REVOCAREA lui Kovesi, TRANȘATĂ de un JUDECĂTOR CCR. ARGUMENTELE care DĂRÂMĂ decizia lui Iohannis
- Adrian Dumitru
- 22 aprilie 2018, 12:23
Disputa care se învârte în jurul Curții Constituționale în subiectul revocării Laurei Codruța Kovesi, totul culminând cu declarația președintelui Klaus Iohannis, a fost tranșată de fostul judecător al CCR, Toni Greblă.
Antena 3 a cerut lămuriri din partea lui Toni Greblă după ce prețedintele Klaus Iohannis a susținut că Guvernul nu poate sesiza Curtea Constituțională în privința revocării lui Kovesi.
„Adevărul încă nu știm unde este exact, dar putem vorbi de niște fapte. Avem 65-67 de protocoale secrete încheiate între diverse entități ale sistemului de forță. Dintre acestea, unul sau două au fost desecretizate sau au apărut în spațiul public. Toate aceste protocoale nici nu au fost revocate, nu au fost abrogate, nu au fost denunțate print-un act oficial. Ni s-a spus că unii nu-l aplică, iar alții l-ar fi denunțat. Deci avem niște protocoale secrete, niște legi paralele cu sistemul legislativ, care ghidonează sistemul de forță.
Pe de altă parte avem trei încălcări constatate de CCR, comise de doamna Kovesi în exercitarea demnității care este numită. Toate aceste lucuri împreună cu celelalte 19 motive invocate de ministrul Tudorel Toader ar fi putut conduce la revocarea doamnei Kovesi.
Președintele Iohannis a refuzat din motive de oportunitate, internă, externă, politică sau pe o altă influență, cert este că singura instituție capabilă să dea un verdict este CCR care trebuie să constate că a intervenit un conflict juridic de natură constituțională între instituții ale aceleiași puteri executive Ministerul Justiției-Guvern-Președintele României în legătură cu revocarea șefei DNA. Curtea Constituțională se va pronunța asupra existenței acestui conflict și va spune care este procedura care trebuie urmată.
O astfel de sesizare nu poate primi un refuz din partea CCR. Ea se va pronunța pe fond, nu există niciun argument, mă refer la principiile de organizare ale unui stat democratic, la Constituția României, la juristprudența Curții Constituționale care toate ne conduc la ideea că președintele nu poate fără o motivatie temeinică să respingă o solicitare de revocare a unui procuror-șef de direcție”, a declarat Toni Greblă.
Iohannis declarase, la fel ca fostul președinte Traian Băsescu, că demersurile dorite de ministrul Justiției sunt inutile. “După părerea mea, nu există niciun conflict și niciun temei pentru o sesizare a Curții Constituționale. În tot procedeul, început de ministru, cu solicitarea de revocare, solicitarea avizului CSM și, în final, decizia mea, legislația în vigoare, în materie, a fost respectată sută la sută. Iar după cum cu toții cunoaștem, legea lasă la latitudinea președintelui dacă acceptă sau nu acceptă această propunere de revocare. Deci nu există niciun temei. Ar fi deosebit de ciudat dacă de fiecare dată când un decident ia o decizie care nu convine unui partener sau unei instituții, să ne aflăm în fața unui conflict constituțional. Nici vorbă de așa ceva.
Cred că putem să înțelegem că ministrul este personal nemulțumit că nu i s-a acceptat solicitarea. Dar de acolo până la un conflict constituțional este cale lungă. Repet: Nu există niciun conflict între președinte și guvern și nu există absolut, dar absolut niciun temei pentru o sesizare a Curții Constituționale. Ce să judece Curtea: Că nu am fost de acord, într-o chestiune unde legea îmi spune expres că eu pot să fiu de acord sau să fiu în dezacord? Sau poate Curtea să judece oportunitatea deciziei pe care am luat-o? În niciun caz. Deci, din punctul meu de vedere, procedura s-a finalizat.
DNA este o instituție cu rezultate remarcabile și o instituție responsabilă. Iar dacă, în anumite unități ale DNA-ului, apar probleme, eu sunt convins că există absolut toate instrumentele necesare și legale pentru a face ordine. Și am spus-o, în repetate rânduri: atunci când apar probleme, și în toate sistemele mari apar din când în când probleme, este foarte important să se acționeze repede, ferm și să se clarifice lucrurile.
N-am discutat aceste chestiuni nici înainte și nici acum, nici nu a fost oportun, nici nu a fost cazul. Și cred că acest lucru arată că toată lumea a înțeles rolul fiecărei instituții în acest demers. E un lucru bun că nu se poartă discuții inoportune.”, a declarat Iohannis pe tema abuzurilor DNA și revocarea lui Kovesi.
Întrebat ce părere are după ce ministrul Justiției Tudorel Toader a acuzat că încă nu a primit motivarea de la Președinție, privitoare la decizia de a nu o revoca pe șefa DNA, și de care are nevoie pentru a sesiza CCR, președintele Klaus Iohannis a spus: "Poate nu s-a uitat în poștă. I-am trimis o scrisoare a doua zi după ce-am făcut declarația de presă, chiar la prima oră, poate a lipsit de la minister, s-a mai întâmplat".