Miliarde de tone de plasmă din Soare vor lovi Pământul azi. Cât de mari sunt riscurile de blackout sau de cădere a sateliților

Miliarde de tone de plasmă din Soare vor lovi Pământul azi. Cât de mari sunt riscurile de blackout sau de cădere a sateliților Sursă: Evgenii Puzanov | Dreamstime.com

O explozie masivă cauzată de gazul supraîncălzit de la suprafața Soarelui a avut loc în această săptămână. Azi sunt așteptate ca miliarde de tone de plasmă din Soare să cadă asupra planetei noastre. Riscăm să avem parte de pene de curent și de radiații puternice.

Erupția, cunoscută sub numele de ejecție de masă coronală, s-a împrăștiat din regiunea de sud-vest a Soarelui, trimițând plasmă spre planeta noastră cu ajutorul vântului solar intens.

Rapoartele de prognoză sugerează că există o șansă de 50% ca particulele să perturbe sateliții de pe orbita Pământului. Totodată,  există un risc estimat la 10% ca azi, pe Pământ, să aibă loc mai multe pene de curent, cauzate de explozia solară, informează Daily Mail.

Fluxul de radiații solare ar putea perturba tehnologia

De asemenea, se așteaptă ca vânturile solare să afecteze magnetosfera planetei noastre, provocând o furtună geomagnetică G1 care poate perturba sateliții care orbitează în regiunea spațiului cosmic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Exploziile solare au avut loc pe data de 24 aprilie, iar plasma care ar putea cădea peste Pământ va fi sub formă de radiații și de unde magnetice.

„Astfel de erupții au potențialul de a declanșa vremea spațială care poate interfera cu sateliții și rețelele electrice de pe Pământ și poate fi dăunătoare pentru astronauții neprotejați”, informează sursa citată.

Datele sunt confirmate și de Administrația Atmosferei și a Oceanelor, care spun că Pământul și câmpul magnetic al acestuia vor fi perturbate în cursul zilei de azi.

Au fost identificate șapte pete solare

Totodată, cercetătorii au descoperit șapte pete la nivelul Soarelui. Petele solare sunt regiuni întunecate ale Soarelui unde este mai rece decât alte părți ale suprafeței. Erupțiile solare își au originea în apropierea acestor zone întunecate ale stelei, explică un raport prezentat de EarthSky.

„Trei găuri coronare de pe suprafața Soarelui sunt orientate spre planeta noastră și au fost identificate, de asemenea, șapte pete solare. Când explodează în direcția Pământului, pot duce la furtuni geomagnetice care produc aurore și reprezintă un pericol pentru rețelele electrice și sateliți”, informează EarthSky.

Ce spune NASA despre exploziile solare din această săptămână

În timp ce astronomii sunt nedumeriți, ei speculează că problema ar putea fi cauzată de inversarea câmpului magnetic al Soarelui, fenomen care se întâmplă o dată la fiecare ciclu solar.

NASA descrie filamentele solare ca fiind nori de particule încărcate care plutesc deasupra Soarelui, legați de acesta prin forțe magnetice. Acestea apar ca niște fire alungite, neuniforme, care ies de la suprafața Soarelui.

„Odată la fiecare ciclu solar, se formează la latitudinea de 55 de grade și începe să mărșăluiască până la polii solari”, a explicat Fizicianul Scott McIntosh, director adjunct la Centrul Național pentru Cercetare Atmosferică din Boulder, Colorado, citat de Space.com.