REVOLUȚIE ÎN IRAN. Protestele continuă, oficialii amenință cu o represiune dură. Numărul victimelor au ajuns la 12. 200 de tineri au arestați
- Simona Stupar
- 2 ianuarie 2018, 10:38
Ignorând apelul la calm al președintelui Hassan Rouhani, protestatarii iranieni au ieșit în stradă, în mai multe orașe, ieri, pentru a cincea zi, din cauza frustrărilor politice și economice, care au dat în clocot, în manifestații mult mai puternice decât în ultimii 7 ani.
Guvernul iranian a răspuns că mesaje conciliatoare, venite din partea președintelui Rouhani, dar și cu măsuri dure de înăbușire a revoltelor și o promisiune, luni noaptea, că măsurile contra protestatarilor vor fi și mai dure.
Guvernul nu va permire ca „situația de insecuritate să continue la Teheran”, a spus generalul de brigadă Esmaeil Kowsari, adjunctul șefului Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice, din Teheran, pentru agenția semioficială de presă ISNA. „Dacă situația continuă, oficialii vor lua, cu siguranță, decizii și, în acel moment, se încheie afacerea”.
În ciuda limbajului diplomatic al lui Rouhani, este clar că demontranții nu vor fi lăsați de capul lor. Ministrul adjunct de Interne, Hossein Zolfgahari, a declarat pentru siteul semioficial Jamaran: „Începând cu revolta din aceasta seară, protestatarii vor fi controlați mult mai serios”.
Luni, represiunea venită din partea guvernului și a serviciilor de securitate a crescut, iar polițiștii cu tunuri de apă au acționat în forță la Teheran, scrie New York Times.
Numărul morților în urma ciocnirilor violente a crescut la cel puțin 21, iar în provincia centrală Esfahan, un ofițer de poliție a fost ucis și alți trei rănți, în schimbul de focuri. „Un agitator a profitat de situația actuală și a folosit o pușcă de vânătoare, a deschis focul asupra forțelor de poliție”, a relatat postul de televiziune de stat.
În plus, alți șase protestataro au fost uciși și trei polițiști răniți, luni noaptea, în timp ce protestatarii au încercat să preia controlul asupra secției de poliție din Qahdarijan, în provincia Esfahan, conform postului de radio de stat. În altă parte în Esfahan, postul de radio a relatat despre uciderea unui copil de 11 ani și a unui tânăr de 20, printre „protestatarii” din Khomeinishahr Shahr, ca și moartea unui membru al Gărzilor Revoluționare Islamice, într-un atac asupra secției de poliție din Kahrizsang.
În total, circa 200 de oameni au fost arestați până acum doar în Teheran, de la începutul protestelor, joi, a declarat un oficial pentru agenția ISNA: Au mai fost oameni arestați și în alte orașe de provincie.
Rouhani a cerut demonstranților să evite violențele, dar le-a apărat dreptul de a manifesta. A repetat acest lucru, luni, pe Twitter. „Oamenii vor să vorbească despre problemele economice, corupție și lipsa transparenței în funcționarea unor organisme și vor ca atmosfera să fie mai deschisă”, a scris el. „Ar trebuie să luăm notă de cererile poporului ”.
Președintele Donald Trump a scris pe Twitter, ieri, spunând că „poporul iranian a fost reprimat timp de mulți ani. Oamenii sunt flămânzi de hrană și libertate”, a scris Trump. „Împreună cu drepturile omului, bogăția Iranului este furată. ESTE TIMPUL PENTRU SCHIMBARE!”, a mai scris liderul american.
Protestele sunt nu doar cele mai mari din Iran, din 2009, dar sugereează și o rearanjare a unor diviziuni tradiționale din societatea iraniană.
Oamenii care trăiesc în provincii rurale au fost percepuți de multă vreme ca susținători ai autorităților, și totuși acum ei conduc majoritatea demonstrațiilor. Și deși și în Teheran au ieșit în stradă, capitala nu este acum centrul manifestațiilor, așa cum a fost în timpul așa-zisei Mișcări Verzi, din 2009. În Teheran, mulți iranieni de clasă mijlocie sunt de acord cu revendicările, sunt nemulțumiți, dar se tem de insecuritate.
Frustrarea care a condus la organizarea protestelor pare să fie diferită de sentimentele din 2009, scrie presa internațională.În acel an, un val de demonstrații au izbucnit după alegerea contestată a președintelui autoritar Mahmoud Ahmadinejad și s-au transfomrat apoi într-o mișcare de protest mai lară împotriva liderilor iranieni.
De data aceasta, este vorba despre eșecul președintelui Rouhani, un moderat, de a oferi poporului schimbări politice mai mari și oportunități economice, în ciuda ridicării unor sancțiuni contra Iranului, ca parte a acordului nuclear din 2015. Tinerii sunt cei mai nemulțumiți. Vârsta medie a celor arestați este sub 25 de ani, a spus un oficial.
Economia slabă îi afectează pe tineri în special - mai mult de 50% din populație are sub 30 de ani, conform statistilor oficiale. Tot oficial, șomajul tinerilor este aproape 20%, dar experții spun că, de fapt, în realitate, este aproape 40%.
Când au început protestelor, joi seara, în orașul Mashhad, demonstranții au strigat sloganuri dfespre economia slabă. Dar odată de manifestațiile s-au extins, sloganurilor au devenit mai mult politice. Tot mai mult, ele se îndreaptă spre întregul sistem politic din Iran. Unii dintre manifestanți au cerut chiar moartea lui Rouhani și a liderului suprem Ayatollahul Ali Khamenei.
Puterea și volatilitatea protestelor i-au luat pe politicienii iranieni prin surpindere. Unii le-au denunțat ca fiind „dezordine”, alții au recunoscut că frustrările la scară largă și motivele acestora nu mai pot fi ignorate.
Luni, la Teheran, atmosfera era tensionată și forțele de securitate erau pe străzi în număr mare. Protestele au avut loc sporadic, oamenii strigând sloganuri și apoi plecând acasă. Cu o zi înainte, protestatarii din orașele de provincie au încercat să ia cu asalt secții de poliție și unități militare, instalații importante, și au atacat un seminar teologic, a relatat televiziunea de stat, care a difucat imagini cu mașini arse și incendii.