Alegeri SUA 2016. Victoria lui Trump aduce panică în lumea arabă

Alegeri SUA 2016. Victoria lui Trump aduce panică în lumea arabă

Venirea la Casa Albă a candidatului care a promis că va interzice intrarea musulmanilor în Statele Unite și va distruge ISIS a șocat islamul

Musulmanii din Asia au acceptat cu greu miercuri victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie în SUA, cel care în decembrie trecut, în urma masacrului comis de doi soţi islamişti în California, anunțase că intenţionează să interzică intrarea musulmanilor în Statele Unite. „Americanii vin din nou să perturbe lumea”, a comentat Syed Tashfin Chowdhury, un rezident din Bangladesh, care are mulţi prieteni în SUA, citat de AFP. În Indonezia, ţara cu cea mai mare populaţie musulmană din lume, Alijah Diete se declară „extrem de decepționată”. „Credeam că americanii sunt inteligenți și maturi. Cum este posibil ca Donald Trump să fi câștigat?”, se întreabă această femeie de 47 de ani. „Mă tem într-adevăr că relațiile dintre SUA și țările musulmane se vor tensiona din nou”, adaugă Diete. „Trump îi va împiedica pe musulmani să intre în SUA”, se teme și Nikken Suardini, angajat al unei societăţi de avocatură din Jakarta. „Aceasta veste este absolut atroce și înfiorătoare”, a declarat un oficial al guvernului pakistanez, sub rezerva anonimatului.

„Hillary e o femeie bună”

„Sunt dezamăgit să văd că Donald Trump câștigă pentru că Hillary Clinton este o femeie bună. Ea este bună pentru Pakistan și musulmanii din toată lumea”, a apreciat și Ishaq Khan (32 de ani). „Ea vorbea despre pace în lume, în timp ce Trump vorbea despre lupta împotriva musulmanilor”, a adăugat el, intervievat într-o piaţă din Islamabad.

Unii se tem că măsurile antiislam care vor fi luate de viitoarea administraţie Trump ar putea afecta lupta împotriva extremismului islamist din întreaga lume. „Când SUA au recurs la măsuri de forță, extremiștii s-au întărit”, susţine Zuhairi Misrawi, profesor universitar islamic de la organizaţia indoneziană moderată Nahdlatul Ulama.

„Cei mai fericiți de victoria lui Trump sunt simpatizanții Statului Islamic”, adaugă el, referindu-se la gruparea jihadistă care luptă în prezent pentru a-şi păstra teritoriile ocupate în Irak şi Siria în faţa ofensivei coaliţiei internaţionale.

Alţii se tem că politica lui Trump, care îi va succede lui Barack Obama în ianuarie 2017, va fi în defavoarea musulmanilor.

„Măsurile sale împotriva musulmanilor vor fi discriminatorii”, a declarat un purtător de cuvânt al Frontului apărătorilor islamului (FPI), o organizaţie indoneziană radicală.

Șoc pe bursele din întreaga lume!

Piețele au reacționat prompt la rezultatele alegerilor prezidențiale din America, înregistrând căderi substanțiale. Totuși, la sfârșitul zilei, ele reveniseră pe verde

Pieţele mondiale au reacţionat violent, ieri, la vestea victoriei lui Trump: dolarul a scăzut, aurul a crescut semnificativ, petrolul şi cuprul au scăzut, iar titlurile trezoreriei ameriane au scăzut şi cu 20 de puncte de bază. John Hardy, strateg șef la banca de investiții Saxo crede că se apropie momentul schimbării lui Janet Yellen de la conducerea Rezervei Federale. Aurul ar trebui să încheie sesiunea la peste 1.330 dolari/ uncie, poate spre vârful de 1.375 de dolari/ uncie din iulie, iar volumele de tranzacţionare sunt semnificativ mai mari decât de obicei. Prețul petrolului ar putea fi influențat de politicile propetrol ale lui Donald Trump, care ar putea duce și la o revigorare a producției petroliere americane.

La Bucureşti bursa a deschis, ieri, în scădere cu 1,8%. Indicele BET a deschis la 6.689 de puncte, în scădere cu 1,8% faţă de şedinţa de aseară. Miercuri dimineaţă, indicii futures pentru indicele DOW erau în scădere cu 3,72% înainte de deschiderea sesiunii de tranzacţionare, în timp ce acţiunile asiatice au scăzut. Prețul petrolului a scăzut extrem de puternic, cu 3,38%, și a coborât la 43 de dolari barilul. Prețul aurului a urcat cu 3,55%, la 1,320 dolari uncia, în timp ce argintul a urcat cu 2,09%, la 18,74 dolari. Dolarul s-a depreciat cu 3,37% în raport cu yenul, la 101,58 yeni/dolar, şi cu 1,82% în raport cu euro. Faţă de liră, dolarul a scăzut cu 0,97%. Moneda mexicană s-a prăbuşit cu peste 12% faţă de dolar, aceasta fiind cea mai radicală evoluţie pe o zi din ultimele două decenii.

Pe de altă parte, belgianul Peter Praet, membru în comitetul director al Băncii Centrale Europene, a făcut ieri un apel la calm, după ce victoria surprinzătoare a candidatului republican a provocat îngrijorări pe piețele financiare mondiale. „Cred că trebuie să fim calmi, cu siguranță mai calmi decât piețele”, a declarat Peter Praet într-o conferință a Băncii Naționale a Belgiei. Peter Praet a subliniat că deocamdată este prea devreme ca BCE să reacționeze la astfel de evenimente. „Trebuie să vedem dincolo de volatilitatea din primele zile, să avem răbdare și să vedem cum evoluează lucrurile. Orice comunicare cu privire la politica monetară nu se va schimba”, a precizat Praet, adăugând că BCE urmărește cu atenție situația.

Un alt Brexit pe piețe

Analiștii se așteaptă și la alte mișcări, asemănătoare efectului Brexit pe piețe, după scăderea acțiunilor din zona Asia Pacific cu 3,4%, de exemplu „o baie de sânge” pe piața mexicană de acțiuni, conform Mediafax. Pe de altă parte, piețele s-au liniștit rapid ieri, ca și după Brexit.

În acest moment, economia britanică cunoaște o perioadă de înflorire.

Politicienii români s-au înghesuit să-l salute pe noul președinte

Politicienii români au reacționat după oficializarea victoriei lui Donald Trump în alegerile din Statele Unite .

Administrația prezidențială: „SUA poate conta pe România”

„Șeful statului a exprimat întreaga disponibilitate de a conlucra cu noul președinte american în promovarea obiectivelor comune și a unei relații transatlantice puternice și dinamice, arătând că SUA poate conta pe sprijinul ferm al României în promovarea democrației, drepturilor omului și statului de drept. Șeful statului român a evidențiat relația solidă dintre România și Statele Unite ale Americii, prin Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI, element cheie în dezvoltarea profilului strategic al țării noastre, în calitate de membru NATO și UE.”

Premierul Dacian Cioloș:„Aliat de încredere”

„România este și va rămâne un aliat și partener de încredere al SUA. Cooperarea dintre România și SUA contribuie la asigurarea securității comune și a întregii comunități transatlantice.”

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu: „Relațiile vor rămâne aceleași”

„Consider că relaţiile dintre România şi SUA vor rămâne aceleaşi, bazate pe un parteneriat strategic. România este un aliat de nădejde al SUA şi am dovedit-o, aşa cum SUA a dovedit-o faţă de România.”

Traian Băsescu, președintele PMP: „SUAexit”

„Dacă ar fi să o compar, aş spune că după Brexit e SUAexit. Adică, o decizie prin vot a poporului american care, într-un fel sau altul, spune nu establishment- ului politic din ţară, pentru că Donald Trump nu provine din partide, provine direct din business. Este un semnal extrem de puternic că UE nu-şi mai poate face iluzii, că fără a schimba major modul de funcţionare a Uniunii lucrurile vor putea merge înainte (...) Trebuie revenit la guvernarea pentru oameni.”

Liviu Dragnea, președintele PSD: „O victorie a democrației”

„Cetăţenii Statelor Unite au decis. Este o victorie a democraţiei (...) Sunt convins că parteneriatul României cu Statele Unite va rămâne unul puternic.”

Alina Gorghiu, președinte PNL: „Trump merită felicitări”

„A fost un rezultat surprinzător dacă ţinem cont de sondajele de opinie preelectorale, dar este un rezultat clar, o victorie clară. Donald Trump şi Partidul Republican merită felicitări pentru victorie”.

Victor Ponta: „O oportunitate pentru România”

„Opinia mea e clară – alegerea lui Trump nu este deloc un pericol pentru România. (...) Este oportunitate pe care putem să o folosim pentru binele nostru (dacă suntem în stare).”

Fostul preşedinte Ion Iliescu: „Lucrurile se vor așeza”

„Toată lumea priveşte cu atenţie cum se vor contura mai departe lucrurile. Eu sunt încrezător că lucrurile se vor aşeza cum trebuie. Şi noi trebuie să ştim să folosim în mod eficient relaţia noastră care s-a construit în timp cu Statele Unite”

Ne puteți urmări și pe Google News