Sabotajul barajului Nova Kakhovka este văzut ca cel mai mare dezastru ecologic al Ucrainei „de după Cernobâl”

Sabotajul barajului Nova Kakhovka este văzut ca cel mai mare dezastru ecologic al Ucrainei „de după Cernobâl”Sursa foto: Vitaliy Selyk / Facebook

Distrugerea barajului Nova Kakhovka amenință siguranța a zeci de mii de oameni, a rețelelor de energetice și a mediul. Îngrijorările legate de un dezastru de mediu masiv în Ucraina s-au concentrat de mult asupra centralei nucleare din Zaporojie, ocupată de ruși. Dar oamenii nu se uitau neapărat în locul potrivit.

Catastrofa s-a produs marți dimineața devreme, când mai multe explozii au rupt colosalul baraj hidroelectric Nova Kakhovka din sudul Ucrainei, drenând unul dintre cele mai mari rezervoare artificiale de apă de pe continent. A fost nevoie de evacuarea a mii de oameni în aval, a fost poluat terenul, a distrus un mare generator de electricitate.

Specialiștii spun că în viitorul foarte apropiat vor fi probleme cu alimentarea de apă. Kievul dă vina pe Rusia, care a preluat controlul asupra barajului pe 24 februarie 2022, prima zi a invaziei sale pe scară largă a Ucrainei. Kremlinul a arătat cu degetul spre Ucraina, dar nu a oferit nicio dovadă. Ucraina a avertizat de mult despre acest pericol. În octombrie, președintele Volodimir Zelenski a cerut Occidentului să facă presiuni asupra Rusiei să nu arunce în aer barajul, despre care a spus că a fost minat cu explozibili.

„Distrugerea barajului ar însemna un dezastru pe scară largă”, a spus el. Dar, în timp ce observatori internaționali erau prezenți la Zaporizhzhia, cea mai mare centrală nucleară din Europa, acest nu a fost nu s-a întâmălat și în cazul barajului Nova Kakhovka. Barajul a cunoscut luni de lupte, când Ucraina a împins trupele rusești înapoi peste râul Nipru anul trecut, iar acum se află pe prima linie între cele două armate.

Un dezastru uman

Impactul imediat se teferă la oamenii în aval; malul vestic al Niprului este sub control ucrainean, în timp ce estul este încă deținut de Rusia. Șeful ucrainean al regiunii Herson, Oleksandr Prokudin, a declarat că aproximativ 16.000 de persoane din teritoriul controlat de ucraineana sunt în pericol și mulți oameni ar trebui să-și părăsească casele. Vitali Bogdanov, un deputat la consiliul orașului Herson care locuiește în apropiere, a mers să vadă amploarea pagubelor marți dimineață.

„Nu există panică, serviciile de salvare funcționează, poliția și armata sunt peste tot”, a declarat el pentru Polotico, adăugând că „Mulți oameni mulți oameni au fost deja  evacuați”. Bogdanov a spus că nu intenționează să-și părăsească casa, deoarece trebuie să aibă grijă de rudele în vârstă. Cei care trăiesc pe teritoriul ocupat de ruși nu știu ce să facă în continuare. Sergii Zeinalov, un regizor de film care locuiește la Kiev, și-a sunat marți dimineața bunica din Oleshki, un oraș aflat la aproximativ 70 de kilometri în aval de baraj. "În acel moment nu era apă în oraș. Din câte știu, acum nu există electricitate sau comunicații în Oleshki. Drept urmare, informațiile vin cu greutate. Între timp, apa se apropie de casele de acolo".

Impact asupra mediului

Viceministrul de Externe al Ucrainei, Andrij Melnyk, a numit spargerea barajului Nova Kakhovka „cel mai mare dezastru ecologic din Europa de la Cernobâl”. Gama impactului este vastă – de la strămutarea oamenilor până la înecarea animalelor și poluarea mediului. „Acum știm că 600 sau poate chiar 800 de tone de petrol au intrat în apă”, a declarat ministrul ucrainean al Mediului, Ruslan Strilets, la Bruxelles. „Această scurgere de petrol se va deversa în râul Nipro și de acolo va ajunge în Marea Neagră”.

Potrivit lui Olexi Pasiuk, un militant al grupului de mediu CEE Bankwatch, „efectele temporare” ale inundațiilor ar putea dura până la o săptămână. „Cu toate acestea, mai târziu, impactul mai mare va fi cauzat de lipsa apei, deoarece rezervorul Kakhovka este o sursă de alimentare cu apă a sistemului regiunii Hersonul de sud”, a adăugat el. „Ne putem aștepta la probleme semnificative pentru agricultură și pentru localnicii care trăiesc din aceasta”. Drenarea rezervorului ar putea avea, de asemenea, un impact dramatic asupra Peninsulei Crimeea ocupată ilegal. Aceasta se bazează pe apa din Ucraina continentală; una dintre primele acțiuni după invadarea a trupelor ruse anul trecut a fost redeschiderea unui canal de apă legat de lacul de acumulare care fusese închis de Ucraina după anexarea din 2014.

„Va fi un dezastru social-economic. Fermierii nu vor putea cultiva nimic", a declarat Wim Zwijnenburg cu PAX, un ONG olandez și un colaborator la rețeaua de investigații Bellingcat. „Ucraina deja [blocase] râul spre Crimeea înainte de conflict pentru a opri apa , ceea ce a dus deja la o oarecare deșertificare în zonă. Este greu de prezis ceva – majoritatea efectelor se vor vedea probabil în doi-trei ani.” Iiulia Markhel, coordonatorul Let's Do It Ukraine SOS, cel mai mare ONG de mediu din țară, a numit barajul spart o „catastrofă”. „Animalele, speciile, vor fi distruse”, a spus ea. "Va schimba clima întregii regiuni. Terenurile agricole ucrainene au fost probabil distruse. Zona va fi inundată. Locurile inundate se vor transforma în deșerturi după evaporarea apei, iar locurile în care va apa rămâne vor deveni mlaștini". Aceasta se adaugă la costul mare al impactului asupra mediului din cauza războiului, care a ajuns la 2 trilioane de grivne (53 de miliarde de euro), a declarat Ministerul Mediului din Ucraina.

Lupte pentru putere

Distrugerea barajului nu va avea un efect imediat asupra rețelei electrice naționale a Ucrainei, a declarat Vitaliy Mukhin, consilier strategic al companiei hidroenergetice de stat Ukrhydroenergo din Kiev. Nova Kakhovka, construită în anii 1950, are o capacitate de 357 de megawați, dar nu a distribuit prea multă putere de când a intrat sub ocupația rusă. Centrala nu va fi din nou funcțională în curând. Ukrhydroenergo a spus „ca urmare a exploziilor din sala de mașini, centrala hidroelectrică Kakhovka este complet distrusă. Nu este recuperabilă.”

Hidrocentrala ar fi fost o sursă cheie de energie curată și o parte importantă a mixului energetic postbelic al Ucrainei, a declarat Olena Pavlenko, președintele grupului de reflecție energetică DiXi din Kiev. Ihor Syrota, șeful Ukrhydroenergo, a declarat că Kievul va construi o nouă centrală pe același loc odată ce va elibera teritoriul. Aruncarea barajului Nova Kakhovka are un impact potențial asupra centralei nucleare Zaporizhzhia, afectată de bătălii, ocupată de asemenea de trupele ruse. Centrala se bazează pe apa rezervorului pentru a răci cele șase reactoare, dar acestea sunt acum în așa-numita oprire la rece, iar bazinul de răcire a centralei este plin, așa că are nevoie doar de „câțiva litri pe zi”, a declarat Leon Cizelj, președintele European pentru Energie Nucleară.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a spus că la centrală există suficientă apă de răcire pentru a rezista aproximativ șase luni. „Facilitatea are opțiuni de rezervă disponibile și nu există niciun risc pe termen scurt pentru siguranța și securitatea nucleară”, a declarat directorul general Rafael Mariano Grossi „Conflictul continuă să împingă noi granițe”, a spus Doug Weir, director de cercetare și politici la Observatorul Conflictului și Mediului. „Mulți oameni s-au îngrijorat de aceste baraje, dar, în același timp, nu s-au așteptat niciodată să fie sparte. Evenimentele continuă să se desfășoare, creând daune asupra mediului în Ucraina.”