Speriat de revolta crescătorilor de animale, Guvernul dă despăgubiri ilegale pentru pesta porcină

Speriat de revolta crescătorilor de animale, Guvernul dă despăgubiri ilegale pentru pesta porcină

Cabinetul Dăncilă a modificat, printr-o Hotărâre de Guvern, legislaţia în domeniul înregistrării animalelor pentru a fi despăgubiţi şi proprietarii suinelor neînregistrate în Sistemul național de identificare, ceea ce contravine normelor UE.

În zorul lor de a nu supăra alegătorii ai căror porci au fost afectaţi de pestă, dar și pentru a acoperi incompetența și reaua credință a ANSVA, guvernanţii au publicat pe 6 iulie, în Monitorul Oficial, Hotărârea de Guvern 484, care, sub pretextul completării unei alte HG din 2009 privind metodologia pentru stabilirea şi plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale sacrificate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile, această hotărâre modifică de fapt o lege. Specialiştii consultaţi de Evenimentul zilei susţin că operaţiunea guvernului este în afara legilor şi a Constituţiei, ceea ce, foarte probabil, se va lăsa cu dosar penal pe numele semnatarilor HG 484.

Legea modificată, 191/2012 privind înregistrarea suinelor, ovinelor şi caprinelor, prevede foarte clar, la articolul 12, că acordarea de despăgubiri pentru suinele neidentificate şi neînregistrate este interzisă. Or, hotărârea guvernului din iulie spune altceva: „Proprietarii de animale neidentificate, suspecte sau bolnave de pestă porcină africană beneficiază de despăgubiri numai în condițiile în care acestea sunt identificate și înregistrate, potrivit legii, înainte de evaluare și ucidere sau ucidere preventivă”. Sensul acestei modificări, spun specialiştii consultaţi de EVZ, constă în a despăgubi toţi proprietarii de porci sacrificaţi din cauza pestei, indiferent dacă sunt crotaliaţi sau nu, aşa cum au promis preşedintele PSD, Liviu Dragnea, ministrul Agriculturii, Petre Daea, şi şeful ANSVA, Geronimo Brănescu.

Însă, punerea în aplicare a acestei prevederi a HG presupune, spun aceiaşi specialişti, amendarea proprietarilor, ai căror porci nu sunt înregistraţi în Sistemul național de identificare și înregistrare a animalelor (SNIIA) cu o mie până la două mii de lei pentru fiecare animal necrotaliat şi, abia după aceea, despăgubirea acestora cu 800 de lei pe exemplar, sumă care se vehiculează, dar nu e bătută în cuie, deoarece Guvernul a fost atenţionat că este în neregulă, aşa că tot amână să dea hotărârea privind cuantumul exact al despăgubirilor. Trebuie amintit, însă, faptul că înregistrarea porcilor nu s-a mai făcut de când ANSVA a pus medicii veterinari să suporte ei costul accesării SNIIA.

 

Zelul veterinarilor din Tulcea, temperat cu HG

Interesant este că, potrivit surselor noastre, HG 484 a apărut când s-a aflat la centru că inspectorii sanitar-veterinari din judeţul Tulcea amendau pe rupte pe stăpânii porcilor atinşi de pestă şi necrotaliaţi, cu o mie de lei pe cap de animal. După apariţia Hotărârii, amendarea s-a stopat brusc. Mai mult, accesarea SNIIA nu este posibilă, astfel se evită și să nu ne punem în cap Uniunea Europeană care nu acceptă existenţa animalelor neidentificate şi neînregistrate pe teritoriul ei. Or, în gospodăriile ţărăneşti de la noi crotalierea ar trebui să fie excepţia, nu regula. La nivel european, identificarea animalelor se face conform Regulamentului (CE) nr. 21/2004 al Consiliului, iar nerespectarea de către România a obligațiilor care decurg din calitatea acesteia de stat membru al Uniunii Europene atrage sancționarea țării noastre de către Comisia Europeană.

Guvernanţii s-au prins că au făcut-o lată, iar acum caută variante de a pasa cartoful fierbinte, de unde şi întârzierea reglementării modului în care vor fi compensaţi proprietarii. Aşa că se discută trecerea acordării despăgubirilor de la ANSVA la Consiliile Judeţene, ceea ce iarăşi nu ar avea nicio bază legală. HG 484 a fost semnată de premierul Viorica Dăncilă şi contrasemnată de miniştrii Paul Stănescu, Petre Daea, Eugen Teodorovici, secretarul de stat din MAI Gheorge Nucu Marin şi preşedintele ANSVA Geronimo Brănescu.

 

Teodorovici a anunţat că se caută soluţii

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat marţi că despăgubirile acordate fermierilor cu animale afectate de pesta porcină africană se vor face la un minim de 100 de kg/animal, iar ce depăşeşte această greutate „se plăteşte la cât este peste, dar nu mai puţin de 100 de kg”. „În primul rând oamenii trebuie să fie despăgubiţi, în al doilea rând trebuie să fie şi sprijiniţi atunci când această molimă trece, săşi repopuleze efectivele de suine, dar într-adevăr s-a discutat despre o despăgubire la un nivel minim să zicem de greutate pe animal sacrificat, şi aici Ministerul Agriculturii a indicat să facem o propunere de act normativ, cu care să intrăm săptămâna viitoare în Guvern pentru a stabili acest nou mecanism. Spre exemplu: tot ce este sub 100 de kg să spunem, să primească totuşi plata de despăgubire la 100 de kg, asta este propunerea care va fi probabil săptămâna viitoare pe masa guvernului”, a precizat Teodorovici.

 

Dispoziţia lui Dragnea, ignorată

La rândul său, preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat, sâmbătă, că miniştrii trebuie să vină cu noi măsuri în ceea ce priveşte efectele pestei porcine, astfel încât fermierii să fie despăgubiţi corect, iar angajaţii rămaşi fără locuri de muncă să aibă soluţii. „Legat de pesta porcină, ministrul Daea a făcut o scurtă prezentare, a anunţat măsurile ce au fost lua te şi care se vor lua. I-am solicitat ministrului Teodorovici, ministrului Petre Daea şi premierului ca să gestioneze solicitarea ca despăgubirile, pentru gospodăriile de la care au fost sacrificaţi porci, să nu se acorde la greutatea animalului care era în momentul respectiv. Până luni să stabilească care este greutatea estimată la care ajungea până la Crăciun şi la acea greutate să se dea banii”, a declarat, Dragnea. Astăzi este vineri, iar dispoziţia preşedintelui PSD nu a avut niciun efect.

 

Revolta crescătorilor şi lipsa specialiştilor

Directorul general al Combinatului Agroindustrial Curtici, Dimitrie Muscă, a acuzat vehement autoritățile că nu au luat măsurile necesare pentru a preveni intrarea virusului pestei porcine africane. „Peste 300.000 de porci uciși de către ANSVSA în contrapartidă cu 130.000 de mistreți în toată țara. Merită afacerea?”, a întrebat Muscă. El a dat un comunicat pe 28 august în care arată că a sesizat, încă din 2016, Președinția și Ministerul Agriculturii de pericolul reprezentat de porcii mistreți bolnavi de pestă porcină africană (PPA) veniți din Ucraina: „Cauza principală a acestei boli o reprezintă mistrețul. În țara noastră, PPA a pătruns prin intermediul mistreților din Ucraina. Literatura de specialitate spune că aceasă boală puternic infecțioasă creează în 10% dintre mistreți forme de rezistență, astfel mistreți bolanvi sau trecuți prin boală rămân purtători și eliminatori de virus peste 400 de zile. Încă din anul 2015 autoritățile au fost avertizate de pericolul pestei porcine africane, de către Uniunea Europeană. ANSVSA nu a făcut altceva decât să omoare porcii domestici și să dezinfecteze focarul, în loc să preîntâmpine apariția focarelor , să creeze cordoane de protecție”.

 

Protestul de la Brăila

Patronul SC TEBU Consult Brăila, cea mai mare fermă de porci din România, a doua ca mărime din Europa, unde a fost confirmată existenţa virusului de pestă porcină africană, a cerut, pe 27 august 2018, întrunirea unei comisii, pentru o evaluare exactă a pagubelor pe care le va suporta în urma eutanasierii porcilor. Medicii sanitar-veterinari sosiseră în acea zi pregătiţi pentru începerea operaţiunii de eutanasiere a celor 141.000 de porcii din ferma Tebu Consult, însă acţiunea a fost amânată de agentul economic, care a solicitat întrunirea unei comisii de evaluare, pentru a se şti cu exactitate care sunt pierderile dezastrului economic cu care se confruntă.

 

Daea a adus un mare profesor

Ministrul Agriculturii a recunoscut senin că habar n-avem cum să procedăm cu pesta. „În România nu există specialiști și facultăți care să pregătească specialiști în pesta porcină africană. De aceea trebuie să ne folosim de experiența celor care s-au întâlnit cu specialiști și cu experți din afara țării. Pe o parte dintre ei i-am solicitat să vină și au venit o serie de specialiști din Danemarca, Franța, Spania. Unul dintre cei mai mari profesori ai Europei pe care îl folosesc toate țările a venit aici și a analizat situația de la noi. Noi am și reușit să închidem focarul de patru ori, la Satu Mare”, s-a lăudat Petre Daea.

 

833 de focare în 11 judeţe

Miercuri, potrivit datelor Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă al MAI, erau confirmate 833 de focare de pestă porcină africană, în 190 localităţi din 11 judeţe: Bihor, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Ilfov, Ialomiţa, Sălaj, Satu Mare şi Tulcea. De asemenea, pe raza a 18 fonduri de vânătoare din aceleaşi judeţe au fost depistate cazuri de pestă la mistreţi. Dintre focare doar cinci au fost stinse, în Satu Mare. Pentru prevenirea răspândirii virusului fuseseră ucişi 163.140 de porci.

 

Parchetul General a deschis dosar penal

Procurorii au dispus, în dosarul privind epidemia de pestă porcină, începerea urmăririi penale in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de răspândire a bolilor la animale sau plante şi neglijenţă în serviciu, a informat Parchetul General. „La Secţia de urmărire penală şi criminalistică, din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost constituit un dosar penal privind epidemia de pestă porcină, procurorii dispunând începerea urmăririi penale in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de răspândire a bolilor la animale sau plante, prevăzute de art.355 din Codul penal, şi neglijenţă în serviciu - art.298 din Codul penal”, a precizat Parchetul General. Lucrarea a fost înregistrată la Secţia de urmărire penală şi criminalistică pe 3 septembrie, ca urmare a sesizării din oficiu şi a formulării unui denunţ.

 

ANSVA a acordat deja despăgubiri de aproape 600 de mii de lei

Crescătorii de porci afectaţi de pierderea animalelor din cauza pestei au primit despăgubiri de peste 507.890 lei, însă valoarea dosarelor evaluate depăşeşte 47,6 milioane de lei, respectiv peste 10 milioane de euro, a anunţat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

„Au fost finalizate dosare de evaluare aferente despăgubirilor pentru un număr de 3.129 de exploataţii, în valoare totală de 47.600.390 lei. Dintre acestea, 167, în valoare de 507.890 de lei, au fost plătite. Fondurile necesare se asigură din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, precum şi din fondurile aprobate cu această destinaţie, prin deciziile Comisiei Europene”, precizează instituţia.

Fondurile destinate despăgubirii proprietarilor de porci afectaţi de pierderea animalelor ca urmare a evoluţiei pestei, au fost trimise, ieri , către Direcţiile Sanitare Veterinare din judeţele afectate de această boală”, menţionează Autoritatea. Conform rectificării bugetare, ANSVSA primeşte în plus 149,5 milioane lei pentru eradicarea pestei porcine africane.

 

Deputaţii nu vor să se bage

Plenul Camerei a respins, miercuri, cu 122 de voturi „pentru”, 137 „împotrivă” şi două abţineri, propunerea de înfiinţare a unei comisii de anchetă privind verificarea modului prin care autorităţile statului român au pus în aplicare prevederile Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane. Propunerea de înfiinţare a comisiei parlamentare a fost făcută de grupurile parlamentare ale PNL şi PMP, având în vedere „că numărul focarelor de pestă porcină africană a crescut exponenţial în ultimele două luni”, iar apariţia unor focare noi în fiecare săptămână nu mai poate fi justificată decât prin răspândirea prin intermediul animalelor sălbatice infestate, ci şi prin activitatea umană şi circulaţia animalelor domestice.

 

Refuzul de înregistrare de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit sau întârzieri nejustificate de peste 15 zile de la termenul prevăzut de normele sanitar-veterinare pentru înregistrarea în baza națională de date informatice a suinelor, ovinelor și caprinelor, pentru înregistrarea mișcărilor și a evenimentelor intervenite cu privire la aceste animale și pentru corectarea erorilor se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei. (Legea 191/2012)