Revolta din Iran se mută pe coridoarele puterii

Revolta din Iran se mută pe coridoarele puterii

Clericul Hashemi Rafsanjani face eforturi pentru a submina puterea liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

În vreme ce demonstraţiile de stradă din Iran s-au stins, lupta pentru putere continuă la Teheran, unde influentul cleric Hashemi Rafsanjani, susţinător al opoziţiei, încearcă să conteste puterea liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, scrie „The Observer”. În paralel, Mir Hossein Moussavi, principalul contracandidat al lui Mahmoud Ahmadinejad la prezidenţiale, a cerut sâmbătă anularea scrutinului din 12 iunie, respingând o renumărare parţială a voturilor.

Rafsanjani face eforturi să îi convingă pe membrii Adunării Experţilor, instituţia pe care o conduce, să îl înlocuiască pe Khamenei cu un consiliu de ayatollahi. Un succes în această direcţie ar aduce o schimbare semnificativă în echilibrul puterii de la Teheran.

În acest moment, scrie „The Observer”, membrii Adunării Experţilor, care are puterea de a-l numi pe liderul suprem, sunt împărţiţi în două tabere - una care îl susţine pe Rafsanjani, şi alta care stă alături de influentul cleric conservator Mohammad-Taqi Mesbah Yazdi, aliat şi mentor spiritual al preşedintelui Ahmadinejad.

Ne puteți urmări și pe Google News

Împărţirea în tabere este vizibilă şi la alte niveluri ale puterii. Preşedintele parlamentului, Ali Larijani, şi-a anunţat intenţia de a institui o comisie pentru examinarea violenţelor postelectorale. Diviziunea a fost vizibilă şi săptămâna trecută, când aproape jumătate dintre parlamentari au boicotat un dineu organizat de Ahmadinejad în cinstea realegerii la preşedinţie.

Tensiuni cu Occidentul

Sfârşitul săptămânii trecute a adus o nouă serie de critici iraniene la adresa Occidentului. „Cu remarcile lor idioate despre Iran, unii responsabili europeni şi americani vorbesc de parcă ar fi rezolvat toate problemele lor, iar Iranul ar fi rămas singura problemă”, a declarat aya tollahul Ali Khamenei.

În plus, ieri, agenţia iraniană Fars a anunţat arestarea a opt angajaţi locali ai ambasadei britanice la Teheran. Conform Fars, cei opt au fost reţinuţi sâmbătă, pentru „rolul jucat în revoltele” de stradă izbucnite după alegerile prezidenţiale din 12 iunie.

Marea Britanie şi Iranul şi-au expulzat reciproc câte doi diplomaţi săptămâna trecută, autorităţile de la Teheran acuzând Londra de amestec în afacerile interne şi de implicare în manifestaţiile de contestare organizate după alegeri.

Ieri, ministrul britanic de externe, David Miliband, a precizat că arestarea angajaţilor iranieni ai ambasadei britanice la Teheran reprezintă o „hărţuire şi o măsură de intimidare”.