Alegerile lui Putin, contestate cu garoafe albe. Zeci de mii de moscoviţi pe străzile Capitalei | FOTO & VIDEO

Alegerile lui Putin, contestate cu garoafe albe. Zeci de mii de moscoviţi pe străzile Capitalei | FOTO & VIDEO

"Ruşine", "Vrem alegeri corecte", "Recunoaşteţi partidele de opoziţie", "Anulaţi scrutinul!" se pot astăzi auzi răsunând amiază în Piaţa Mlaştinilor (Bolotnaia) din capitala rusă, în timp ce în aer aer se simte miros de garoafe albe, simbolul purităţii, iar în urechile manifestanţilor răsună acordurile melodiei "Casa noastră de nebuni votează pentru Putin, Casa noastră de nebuni va fi bucuroasă de Putin".

Este modul prin care 20.000 de moscoviţi înţeleg să protesteze faţă de lipsa de corectitudine a ultimelor alegeri. În faţa lor impresionate forţe de ordine, masate special de către autorităţi, aşteaptă un prim semn de "tulburare civică", pentru a "restabili" ordinea.

Monitorul Oficial din Rusia publică astăzi rezultatele oficiale ale alegerilor legislative din 4 decembrie, confirmând victoria partidului la putere, Rusia unită, cu 49,32% din voturi. Opoziţia se pregăteşte să adune mii de manifestanţi pentru a denunţa fraudele de la alegeri, relatează AFP.

Organizatorii - amestec heteroclit de mişcări politice, sociale şi civice - au anunţat că au primit autorizaţie de la primăria moscovită pentru o manifestaţie de până la 30.000 de persoane într-o piaţă din centrul oraşului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aseară, aproape 35.000 de persoane şi-au anunţat intenţia de a participa la această adunare din capitală, prevăzută să aibă loc în intervalul orar 10h00 - 14h00, potrivit paginii de Facebook "Manifestaţie pentru alegeri corecte". Unii lideri ai opoziţiei vor să se adune în Piaţa Revoluţiei, în apropierea Kremlinului, şi să mărşăluiască apoi spre locul de întâlnire al celorlalţi. La această oră, aproximativ 20.000 de moscoviţi s-au reunit în Piaţa Mlaştinilor (Bolotnaia) din capitala rusă, unde sunt aşteptaţi peste 30.000 de manifestanţi la un miting de contestare a rezultatelor alegerilor parlamentare din 4 decembrie, câştigate de partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită.

Străzile ce duc spre piaţă sunt mai aglomerate ca oricând, şiruri întregi de protestatari, majoritatea tineri, îndreptându-se spre locul manifestaţiei, unii cu flori în mână şi panglici albe în piept. Sute de persoane continuă să vină la miting. Garoafe albe vs. scuturi câini şi bastoane "Nu doresc violenţe la acest miting. Albul este simbolul purităţii, iar eu port această panglică albă în semn că vreau alegeri corecte, 'curate'. Sper ca în urma acestui protest, conducerea ţării va înţelege că ar fi mai bine să anuleze rezultatele alegerilor şi să organizeze un nou scutin, care să favorizeze dezvoltarea democraţiei", a declarat, pentru Agerpres, Stanislav Sajin, de 27 de ani.

"Aceste garoafe albe arată că merg cu intenţii paşnice la miting", a afirmat o altă participantă la protest, Anna, de 24 de ani.

În piaţă, atmosfera este una liniştită, se aude melodia "Casa noastră de nebuni votează pentru Putin, Casa noastră de nebuni va fi bucuroasă de Putin", lansată în primăvara acestui an. Tinerii au ridicat lozinci cu mesaje "Ruşine", "Vrem alegeri corecte", "Recunoaşteţi partidele de opoziţie".

Mulţimea este înconjurată de poliţişti cu câini, iar în apropierea pieţei se află mai multe autobuze ale poliţiei şi câteva buldozere. Parchetul din Moscova a avertizat organizatorii şi participanţii împotriva oricărei depăşiri a cadrului acceptat pentru protest, care ar obliga poliţia să "ia măsurile necesare pentru a asigura menţinerea ordinii". Încălcările vor fi reprimate "prin toate mijloacele legitime", a anunţat premierul Vladimir Putin. Proteste şi în Extremul Orient Mii de persoane protestează şi în Extremul Orient rus, în cadrul zilei de mobilizare pentru denunţarea rezultatelor alegerilor desfăşurate duminica trecută. "Anulaţi scrutinul!", au strigat circa 500 de manifestanţi la Vladivostok. La Habarovsk, tot în Extremul Orient rus, au protestat circa 400 de persoane. Proteste similare au avut loc în mai multe oraşe din Siberia, dar şi în regiunea Urali. Mii de ruşi protestează de aproape o săptămână, contestând rezultatul alegerilor legislative. Circa 1.600 de persoane au fost arestate de poliţia din Moscova şi Sankt-Petersburg. Alegerile şi reprimarea manifestaţiilor au fost de altfel criticate îndeosebi de Statele Unite, Uniunea Europeană, Franţa şi Germania. Manifestaţiile sunt fără precedent de la venirea la putere a lui Vladimir Putin în anul 2000. Până acum, în ultima săptămână, forţele de ordine au reţinut 1.600 de protestatari la Moscova şi Sankt-Petersburg. Demonstraţii de protest sunt prevăzute în alte peste 50 de oraşe, la Sankt-Petersburg, în Urali şi Siberia, manifestanţii cerând anularea alegerilor la care s-au înregistrat fraude masive, potrivit opoziţiei şi ONG-urilor. Monitorul Oficial din Rusia publică astăzi rezultatele oficiale ale alegerilor legislative din 4 decembrie, confirmând victoria partidului la putere, Rusia unită, cu 49,32% din voturi. Opoziţia se pregăteşte să adune mii de manifestanţi pentru a denunţa fraudele de la alegeri, relatează AFP.

Potrivit rezultatelor apărute în Rossiiskaia Gazeta, care nu diferă practic de rezultatele preliminare publicate luni, partidul premierului Vladimir Putin va avea o majoritate absolută de 238 mandate din cele 450 în camera inferioară, Duma. În urma alegerilor, 92 de locuri au fost câştigate de Partidul comunist (19,19% din voturi), 64, de partidul Rusia dreaptă (centru-stânga, 13,24%) şi 56, de Partidul liberal-democrat (naţionalist, 11,67%).

Studenţii, obligaţi să vină la şcoală, pentru a limita numărul de protestatari

Autorităţile au recurs, astăzi, la mai multe trucuri pentru a ţine sub control numărul de protestatari. Chiar dacă este sâmbătă, elevii şi studenţii cu vârsta între 14 şi 17 ani au fost obligaţi să vină la cursuri. Astfel, autorităţile încearcă să limiteze numărul tinerilor care vor să se alăture protestelor.

Elevii au fost ameninţaţi că dacă nu se vor prezenta astăzi la ore vor pica examenele.

Autorităţile au mai ameninţat băieţii de peste 17 ani că dacă vor participa la proteste riscă să fie recrutaţi în armată. Ulterior, această informaţie a fost infirmată, dar zvonurile sunt, în continuare, lansate pe străzi, în ideea de a descuraja participarea tinerilor la proteste. Până şi "doctorul" Kremlinului, Gennadi Onischenko, şeful departamentul de sănătate, a sfătuit populaţia să stea acasă, întrucât există riscul să se îmbolnăvească. Onischenko a precizat că se poate declanşa o epidemie de gripă, ori se pot răspândi alte boli, din cauza aglomeraţiei.

<iframe width="620" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/8VioX5Z1Cd8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>