Revolta puradeilor

Revolta puradeilor

S-a întâmplat în comunitatea de romi de la Sinteşti, la câţiva kilometri de Bucureşti. Refuzul unui băiat de 12 ani de a se căsători cu o fetiţă de 10 ani, arvunită de părinţi, a dus la lupte de stradă şi clatină tradiţia ţigănească a mariajelor aranjate. Cei doi minori au dat peste cap inclusiv o afacere imobiliară de peste 130.000 de euro, pusă la cale de părinţii lor pentru a parafa încuscrirea. Tradiţia ţigănească a căsătoriilor între minori, aranjate de părinţi, este în pericol.

Logodiţi încă de la vârste la care jucăriile ocupă spaţiul cel mai important din viaţa lor, copiii romi încep să respingă înţelegerile făcute de rudele care le amanetează astfel viitorul.

Adulţii, însă, nu pot înţelege accesul de libertate al puradeilor. Unul dintre motive e cât se poate de lumesc: dincolo de respectarea invocatei tradiţii strămoşeşti, sunt afacerile de zeci şi sute de mii de euro, pe care familiile viitorilor miri le pun imediat pe picioare. Cine dă înapoi strică astfel tranzacţii extrem de profitabile.

Asemenea logodne şi căsătorii aranjate se petrec, nestingherit, chiar şi la mai puţin de 20 de kilometri de Bucureşti, capitală europeană. Locul exact: satul Sinteşti, comuna Vidra, judeţul Ilfov. Logodnă de peste 130.000 de euro În Sinteşti, unde printre cele peste o sută de familii de romi au mai rămas doar zece gospodării de români, Cătălin, un băieţel de 12 ani şi jumătate a rupt logodna cu Zmeurica, o fetiţă cu doi ani mai mică decât el.

Cazul este însă unic în tradiţia ţigănească şi a scos ieri în stradă membrii a patru familii, care s-au căsăpit cu pietre, săbii, bâte şi puşti de vânătoare. Scandalul a durat o jumătate de oră, iar satul s-a umplut imediat de „mascaţi“ şi trupe de jandarmi. Bilanţul: 13 răniţi de alice şi 50 de oameni „săltaţi“ de poliţie.

La baza luptelor crâncene stă, de fapt, o afacere imobiliară de 5 miliarde de lei vechi (peste 130.000 de euro). Potrivit autorităţilor, imediat după ce şi-au logodit copiii, părinţii lui Cătălin şi cei ai Zmeuricăi au investit împreună într-un teren din Bucureşti.

Răsturnarea de situaţie produsă de răzgândirea băiatului pune tranzacţia în pericol. Din parteneri de încredere şi cu un viitor luminos, rudele celor doi minori îşi dispută acum sumele investite, iar certurile au degenerat. „Sunt oameni paşnici“ Potrivit lui Gabi Dinică, primarul comunei Vidra, de care aparţine şi satul Sinteşti, ultimul scandal de asemenea amploare a avut loc acum doi ani. Nu-şi mai aminteşte motivul, dar nici nu-şi face griji: „În general sunt oameni paşnici, ocupaţi cu afacerile, nu cu scandalurile“. Iar afacerile nu sunt deloc puţine. Maşinile de salon auto internaţional, parcate fie în curţi, fie la porţi, demonstrează că afacerile imobiliare şi cele legate de colectarea de metale merg strună.

La rândul său, unul dintre oficialii Prefecturii Ilfov nu este preocupat de scandalul de la Sinteşti: „Este doar o excepţie, nu o regulă“.

DRAGOSTEA LUI CĂTĂLIN „Şi noi, ţiganii, trebuie să ne şi iubim ca să ne luăm“ Povestea de amor care a scos ieri săbiile, pietrele şi puştile pe străzile din Sinteşti are, de fapt, ca protagonişti trei minori. Însumate, vârstele copiilor abia ating 35 de ani.

Cătălin, fiul lui Balparno din Sinteşti, are 12 ani şi jumătate şi trebuia să devină mirele Zmeuricăi, fiica lui Puiu Stan. Zmeurica este cu doi ani mai mică, iar în 2006 i-a fost promisă junelui Cătălin. Palma s-a bătut însă doar între părinţi, şi totul părea atunci că va merge bine.

Totuşi ceva nu a funcţionat. Între timp, Cătălin şi-a dat seama că nici nu o iubeşte, nici nu o place pe Zmeurica. Revelaţia a avut-o anul trecut, şi privirile sale au început să se abată tot mai des asupra celui de-al treilea actor din piesa de la Sinteşti, Mia. Se ştiu de aproape trei ani. Sunt vecini, colegi de şcoală şi au aceeaşi vârstă.

Potrivit autorităţilor, odată, Mia şi Cătălin au fugit împreună de la şcoală. Potrivit lui Cătălin, el şi Mia se iubesc nespus. De acest lucru băiatul şi-a dat însă seama după logodna cu Zmeurica. În plus, de ceva timp, Mia s-a mutat acasă la Cătălin. „O iubesc pe Mia“ Zmeurica nu era ieri de găsit prin sat. Rudele ei, în schimb, nu vor să vorbească şi sunt tranşante: „Hai, nu ne filmaţi! Suntem oameni de afaceri, nu ne ţineţi din treabă. A fost un eveniment, dar rezolvăm şi treaba asta. Hai, la revedere!“

În curtea vilei cu două etaje şi multe turnuleţe a lui Cătălin, înconjurată ca o prinţesă de prietene de vârsta ei, nici Mia nu rupe tăcerea. În jurul fetei sunt zeci de pietre, vestigii ale bătăliei de ieri-dimineaţă.

Cătălin, în schimb, e mai vorbăreţ. Discută cu un aer şmecher, printre gratiile imense ale porţii din fier forjat. „Părinţii au aranjat să o cunosc pe Zmeurica acum doi ani. Dar mie nu-mi place de ea, e strâmbă şi nu mai creşte. A rămas pitică“, spune Cătălin.

În ciuda acestor nemulţumiri, problema lui e încă şi mai profundă: „Dom’le, şi la noi, la ţigani, e ca la voi, la români: trebuie să ne şi iubim ca să ne luăm. Şi mie îmi place de Mia, cu ea vreau să mă însor“.

Ne puteți urmări și pe Google News