Evenimentul Zilei > Actualitate > Revoluţia văzută prin ochii sătenilor
Revoluţia văzută prin ochii sătenilor

Revoluţia văzută prin ochii sătenilor

Scurtmetrajul "Stremţ 89", inclus în selecţia "Shorts UP Comedy Night", prezintă viziunea unor oameni simpli vizavi de momentul 1989.

Documentarul "Stremţ 89" a fost premiat de curând la Festivalul Filmul de Piatra şi va fi proiectat în Bucureşti astăzi, în cadrul programului "Shorts UP Comedy Night" ce reuneşte unele dintre cele mai bune comedii scurte în trei ore de film.
Difuzate începând cu ora 20.00, producţiile pot fi văzute la cinematograful Scala.
Deşi a fost realizat cu un buget minim şi filmat în numai patru zile, documentarul românesc reuşeşte să surprindă evenimente care au rămas adânc întipărite în memoria tuturor românilor, din perspectiva unei comunităţi puţin băgate în seamă în vâltoarea Revoluţiei.
În 1989 sătenii din Stremţ, o localitate de munte, au simţit şi ei Revoluţia şi descriu în detaliu şi cu multă sinceritate fiecare moment al ei.
"Unii fumau, alţii beau din damingene, alţii erau serioşi… Revelionu’ l-am făcut cu automatul sub biroul secretarului de partid şi încărcătoarele la cizmă!", povestesc protagonişti ai filmului.
În urma festivalului de la Piatra Neamţ, la care a participat, filmul a câştigat premiul pentru Cel mai bun documentar, dar şi cel de Popularitate.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/JUehFASOTlo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Program de comedii
Alături de "Stremţ 89", un film realizat anul trecut, Shorts Up mai propune şi "Poveste din West Bank", filmul lui Ari Sandel, premiat cu un Oscar în 2005, o poveste a unui cuplu care încearcă să reziste deşi este despărţit de un conflict etnic: el e israelian, iar ea – palestiniană.
"Cursa", un film animat premiat la Cannes în 2009, "Doi prieteni", filmul lui Owen Trevor, realizat în 2010, "Timpul s-a scurs", nominalizat la Oscar, şi "Alice şi cu mine", câştigător al premiului publicului la festivalul Clermont Ferrand completează selecţia de filme care vor aduce un zâmbet pe chipul cinefililor.
Shorts Up pregăteşte pentru această seară şi alte surprize pentru participanţi, cum ar fi o expoziţie amuzantă de afişe realizate de către cei care au scris cartea "Grafică fără computer", caricaturi făcute pe loc sau cartonaşe cu personajele de bandă desenată Fredo si Pid’jin.
Biletele pentru cele trei ore de proiecţii, dar şi pentru expoziţie şi celelalte surprize ale organizatorilor pot fi cumpărate în ziua evenimentului chiar de la intrare şi costă 20 de lei.
FILM
"Ziua Trădătorilor", în avanpremieră
Filmul cu Ryan Gosling şi George Clooney debutează pe marile ecrane din România în acest weekend.
Premiera oficială a filmului va fi pe 27 ianuarie, dar "Ziua trădătorilor/ The Ides of March" poate fi văzut deja la Movieplex Cinema Plaza, The Light Cinema, Hollywood Multiplex, Cinema City Cotroceni, Grand Cinema Digiplex şi Cinema City Sun Plaza.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/ABUibutQhEw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Acţiunea este plasată în timpul alegerii candidatului partidului democrat la prezidenţiale în Statele Unite. Aparent un om fără defecte morale, Mike Morris îl are drept consilier pe Stephen Myers, prototipul idealistului.
Lucrurile se schimbă pentru Stephen când îşi dă seama că nu există campanie fără corupţie.
CONCERT
Trupa Proconsul cântă în Centrul Vechi
Formaţia Proconsul va susţine în acest weekend un concert într-un bar din Centrul Vechi al Capitalei. Proconsul a lansat la sfârşitul anului trecut, pe 1 decembrie, un album "Best of" care să celebreze cei 12 ani de activitate ai formaţiei.
Astfel, din concertul pe care cei din formaţie îl vor susţine în The Floor, situat pe strada Şelari din Bucureşti, nu vor lipsi piese ca “Cerul", “De la ruşi", “Mi-ai luat inima", “Pentru tine" sau “Tu mă poţi schimba". Spectacolul, ce are loc în această seară, va începe la ora 21.30. Preţul pentru un bilet de intrare la eveniment este de 30 de lei, iar biletele pot fi cumpărate online de pe site-ul vreaubilet.ro.
SPECTACOL
"Marchizul de Sade", la Teatrul Odeon
Piesa care a avut premiera în 2005 şi care a putut fi urmărită în cadrul mai multor festivaluri până acum, poate fi văzută mâine la Teatrul Odeon din Capitală.
Regizată de Beatrice Rancea, piesa urmăreşte îndeaproape acţiunea filmului lansat în 2000 care spune povestea marchizului, interpretat atunci de Geoffrey Rush. Piesa, cu un subiect şi un limbaj controversat, este interzisă copiilor sub 16 ani.
În rolul marchizului, iubitorii de teatru îl pot vedea pe Florin Zamfirescu. În piesa adaptată în limba română după Doug Wright, costumele actorilor sunt realizate de designerul Cătălin Botezatu, iar mişcarea scenică este coordonată de Beatrice Rancea.