum este de a face față consecințelor dezastrului, care a dus la inundarea așezărilor și a amenințat alimentarea cu apă potabilă.

Se învinuiesc reciproc, dar suferă oamenii nevinovați

Secretarul britanic de externe James Cleverly a vorbit mai devreme într-un sens similar, spunând că este prea devreme pentru a evalua situația în jurul distrugerii hidrocentralei Kahovka, dar că aceasta „a avut loc din cauza începerii ostilităților din partea Rusiei”. Casa Albă a SUA a spus că încă nu poate numi autorii. Potrivit CNN, serviciile de informații din alte țări occidentale investighează cine este responsabil pentru cele întâmplate, dar „autoritățile sunt înclinate să creadă că Rusia este de vină”.

Autoritățile ruse dau vina pe partea ucraineană pentru cele întâmplate. Administrația regiunii Herson a declarat că distrugerea barajului a fost rezultatul unei lovituri nocturne a Forțelor Armate ale Ucrainei, probabil de la sistemul de rachete cu lansare multiplă Alder. Kremlinul a atribuit incidentul „ofensivei nereușite” a Forțelor Armate ale Ucrainei. Partea ucraineană a numit distrugerea hidrocentralei un atac terorist și a dat vina pe Rusia. Potrivit președintelui Volodimir Zelenski, structurile stației au fost „subminate din interior”.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a numit distrugerea barajului hidrocentralei Kahovskaia „un dezastru umanitar, economic și de mediu monumental”. Cel puțin 16.000 de oameni și-au pierdut deja casele, a spus el; ONU și partenerii s-au angajat să ajute locuitorii din zonele afectate prin furnizarea de apă potabilă și medicamente.