Electoratul apelează la un om din afara sistemului, care vrea să desființeze banca centrală.
Inflația este hoțul specializat în veniturile clasei mijlocii, iar prețurile au crescut în Argentina cu peste 115%, scrie The Wall Street Journal.
Astfel că n-ar fi trebuit să fie vreo mare surpriză faptul că argentinienii i-au acordat duminică cele mai multe voturi candidatului prezidențial Javier Milei, un om din afara sistemului care vrea să desființeze banca centrală și să substituie pesoul cu dolarul.
Argentina, odinioară prosperă, dar decăzută din cauza socialismului peronist, se pregătește pentru o nouă criză monetară și datorează Fondului Monetar Internațional 44 de miliarde de dolari.
Economia s-a oprit complet. Pesoul s-a prăbușit luni cu peste 13% pe piața neagră, iar banca centrală și-a modificat cursul de schimb oficial la 350 per dolar, o devalorizare de 22%. Rata efectivă a obligațiunilor guvernamentale pe 28 de zile a ajuns acum 209%, conform Goldman Sachs. Cine nu tânjește după active în dolari într-o asemenea economie?
Sondajele au subestimat nemulțumirea populației
Milei, un parlamentar, nu a avut contracandidat la alegerile primare din cadrul partidului La Libertad Avanza (Libertatea Înaintează). Dar cum toți candidații tuturor partidelor trebuie să participe o dată la patru ani la alegerile primare, iar votul e teoretic obligatoriu, acest exercițiu electoral e considerat în general drept o repetiție pentru prima rundă a alegerilor prezidențiale.
Sondajele îl cotau pe Milei cam cu 20%, însă ele au subestimat nemulțumirea populației. A câștigat peste 30% din voturi și a terminat pe primul loc în 16 dintre cele 24 de provincii ale țării.
Doi candidați ai partidului peronist aflat la putere au obținut împreună sub 27% din voturi, ceea ce denotă cât de puțină popularitate are guvernul. Doi candidați la nominalizare din partea coaliției de centru-dreapta din opoziție Juntos por el Cambio (Împreună pentru Schimbare) au adunat 28%.
Patricia Bullrich a câștigat cursa în cadrul Juntos, dar era cotată cu mult mai mult de 17%, cât a primit. Ea a adoptat o linie dură în privința criminalității, o chestiune importantă. Însă e posibil ca șansele să-i fi fost știrbite de participarea ei în guvernul de centru-dreapta eșuat al lui Mauricio Macri (2015-2019).
Presa internațională îl descrie pe Milei ca pe un populist țicnit, însă nu încape nici o îndoială cu privire la disprețul lui pentru establishment-ul politic al Argentinei - stânga și dreapta deopotrivă. Evenimentele lui, la care e denunțată „întreaga castă politică, stupidă și inutilă”, atrag mulțimi mari de tineri argentinieni.
Milei, un economist care optează pentru un guvern restrâns
Milei e un economist care optează pentru un guvern restrâns și care pune problemele economice ale Argentinei pe seama fiscalității sufocante, reglementării exagerate, subvenționării unor interese speciale și protecționismului.
El vrea să deschidă piețele, să restrângă cheltuielile publice, să ridice restricțiile de capital și să privatizeze companiile de stat. El este conservator și din perspectivă socială, însă priza lui la public derivă în cea mai mare măsură de la furia lui împotriva establishment-ului.
Cu rezervele internaționale situate în zona net negativă, viitorul președinte va moșteni o debandadă economică. Dacă perspectiva unei președinții a lui Milei dispuse s-o rupă cu statu-quo-ul a entuziasmat o treime din electorat, ea ridică simultan și întrebări cu privire la capacitatea lui Milei de a guverna în cazul în care ar câștiga. Partidul lui nu are decât doi parlamentari, ceea ce înseamnă că Milei va fi obligat să colaboreze cu unii dintre indivizii pe care acum îi denunță.
De acum și până la prima rundă a alegerilor de pe 22 octombrie se mai pot întâmpla multe. Demonstrația de forță a lui Milei a transmis un mesaj la Buenos Aires - dar și întregii lumi - cum că argentinienii din clasa de mijloc nu mai sunt dispuși să accepte un statu-quo care îi jefuiește de roadele muncii lor. (Traducere: Andrei Suba, RADOR)