Revista presei internaționale. În SUA, scade sprijinul pentru Biden, iar în Europa, premierul indian a vizitat Rusia

Revista presei internaționale. În SUA, scade sprijinul pentru Biden, iar în Europa, premierul indian a vizitat Rusia Revista presei internaționale. Sursa foto: Infofinanciar

Revista presei internaționale prezintă cele mai importante evenimente care se desfășoară la nivel mondial. Spre exemplu, într-o scrisoare adresată democraților din Congres, președintele Joe Biden a declarat că este "ferm angajat" să rămână în cursa prezidențială din America.

Duminică, mai mulți democrați de rang înalt i-ar fi cerut dlui Biden să facă loc unui alt candidat în timpul unei întâlniri virtuale private.

Atac rusesc deosebit de grav în Ucraina

Un atac rusesc asupra Ucrainei a ucis cel puțin 41 de persoane. Acesta este cel mai grav atac asupra țării în ultimele luni. Mai mult de 140 de persoane au fost rănite. În Kiev, capitala, rachetele au lovit principalul spital pentru copii. De asemenea, acestea au lovit Dnipro, un oraș central, și două orașe din est. Marți, aliații NATO încep un summit de trei zile în America, unde se așteaptă să promită mai mult sprijin militar pentru Ucraina.

Boeing negociază

Boeing este în discuții cu departamentul american al apărării cu privire la modul în care planul gigantului aerospațial de a pleda vinovat pentru fraudă ar putea afecta numeroasele sale contracte guvernamentale, a raportat Reuters. Boeing ar fi indus în eroare autoritățile de reglementare cu privire la cauza a două prăbușiri ale modelului 737 MAX în urmă cu aproximativ cinci ani. Firma a ajuns la un acord cu Departamentul american de Justiție. Aceasta ar putea fi amendată cu până la 487,2 milioane de dolari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Australia acuză statul chinez

Australia a acuzat China de sprijinirea APT40. Acest grup de piraterie informatică care "efectuează în mod activ recunoașteri regulate împotriva rețelelor de interes din Australia". Declarația Australian Signals Directorate, agenția națională de securitate cibernetică, a fost susținută de mai multe alte țări, inclusiv America, Marea Britanie și Japonia. Acestea au citat o "înțelegere comună" a amenințării reprezentate de "grupul cibernetic sponsorizat de stat" chinez.

Fostă angajată WEF, dată în judecată

O fostă angajată a Forumului Economic Mondial a dat în judecată organizația non-profit pentru discriminare. Topaz Smith susține că i s-a refuzat avansarea profesională pentru că este o femeie de culoare. WEF, care organizează o conferință anuală strălucitoare pentru liderii de afaceri în Davos, o stațiune de schi elvețiană, a fost afectat de mai multe alte acuzații de discriminare și hărțuire sexuală a angajaților în ultimele luni.

O companie chineză a primit ordin de lichidare

Guangzhou R&F Properties, un dezvoltator imobiliar chinez, a primit un ordin de lichidare din partea Seatown Private Credit Master Fund, un fond de capital privat din Singapore, pentru neplata unui împrumut în valoare de 614 milioane de dolari. Acesta este cel mai recent dezvoltator imobiliar chinez care se confruntă cu procese de lichidare intentate de creditori. Evergrande, un mastodont imobiliar, a primit ordin de lichidare la începutul acestui an.

Două rusoaice, condamnate la închisoare

Un tribunal militar rus le-a condamnat pe Evgenia Berkovici, poetă și regizoare de teatru, și pe Svetlana Petriychuk, dramaturg, la câte șase ani de închisoare. Acestea au fost acuzate de "justificare a terorismului" pentru scrierea și punerea în scenă a unei piese de teatru despre Statul Islamic, care a avut premiera în 2020. Dna Berkovich, o opozantă declarată a războiului Rusiei în Ucraina, a declarat că "a pus în scenă spectacolul pentru a preveni terorismul".

Sprijinul lui Joe Biden scade

După o prestație catastrofală la dezbaterea împotriva lui Donald Trump din 27 iunie, președintele a încercat să evite o rebeliune din partea democraților îngrijorați că este prea infirm pentru a lupta în alegerile prezidențiale din noiembrie. Reticența dlui Biden de a renunța la candidatura sa s-a transformat în sfidare. Într-un interviu televizat foarte așteptat vineri, dl Biden a declarat că a fost doar "o noapte proastă". El a refuzat să recunoască faptul că este în urmă în sondaje.

Dar democrații care se tem de încăpățânarea președintelui își pot înăspri și ei poziția. Se pare că printre senatorii democrați circulă o scrisoare prin care i se cere dlui Biden să se retragă. Cel puțin cinci membri democrați ai Camerei Reprezentanților i-au cerut, de asemenea, să facă acest lucru. Oameni de stat în vârstă care au făcut aluzie la plecarea președintelui, precum Nancy Pelosi, ar putea deveni mai expliciți. Ar putea fi o săptămână foarte importantă pentru un om care pare incapabil să înțeleagă aluzia.

Durerile de cap ale preluării Nippon Steel

Un înalt responsabil al Nippon Steel, o companie japoneză, va vizita America în această săptămână, în timp ce compania încearcă să salveze preluarea US Steel. Tranzacția de 14 miliarde de dolari a primit aprobarea covârșitoare a acționarilor. Însă, s-a lovit de opoziție pe mai multe fronturi.

United Steelworks, un mare sindicat care reprezintă mii de angajați ai US Steel, se opune tranzacției. Donald Trump a criticat achiziția. Președintele Joe Biden este, de asemenea, împotriva acesteia, în speranța de a-și consolida sprijinul în rândul membrilor de sindicat din statele-cheie aflate în schimbare. Comitetul pentru investiții străine în Statele Unite, un organism de reglementare care analizează investițiile străine din punctul de vedere al riscurilor pentru securitatea națională, analizează acum tranzacția.

Venind din Japonia, unul dintre cei mai apropiați aliați ai Americii, Nippon Steel s-ar fi așteptat la un tratament diferit. Firma speră că, odată trecute alegerile prezidențiale, procesul se va derula mai ușor. Piețele sunt mai puțin optimiste.

Oaspetele foarte binevenit al președintelui rus

Narendra Modi, prim-ministrul Indiei, s-a deplasat luni la Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin. India s-a bucurat de relații calde cu Rusia încă din timpul războiului rece. Însă, în ultima vreme s-a apropiat de Occident. Cu toate acestea, pe măsură ce țările occidentale au tăiat legăturile cu Rusia și au impus sancțiuni țării din cauza invaziei din Ucraina, India a devenit un cumpărător important de petrol rusesc. Comerțul dintre cele două țări a crescut la un nivel record de 65 de miliarde de dolari în anul care s-a încheiat în aprilie.

Se așteaptă ca dl Modi să sugereze modalități de creștere a exporturilor indiene către Rusia pentru a face relația comercială mai echilibrată. De asemenea, este de așteptat să ridice problema soartei indienilor prinși în războiul din Ucraina. Ministerul indian de externe insistă că este doar o coincidență faptul că întâlnirea va avea loc exact în același timp cu un mare summit NATO la Washington. În orice caz, vizita dlui Modi va fi un avantaj pentru Putin, care se află în dificultate.

Europa redescoperă tarifele

La 4 iulie, Uniunea Europeană a impus tarife provizorii pentru vehiculele electrice fabricate în China. UE susține că subvențiile acordate de China producătorilor săi de automobile le permit acestora să exporte vehicule electrice la prețuri exorbitante. Noi date publicate luni privind nivelurile tarifelor în 2023 arată că UE este un bloc comercial foarte deschis. Excepția de la această regulă este China.

În 2023, 72% din mărfuri au intrat în UE fără niciun tarif - chiar dacă au rămas "bariere netarifare" în calea comerțului, inclusiv respectarea reglementărilor. Exporturile chinezești s-au confruntat cu unele dintre cele mai mari taxe: doar 46% au intrat fără taxe vamale. UE se adaptează la o lume în care regulile Organizației Mondiale a Comerțului și multilateralismul nu mai guvernează comerțul mondial, iar măsurile mai ferme devin norma. Cu toate acestea, în calitate de bloc de 27 de state membre, UE se va confrunta cu dificultăți în alinierea intereselor comerciale ale membrilor săi, după cum a devenit evident atunci când Franța a solicitat impunerea de tarife pentru vehiculele electrice din China, dar Germania s-a opus. Pentru UE, beneficiile comerțului devin mai puțin simple.

Probleme din ce în ce mai mari pentru Mercosur

Luni, șefii de stat din Piața Comună Sudică - cunoscută sub numele de Mercosur, un bloc sud-american de liber schimb care include Brazilia, Argentina, Uruguay și Paraguay - își desfășoară summitul bianual. La fel ca Sfântul Imperiu Roman, Mercosur se ridică rareori la înălțimea numelui său. Comerțul dintre țările membre nu este deosebit de liber și nici blocul nu este foarte unificat. Uruguay a amenințat că îl va părăsi pentru a încheia acorduri bilaterale de liber schimb. Javier Milei, președintele Argentinei, va lipsi de la summit pentru a participa la Conferința de acțiune politică conservatoare din Brazilia.

În plus, negocierile privind un acord de liber schimb cu Uniunea Europeană, în curs de desfășurare din 1999, atârnă de un fir din ce în ce mai subțire. Un acord preliminar a fost încheiat în 2019, dar nu a fost ratificat de parlamentele naționale. În mod semnificativ, lobby-ul agricol din Franța și protecționiștii brazilieni din guvern se opun acestuia. Succesul recent al extremei drepte franceze în alegerile parlamentare europene condamnă aproape sigur acordul la moarte. Acest lucru a făcut Mercosur mai puțin relevant ca niciodată, potrivit The Economist.