Evenimentul Zilei > International > Reuniune de urgență în Ucraina. Curtea Constituțională pune cătușe luptei anticorupție
Reuniune de urgență în Ucraina. Curtea Constituțională pune cătușe luptei anticorupție

Reuniune de urgență în Ucraina. Curtea Constituțională pune cătușe luptei anticorupție

Instanța din fosta republică sovietică a invalidat mai multe măsuri pentru combaterea corupției, considerându-le prea „severe”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat, joi, denunțând decizia Curții ca „inacceptabilă”. Zelenski a convocat „ de urgență” o reuniune a Consiliului de Apărare şi Securitate Naţională (SNBO).

Președinția de la Kiev a declarat că este necesară o reacție „imediată și severă” după această „lovitură zdrobitoare” adusă luptei anticorupție.

Sesizată de 50 de deputați proruși, Curtea Constituțională a anulat în special răspunderea penală pentru funcționarii condamnați pentru declarații false de venit, infracțiune pedepsită până acum cu doi ani de închisoare, scrie AFP.

Decizia instanței a provocat un val de proteste în rândul ONG-urilor și unor agenții guvernamentale. În condițiile în care sistemul judiciar din Ucraina este cunoscut ca unul fiind corupt. Iar mai mulți judecători ai Curții Constituționale sunt anchetați tocmai pentru informații false în declarațiile lor de avere.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba,  şi-a exprimat regretul joi într-un briefing online în legătură cu „o lovitură gravă” adusă relaţiilor între Kiev şi Occident.

Publicaţia electronică Evropeiska Pravda îl citează pe ambasadorul ucrainean pe lângă UE, care a avertizat deja guvernul că decizia Curții Constituționale „este un motiv suficient pentru Comisia Europeană să activeze mecanismul de suspendare a regimului de scutire de vize” cu Ucraina, scrie Agerpres.

Dmitro Kuleba a ținut să precizeze că autorităţile ucrainene vor face totul pentru a „rezolva această problemă”. Kuleba a dat asigurări că „ structurile anticorupţie din Ucraina funcţionează corect”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE