Revolte în Noua Caledonie. Situația se înrăutățește de la o zi la alta

Noua Caledonie. Sursa foto: Youtube

Încă o zi de revolte în Noua Caledonie. În trei municipalităţi de pe insula aflată sub control francez, jandarmii s-au confruntat cu aproximativ 5.000 de revoltaţi, dintre care între 3.000 şi 4.000 în capitala Nouméa, a declarat Înaltul Comisar al Franţei, Louis Le Franc.

Revoltele din Noua Caledonie continuă

Două sute de persoane au fost arestate, iar 64 de jandarmi şi poliţişti au fost răniţi, în timp ce baricadele rutiere ridicate de protestatari provocau o „situaţie dezastruoasă” pentru medicamente şi alimente pentru populaţie, a mai spus comisarul.

Franţa a decretat starea de urgenţă în Noua Caledonie, care a intrat în vigoare la ora locală 5.00 (18.00 GMT miercuri). Autoritățile încearcă să țină situația sub control. Întăriri ale Poliţiei, adăugând 500 de ofiţeri la cei 1.800 prezenţi de obicei pe insulă, au fost trimise după ce protestatarii au incendiat vehicule şi întreprinderi şi au jefuit magazine.

Noua Caledonie. Sursa foto Youtube

Situația este îngrijorătoare

Yoan Fleurot, locuitor din Nouméa, a spus că a văzut jafuri şi distrugeri de proprietăţi. Unii proprietari de magazine au lăsat de bunăvoie ca rafturile lor să fie percheziţionate, sperând să scape. Fleurot a declarat că este înarmat cu o armă de calibru 16 şi că are instalată o supraveghere video în jurul casei sale. El a spus că nu mai ieșe noaptea fară deloc.

„Sunt din Noua Caledonie, dar nu-mi mai cunosc ţara”, a spus el.„Caledoniei îi va fi greu să-şi revină din această criză... Totul, în proporţie de 80%, este distrus”, a adăugat el.

Drumurile principale şi secundare din Nouméa au fost blocate de baricade cu maşini în flăcări şi carcase de maşini, unele cu capcane cu butelii de gaz şi sisteme de aprindere, a declarat oficialul francez Le Franc.

Noua Caledonie. Sursa foto Youtube

„Fac apel la cei care se află în fruntea CCAT să oprească aceste acţiuni, care sunt acţiuni criminale, mortale, care pot lăsa familii în doliu”, a spus el, referindu-se la Celula de coordonare a acţiunilor pe teren (CCAT), care a organizat protestele care au început luni. El a spus că CCAT este „o organizaţie de huligani care se angajează în acte de violenţă”.

Mai multe persoane au murit

Revoltele au început din cauza unui nou proiect de lege, adoptat marţi de legislatorii de la Paris, care le va permite rezidenţilor francezi care locuiesc în Noua Caledonie de 10 ani să voteze în alegerile provinciale.

Trei tineri kanak au murit în timpul revoltelor, iar un oficial de poliţie în vârstă de 24 de ani a murit din cauza unei răni prin împuşcare. Starea de urgenţă va dura 12 zile, iar autorităţile au interzis dezinformarea și aplicația Tik Tok, potrivit News.