Cugir scoate pe piață o nouă armă de asalt românească. Se așteaptă omologarea NATO

Cugir scoate pe piață o nouă armă de asalt românească. Se așteaptă omologarea NATOArmă de foc produsă la Cugir. Sursa foto: Facebook

Realizată după standardele NATO, noua armă este fabricată în Alba, la Cugir. Compania românească producătoare de muniție și armament este la un pas de a obține omologarea.

Ziua Armatei Române a avut parte anul acesta de un eveniment special la Alba Iulia. În Piața Cetății, oamenii au putut admira noua pușcă cu calibrul 5,56 x 45 mm.

Arma va fi omologată la standardele NATO

A fost nevoie de 10 ani și o colaborare cu firma Stimpex România și Romarm pentru a realiza proiectul:

„Este o armă în dezvoltare, ambidextră, cu reflex vizor, pat rabatabil și detașabil. În acest moment este în omologare în fabrică. În aproximativ o lună va fi omologată la standarde NATO și vom vedea care sunt perspectivele. Pasul următor este să intre în dotarea Forțelor Armate dacă se dorește”, au declarat reprezentanții Fabricii de Arme Cugir.

Complet echipată, cu o cadență de 600 de gloanțe pe minut, arma valorează între 900 - 1.000 de dolari pe bucată. Viteza glonțului este de 900 m/s:

„Arma, cu sistem mecanic și optic de ochire, are aproximativ 3,2 kilograme. Țeava de 16 inch poate fi dată jos și schimbată cu o țeavă mai scurtă, iar pe șine se pot monta și alte sisteme de ochire. Arma de asalt calibrul 5,56 x 45 mm, poate fi folosită și în modul automat și semiautomat (foc cu foc)”, au adăugat reprezentanții societății.

Fabrica de Arme Cugir

MApN și Nicolae Ciucă s-au arătat mulțumiți de noua realizare

Chiar dacă a fost gata încă din anul 2019, anumite cerințe nu au putut fi respectate. Se pare că era vorba despre greutate și unele probleme cu patul, situații ce au fost rezolvate după apariția societății Stimpex în proiect.

Arma a fost testată și de MApN, care a cerut ca țeava să reziste la mai multe focuri, față de cât era proiectată, cerință care a fost rezolvată.

Ulterior, reprezentanții Armatei ar fi cerut ca arma să reziste la și mai multe focuri, practic cu 30% mai mult, o cerință care era chiar peste standardele NATO. Cei de la Cugir și Stimpex au rezolvat și această problemă, dar nu a venit nicio comandă de la Ministerul Apărării. Nicolae Ciucă a susținut intens eforturile pentru ca această armă să fie la cele mai înalte standarde.

Ne puteți urmări și pe Google News