Rezultatele sondajului de opinie WatchDog sunt îngrijorătoare

Rezultatele sondajului de opinie WatchDog sunt îngrijorătoare

CBS Research a făcut o ancheta sociologică, la comanda organizației WatchDog, din care a reieșit că propaganda pro-rusă are un succes neașteptat în Republica Moldova.

Cetățenii Republicii Moldova, căzuți în plasa propagandei rusești

Sondajul de opinie făcut în rândul cetățenilor Republicii Moldova relevă faptul că opțiunea pentru aderarea țării la UE este susținută de doar puțin peste 52% dintre cetățeni.

Lucrul îngrijorător este faptul că a crescut însă procentul celor cu opțiuni pro-ruse față de sondajul din primăvară.

Numărul moldovenilor care consideră că țara se îndreaptă într-o direcție greșită este cel mai mare din ultimii nouă ani, arată ancheta sociologică. Doar 41% din cei intervievați au remarcat că Moldova se îndreaptă în direcția corectă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa foto: WatchDog.MD

În luna aprilie 2024, opțiunea pro-UE era susținută de 54%, iar în favoarea Uniunii Eurasiatice (uniune pro-rusă) se pronunțau doar 25% dintre respondenți. Acum procentul celor care văd o soluție în aderarea la Uniunea Eurasiatică a crescut la 28%.

Campaniile de dezinformare și propaganda rusă dau roade

Sondajul evidențiază rezultatul campaniilor rusești de dezinformare și influențare a opiniei publice asupra percepțiilor geopolitice ale moldovenilor. Așa zisele beneficii ale apropierii de Rusia a Republicii Moldova sunt principalele idei ale dezinformării, asta chiar dacă, în afară de șantaj energetic și embargouri economice, Rusia nu a oferit niciodată nimic Moldovei.

Aceste campanii de dezinformare ar putea duce la afectarea rezultatelor de la referendumul constituțional și de la alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024.

Din considerente electorale, pro-europenii evită subiectul din considerente electorale, iar asta ajută Rusia să cultive frici legate de NATO în rândul moldovenilor.

Cetățenii moldoveni nu știu realitatea despre NATO

Propaganda rusă a scăzut considerabil numărul susținătorilor aderării Republicii Moldova la NATO - de la 34% în aprilie, la 29,5% în august 2024, cu toate că Rusia a invadat Ucraina în februarie 2024 și și-a permis să violeze în repetate rânduri spațiul aerian al Republicii Moldova.

Numărul celor care s-ar opune unei aderări a Moldovei la NATO a crescut de la 47,5% în aprilie la 53,8% în august 2024, conform aceluiaș sondaj.

Pentru o unire a Republicii Moldova cu România ar opta, în prezent, potrivit sondajului WatchDog, 38,5% dintre moldoveni, iar 50% se pronunță împotrivă.

În pofida faptului că licențele mai multor posturi TV pro-Kremlin, care justificau războiul Rusiei împotriva Ucrainei, au fost suspendate în ultimii ani de autorități, propaganda și dezinformarea au ajuns la cote maxime în republica Moldova. Măsura nu a făcut decât să mute în online mișcarea de dezinformare și de propagandă, acolo unde cenzura este la nivel minim.

Kremlinul și-a intensificat propaganda și discursurile defăimătoare de frica aderării la UE

În acest moment, ținta Kremlinului este referendumul constituțional din 20 octombrie, care va testa opțiunea geopolitică a moldovenilor și ar putea face ireversibil cursul pro-european.

Rusia finanțează orice proiect sau acțiune contra aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE), pentru că este conștientă că e ultima șansă a Moscovei de a menține Chișinăul în sfera sa de influență.

Referendumul pro-UE, inițiat de Parlament la solicitarea președintei Maia Sandu, este șansa desprinderii Republicii Moldova de sub influența rusească.

"Noi avem o perioadă foarte scurtă pentru integrarea europeană. Trebuie să urcăm rapid în acest tren către UE, pentru că acesta nu va sta în gară pentru noi încă 5-10 ani", susține fostul consilier al Maiei Sandu, Vladislav Kulminski.

Revista presei