Bacalaureat 2022. S-au afișat rezultatele la BAC. Câte note de 10 s-au luat

Bacalaureat . Sursa foto: Arhiva EVZ

Rezultatele examenului de Bacalaureat 2022 au fost afișate luni, 27 iunie. Ministrul Educației a oferit primele informații cu privire la mediile absolvenților, susținând că s-a înregistrat cea mai mare rată de promovare din ultimii 10 ani. Potrivit oficialului, 162 de elevi au obținut media 10, fruntaș fiind Municipiul București.

Update: Absolvenții de liceu au avut parte de surprize plăcute după afișarea rezultatelor la Bacalaureat 2022. Ministerul Educației a anunțat luni dimineață faptul că sunt 162 medii de zece.

Sorin Cîmpeanu a anunțat că există județe unde nu există nicio medie de zece. Municipiul București este fruntaș în acest an, aici fiind cei mai mulți elevi care au reușit să obțină nota 10 la Bacalaureat 2022.

Topul județelor cu cele mai multe medii de 10:

  1. București – 30 de medii de zece
  2. Prahova – 15 medii de zece
  3. Galați – 9 medii de zece
  4. Vâlcea – 9 medii de zece
  5. Cluj – 8 medii de zece
  6. Iași – 8 medii de zece

Județele unde nu a fost obținută nicio medie de 10 la Bacalaureat 2022: Alba, Brașov, Argeș, Timiș, Ilfov, Călărași, Giurgiu și Tulcea, arată edupedu.ro.

Rata de promovare la Bacalaureat 2022

Luni dimineață, după afișarea notelor la BAC, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a felicitat absolvenții care au reușit să obțină nota 10 la examen. De asemenea, oficialul a vorbit și despre rata de promovare din acest an. 73,3% este rata de promovare, ceea ce înseamnă că 89.000 de candidați au promovat, dintre cei 126.454. Acest rezultat este cel dinaintea contestațiilor. Absolvenții nemulțumiți de notele obținute pot depune contestații luni, 27 iunie, între orele 12 și 18.

„Spre exemplu, în anul 2008 aveam 225.000 de elevi înscriși la Bacalaureat. Anul acesta, avem doar 126.000. Și vorbesc și de promoția curentă, și de promoțiile anterioare. Până în anul 2012, am avut constant peste 200.000 înscriși la bacalaureat. Anul acesta, doar 126.000. Anul trecut am avut 133.000, iar acum doi ani, am avut 155.000. Scăderea este de-a dreptul dramatică”, a spus Sorin Cîmpeanu despre numărul de elevi înscriși la examenul de Bacalaureat 2022.

Ministrul Educației susține că în elevii au reușit să obțină cele mai bune rezultate din ultimii 10 ani, însă acest lucru a fost datorat și de simplificarea materiei.

„Aceste rezultate pe care le apreciez ca fiind bune, sunt cele mai bune din ultimii 10 ani, se datorează și simplificării materiei din care s-au eliminat acele conținuturi care au fost predate pe parcursul perioadelor în care școlile au fost închise”, a spus Sorin Cîmpeau despre notele obținute la examenul de bacalaureat de anul acesta.

Știrea inițială: Ministerul Educației a anunțat că rezultatele examenului de Bacalaureat 2022 vor fi afișate luni, 27 iunie, până la ora 12. Ele vor fi disponibile pe platforma bacalaureat.edu.ro și la avizierul școlii.

Numele elevilor vor fi anonimizate. În această situație, codurile individuale înlocuiesc numele și prenumele candidaților și au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută de aceștia.

Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, 27 iunie, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.

„Candidații care depun contestații completează și semnează o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica nota inițială prin creștere sau descreștere, după caz.”, prevede art. 13 alin (1) din Ordinul 5.151/2021.

Cum pot fi făcute contestațiile

Iată ce prevede ordinul 5151/2021 în privința contestațiilor:

În cazul în care diferența dintre notele celor doi evaluatori este mai mică sau egală cu un punct, este calculată nota finală, ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, fiind înregistrată în catalogul de bacalaureat.

Ce se întâmplă dacă diferența dintre notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct: acestea nu se transcriu pe lucrare și se procedează astfel:

- președintele comisiei nominalizează alți doi profesori evaluatori pentru recorectarea lucrării;

- după finalizarea recorectării lucrării, notele acordate de fiecare din cei patru evaluatori se trec pe lucrare și se semnează de către evaluatori;

Sursă: Noipornpan | Dreamstime.com

- președintele comisiei calculează nota finală din cele 4 (patru) note, după eliminarea celor două note – valori extreme, ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a celor două note – valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală pe care o trece pe lucrare și semnează.

În situația în care, după desecretizarea lucrării, se constată o diferență de notare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, lucrarea se resecretizează și este transmisă spre a fi reevaluată altor doi profesori evaluatori. Nota finală, ca urmare a reevaluării în etapa de soluționare a contestației, este calculată cu respectarea prevederilor amintite mai sus.

Cum se promovează Bacalaureatul

Condițiile pe care un elev trebuie să le îndeplinească pentru a promova examenul de Bacalaureat sunt:

- să-și fi echivalat sau recunoscut (după metodologia de Bacalaureat 2022) toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;

- să susţină toate probele scrise şi să obțină nota 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;

- să obţină media generală 6(cel puţin) la probele scrise.

Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de Bacalaureat. Acolo unde candidaţii obţin media generală 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00.

Candidaţii care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu îndeplinesc simultan condiţiile, precum şi candidaţii care s-au prezentat la unele, dar nu la toate probele de examen sunt declaraţi „respinşi”.

Candidaţii care au fost eliminaţi de la o probă, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării sau a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Se consideră că aceşti candidaţi nu au promovat examenul de bacalaureat, potrivit edupedu.ro