Revolte de amploare în Uzbekistan. Mii de persoane, spitalizate. S-a declarat starea de urgență

sursa: Twitter

Uzbekistanul a anunțat sâmbătă starea de urgență de o lună în republica autonomă, unde revoltele de amploare l-au determinat pe președintele Shavkat Mirziyoyev să renunțe la schimbările constituționale. Secretarul de presă al președintelui, Sherzod Asadov, a scris pe Telegram că starea de urgență va dura de la miezul nopții de duminică până pe 2 august.

Președintele Uzbekistanului, Shavkat Mirziyoyev, a declarat duminică că există victime în rândul civililor și al forțelor de ordine după protestele din țară, iar un politician de opoziție, aflat în exil a declarat că cel puțin cinci persoane au fost ucise.

Mii de persoane au fost spitalizate în urma tulburărilor din capitala provinciei autonome Karakalpakstan din Uzbekistan, a anunțat site-ul de știri uzbek Daryo.uz, care l-a citat pe Sultanbek Ziyayev, șeful Ministerului Sănătății.

Oamenii au aruncat cu pietre, au provocat incendii și au atacat poliția

Oficialul a declarat că spitalele din orașul Nukus sunt pline de pacienți care au fost răniți în urma ciocnirilor dintre protestatari și forțele de securitate.  La rândul său, președintele Mirziyoyev a afirmat într-o declarație postată online că revoltele au dus la acțiuni distructive în orașul Nukus, capitala regiunii Karakalpakstan din nord-vestul țării, unde oamenii au aruncat cu pietre, au provocat incendii și au atacat poliția.

Din nefericire, există victime în rândul civililor și al forțelor de ordine, a spus el. Declarația nu a precizat numărul și natura victimelor. Un politician al opoziției aflat în exil, Pulat Ahunov, a declarat că pe baza contactelor cu surse locale și a înregistrărilor video, cel puțin cinci persoane au fost ucise. El a spus că există rapoarte neconfirmate privind alte zeci de morți.Ahunov a spus că oamenii nu au putut să se deplaseze și să obțină mai multe informații din cauza stării de urgență impuse de autorități.

Fără modificări constituționale

Modificările propuse care i-au înfuriat pe rezidenți au inclus una care înlătură dreptul constituțional al republicii de a se separa de Uzbekistan prin referendum. Uzbekistanul este o fostă republică sovietică strict controlată, în care guvernul reprimă dur orice formă de disidență. Aceasta a fost a doua izbucnire a tulburărilor din Asia Centrală în acest an, după ce Kazahstanul a zdrobit protestele în masă în ianuarie, iar Rusia și alte foste republici sovietice au trimis trupe pentru a ajuta autoritățile să restabilească ordinea.

Protestele din Uzbekistan au fost provocate de modificările constituționale planificate, care ar fi privat Karakalpakstanul de statutul său autonom. Într-o răsturnare de situație, președintele a renunțat sâmbătă la aceste planuri.

Ahunov, președintele partidului de opoziție Berlik, a declarat că a condamnat utilizarea forței letale. Autoritățile, de la început, ar fi trebuit să opteze pentru dialog și negocieri, a spus el.

El a spus că se teme de posibilitatea ca situația să degenereze într-un conflict etnic între uzbeci și karakalpaci, un grup minoritar care are propria limbă. Autoritățile au convocat o reuniune publică pentru marți pentru a discuta situația, a adăugat el. Kazahstanul a declarat că este îngrijorat de evenimentele din Uzbekistan și a salutat măsurile luate de autorități pentru a stabiliza situația, informează voanews.com.