Revoluția din 1989: Martir la doar 16 ani. Adolescentul împușcat de Securitate în fața părinților

Revoluția din 1989: Martir la doar 16 ani. Adolescentul împușcat de Securitate în fața părinților sursă foto: Facebook/Revoluția din 1989

Revoluția din 1989 a provocat peste 1.000 de victime. Poate una dintre cele mai șocante tragedii s-a consumat în orașul Cugir. Este orașul în care 47 de copii minori au devenit martiri ai Revoluției. Printre ei se află și Constantin Poenar, care avea doar 16 ani în decembrie 89.

Revoluția din 1989 a avut un caracter extrem de violent spre deosebire de mișcările sociale din Polonia sau Ungaria, În cazul Poloniei, Lech Walesa a reușit să evite violențele, iar în Ungaria dezideratul promovat de Imre Nagy în 1956 a reînviat în 1989, tot pe cale pașnică.

Revoluția din 1989: Momentul To al democrației românești

Revoluția din 1989 a produs peste 1.000 de victime. Poate una dintre cele mai șocante tragedii s-a consumat în orașul Cugir. Renumit pentru uzinele de armament și pentru cel mai mare număr de securiști raportat la numărul populației. Este orașul în care 47 de copii minori au devenit martiri ai Revoluției. Printre ei se află și Constantin Poenar care avea doar 16 ani în decembrie 89.

Costel, așa cum îl strigau prietenii s-a născut în Cluj, dar Revoluția din 1989 l-a prins la Cugir unde venise să lucreze ca muncitor în cadrul înreprinderii unde se fabrica de la armament la mașini de cusut. Revoluția din Cugir a început la cinci zile după ce Laszlos Tokes i-a scos pe timșoreni din casă. În timpul protestelor din Cugir, din 21 decembrie 1989, Costel Poenar participat alături de manifestanți la protestele soldate într-un final cu 10 morți.

Ne puteți urmări și pe Google News
Revoluția din 1989 în Cugir. Sediul Miliției, incendiat de revoluționari

Sursa Foto: Facebok/ Revoluția din 1989

Crima care a șocat orașul Cugir

Adolescentul a murit pe 29 decembrie, chiar dacă ostilitățile încetaseră. Băiatul a fost răpus de un glonț tras de un maior de securitate. Glonțul i-a străpuns jugulara chiar sub ochii părinților. Securistul Emil Blaj l-a acuzat pe tânărul de doar 16 ani de instigare la dezordine socială.

Angajatul unității Militare 0815 din Sibiu l-a împușcat cu arma din dotare fără niciun fel de avertisment. De un proces echitabil și de prezumpția de nevinovăție nici nu încape discuție. Crima nu a rămas nesancționată. Securistul, spre deosebire de victima lui, a fost adus în fața instanței și condamnat la 16 ani de închisoare.

În 21 Decembrie, la 5 zile de la Revoluția din Timișoara, Cugirul devine al doilea oraș din țară liber de comunsi. Însă cu un preț. Și-au pierdut viața 10 persoane și alte 70 au fost rănite. Cugir intrase deja în febra Revoluției încă din luna noiembrie, când pe zidurile fabricii trona mesajul: Foamea ne va răscula. Securitatea, poliția secretă a vechiului regim a reacționat ferm, dubând numărul de cadre.

Revoluția din 1989 în Cugir

Sursa Foto: Facebook/ Revoluția din 1989

Revoluția din 1989, episodul Timișoara-mobilul mișcărilor sociale din toată țara

Revoluția de la Timișoara a fost mobilul mișcărilor sociale din toată țara. Studenții care s-au întors acasă de sărbători au purtat cu ei ideea de libertate. În dimineața zilei de 21 decembrie sirenele de la fabrica de armament Cugir au sunat semnalul revoltei.

Valuri de muncitori au marșat prin oraș strigând lozinci anti-comuniste: „Pentru sângele vărsat, Ceauşescu condamnat!”, „Pentru crima din Banat, Ceauşescu judecat”.

Momentul T0 al Revoluției din Cugir s-a consumat la sediul Miliției. Printre manifestanți circula zvonul cum că acolo ar fi fost încarcerați trei muncitori. Informații care nu au fost confirmate. Însă manifestanții au atacat clădirea cu pietre și sticle incendiare.

Revoluția în Cugir: Martir la doar 16 ani

Sursa foto: Facebook/ Revoluția din 1989

Milițienii disperați au sărit pe geam de la etajul unu al clădirii. Șeful unității de miliție, cpt. Pop Valentin și plt. maj Staicu Ilie au fost incendiați de vii. În 2002, după 13 ani de la Revoluția din 89, persoanele vinovate au fost condamnate la 12 respectiv 13 ani de închisoare, potrivit mpublic.ro.