Evenimentul Zilei > Politica > Revolta ungurilor pe motiv de „niște penali” români. „UDMR pune în pericol comunitatea maghiară din Transilvania”
Revolta ungurilor pe motiv de „niște penali” români. „UDMR pune în pericol comunitatea maghiară din Transilvania”

Revolta ungurilor pe motiv de „niște penali” români. „UDMR pune în pericol comunitatea maghiară din Transilvania”

Voturile alianţei PSD-ALDE-UDMR scapă penalii din politică – membri ai majorităţii etnice româneşti – de închisoare, iar prin această faptă UDMR pune în pericol întreaga comunitate maghiară din Transilvania, susține conducerea Partidului Popular Maghiar din Transilvania.

Într-un comunicat de presă remis EVZ, formațiunea controlată de Tokes Laszlo lansează un atac dur la adresa UDMR. „După cum se ştie, cu o singură excepţie toţi deputaţii PSD, respectiv toţi deputaţii ALDE şi toţi deputaţii UDMR prezenţi la dezbaterea parlamentară au votat acele amendamente ale Codului Penal şi ale Codului de Procedură Penală, care – printre altele – favorizează inculpatul în procesul penal intentat lui Liviu Dragnea şi amânat pentru data de 20 mai”, susțin popularii maghiari.

 

În document se face referire la un pact încheiat între UDMR și liderul PSD: „Prezidiul Partidului Popular Maghiar din Transilvania constată cu nedumerire decizia luată de partidul, care a obţinut mandate parlamentare primind voturile etnicilor maghiari, dar care prin votul său a făcut de ruşine întreaga comunitate maghiară din Transilvania. Faptul că UDMR a susţinut deja în 2018 varianta precedentă a actualei legi, justifică întrebarea: oare ce fel de pact secret încheiat cu Liviu Dragnea a obligat Uniunea la susţinerea actualelor amendamente?

 

Considerăm că este inacceptabil ca cineva să scape penalii din politică invocând drepturile omului şi drepturile personalităţii, iar prin votul său să susţină – printre altele – reducerea termenului de prescripţie a anumitor fapte, decriminalizarea abuzului şi a neglijenţei în serviciu, precum şi a luării de mită şi a traficului de influenţă”

PPMT protestează și susține că printr-un astfel de gest are loc „îmbarcarea forţată a comunităţii maghiare din Transilvania pe vasul PSD-ului, care tocmai se scufundă”. Se mai invocă pericolul ca  „majoritatea românească să considere minoritatea noastră naţională responsabilă pentru supravieţuirea politică a membrilor guvernului-catastrofă”.

 

„Parlamentarii maghiari de pe malurile Dâmboviţei ne obligă să subliniem din nou: decizia luată de deputaţii maghiari nu corespunde voinţei comunităţii maghiare din Transilvania!  

Totodată considerăm oportună formularea următoarei întrebări: cine îşi va asuma responsabilitatea deciziilor eronate şi a sentimentelor antimaghiare din ce în ce mai intense, în special în ipoteza învestirii în anul 2020 a unui guvern de altă coloratură politică în România şi a „pedepsirii” întregii comunităţi maghiare din Transilvania pentru faptele actualului guvern?”, conchide documentul PPMT.

Pe de altă parte, deputatul UDMR Marton Arpad consideră nejustificate criticile aduse de unii magistrați legilor de modificare ale Codului Penal și Codului de Procedură Penală.

„Eu cred că unii dintre ei nu cunosc exact ce s-a votat (…) Ei au studiat Dreptul. Corect. Şi ştiu cum se aplică legea actuală în vigoare. Corect. Poate mai bine decât unii deputaţi. Corect. Numai că e posibil ca persoanele respective să nu fi avut timpul să citească ce s-a votat, că se mai întâmplă să nu citească legea care s-a votat", a declarat Marton Arpad la RFI.

Legile de modificare ale Codului Penal şi Codului de procedură penală au fost adoptate miercuri Camera Deputaţilor, for decizional.

PNL a atacat, din nou, pentru a patra oară, legile la Curtea Constituțională.

 

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: