Rezultate alarmante la testele de matematică: Zeci de mii de elevi au obținut nota 3
- Sanda Frunze
- 17 februarie 2025, 19:55

Republica Moldova. Testările tematice susținute recent de elevii de clasa a VIII-a și IX-a au evidențiat un rezultat îngrijorător la matematică. Conform unui raport al Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare (ANCE), rezultatele au fost mult sub așteptări. Aproape două treimi dintre elevi nu au reușit să obțină cunoștințele fundamentale necesare pentru a răspunde cerințelor testelor.
La proba de matematică pentru elevii de clasa a VIII-a, 7700 de elevi din 31 de raioane și municipii ale Republicii Moldova au obținut o notă medie de doar 3,56.

Sursa foto: ANCE
„Rezultatele testării tematice demonstrează că există carențe serioase în modul de asimilare a cunoștințelor fundamentale ale elevilor privind materia studiată în primele trei luni ale anului școlar în curs. O parte semnificativă de elevi (circa 63%) nu posedă nivelul minim necesar de cunoștințe și concepte, proprietăți de bază ale noțiunilor studiate”, precizează specialiștii.
În cazul elevilor de clasa a IX-a, care au susținut testările în matematică, rezultatele nu au fost mult mai bune. Peste 10.500 de elevi au obținut o notă medie de 3,88, ceea ce arată că majoritatea elevilor întâmpină dificultăți în asimilarea și aplicarea cunoștințelor fundamentale de matematică.
Performanțele elevilor la limba română: rezultate mai bune
La capitolul limba română lucrurile sunt mai îmbucurătoare. În total au participat 518 elevi din clasa a VIII-a, din 350 de instituții de învățământ din țară.
Convertit în notă, punctajul obținut de elevi se încadrează majoritar între notele „6” și „7”. Nota medie obținută per țară este 6,30.
„Una dintre cele mai resimțite probleme este aplicarea regulilor de gramatică și ortografie în contextele solicitate. De asemenea, respectarea limitei de întindere vorbește despre competența insuficient formată de a încadra un mesaj în parametrii dați”, se arată în raportul ANCE.
Deficit de profesori în școlile din Republica Moldova: Peste 7000 de cadre didactice lipsă
Sistemul educațional din Republica Moldova se confruntă cu un deficit alarmant de cadre didactice. În prezent, există o lipsă de aproximativ 7000 de profesori, iar acest lucru afectează direct calitatea învățământului. Potrivit autorităților, anual, doar o treime dintre absolvenții instituțiilor de învățământ pedagogic aleg să se angajeze în domeniu.

Sursa foto: Moldova 1
Pentru a acoperi această carență, majoritatea profesorilor sunt nevoiți să predea pe o normă și jumătate. În unele cazuri, aceștia își asumă și alte discipline în afară de cele de specialitate. Cea mai mare lipsă de cadre didactice este înregistrată în mediul rural, în special în domeniile fizică și matematică.
În încercarea de a atrage tinerii specialiști în învățământ, statul oferă o subvenție de 200 de mii de lei pe parcursul primilor cinci ani de muncă. Cu toate acestea, aceasta nu pare să fie suficientă pentru a rezolva problema deficitului de profesori.