Holdingul japonez producător de bere și băuturi, Kirin Holdings, cunoscut pentru mărci precum Kirin Beer, Kirin Lemon, Mets și Gogo no Kōcha va intra pe un nou segment de piață. Compania va comercializa o lingură electrică (electric salt spoon) despre care producătorul susține că poate amplifica gustul sărat fără a utiliza mai multă sare. Invenția va promova astfel o alimentaţie mai sănătoasă, transmite Reuters.
Lingură câștigătoare de (Ig) Nobel
Lansarea acestui gadget, va constitui și o premieră notabilă în sensul că va marca prima punere pe piață a unei tehnologii care a câştigat (anul trecut - n.red.) premiul Ig Nobel. Acest premiu este unul satiric acordat anual din 1991 pentru a celebra zece realizări neobișnuite sau banale în cercetarea științifică. Scopul său este de a „onora realizările care mai întâi îi fac pe oameni să râdă, iar apoi îi pun pe gânduri”.
Numele premiului este un joc de cuvinte care se referă la Premiul Nobel, pe care îl parodiază și la cuvântul din limba engleză ignobil (de origine modestă, rușinos). Organizate de revista de umor științific Annals of Improbable Research (AIR), premiile Ig Nobel sunt decernate de laureații Nobel în cadrul unei ceremonii la Teatrul Sanders de la Universitatea Harvard și sunt urmate de prelegerile publice ale câștigătorilor la Institutul de Tehnologie din Massachusetts.
În ceea ce privește gadgetul care a câștigat anul trecut Ig Nobel, Kirin Holdings a anunțat că va vinde online, într-o primă fază doar 200 de bucăți, la preţul de 19.800 de yeni (127 de dolari) în această lună, precum şi o serie limitată printr-un retailer japonez în iunie, Compania speră însă, atingerea unui nivel de in milion de linguri electrice vândute la nivel global în următorii cinci ani. Vânzările în alte țări vor demara anul viitor.
Lingura este realizată din plastic şi metal și a fost proiectată în colaborare cu Homei Miyashita, un profesor de la Universitatea Meiji, care a anterior a reușit îmbunătățirea gustului alimentelor cu ajutorul unor prototipuri de beţişoare electrice. Principiul ei de funcționare se bazează pe trecerea unui câmp electric de slabă intensitate de la lingură la aliment care concentrează moleculele de ioni de sodiu pe limbă, cu scopul de a spori astfel salinitatea percepută a alimentelor.
Ajută la reducerea consumului excesiv de sare
Kirin Holdings, care pentru prima dată în istoria sa de peste un secol se îndepărtează de afacerea sa tradiţională cu bere și se îndreaptă către domeniul sănătăţii consideră că noua sa tehnologie este foarte importantă pentru Japonia, unde un adult mediu consumă aproximativ 10 grame de sare pe zi, cantitate dublă faţă recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Consumul excesiv de sare este asociat cu creşterea incidenţei hipertensiunii arteriale, a accidentului vascular cerebral şi a altor boli.
"Japonia are o cultură alimentară care tinde să favorizeze gusturile sărate. Japonezii, în ansamblul lor, trebuie să îşi reducă consumul de sare, dar poate fi dificil să ne îndepărtăm de ceea ce suntem obişnuiţi să mâncăm. Acesta este motivul care ne-a făcut să dezvoltăm lingura electrică", a declarat Ai Sato, cercetător la Kirin Holdings.
Lingura are o greutate de doar 60 de grame și este alimentată de o baterie reîncărcabilă cu litiu.
Homei Miyashita şi colegul său, Hiromi Nakamura, au primit premiul Ig Nobel pentru nutriţie de la imunologul şi laureatul Premiului Nobel pentru medicină Peter Doherty în cadrul unei ceremonii desfăşurate anul trecut în format online.