Totul a pornit de la oribila crimă comisă de un fanatic Al-Qaida, Kamel Bourgass, în urmă cu 13 ani. Acesta l-a înjunghiat la Manchester pe detectivul Stephen Oake, iar după această faptă a fost condamnat la închisoare pe viaţă, conform dailymail.co.uk.

În spatele gratiilor se pare că Bourgass ar fi încercat să recruteze noi adepţi ai islamului, acţiune pentru care a fost izolat de oamenii legii. Nemulţumit de modul în care a fost tratat, deşi în celula unde a stat singur a avut cărţi şi acces la televizor, fanaticul islamist a făcut o plângere care a ajuns la  Curtea Supremă.

Pentru a putea face acest demers, Bourgass a primit din partea autorităţilor asistenţă juridică în valoare de 52.000 de lire sterline. Toate acestea s-au întâmplat în condiţiile în care văduva detectivului Stephen Oake şi cei trei copii ai ei au primit 13.000 mii de lire sterline fiecare, drept despăgubiri. Magistraţii au declarat că izolarea fanaticului pentru o perioadă mare a încălcat regulile închisorii.

Un fost şef al poliştilor, retras din activitate, a comentat cazul, acuzând că nu este normal ca un criminal islamist să fie ajutat cu bani: “Este revoltător că atâţia bani au fost daţi unor oameni care sunt duşmanii ţării. Dacă teroriştii încearcă să îndoctrineze alţi deţinuţi, este correct ca ei să fie izolaţi. Sistemul de justiţie este strâmb”, a spus Sidney Mackay, a cărui fiică poliţistă a fost înjunghiată mortal în 1997.