RETROSPECTIVĂ: Curiozitățile sezonului de toamnă al Ligii I
- Mugur Băile șteanu
- 2 ianuarie 2014, 18:15
Actuala ediție de campionat va rămâne în istorie prin prisma faptului că o echipă a fost schimbată cu alta pe parcursul sezonului.
Prima parte a ediției 2013-2014 al campionatului primei divizii la fotbal a luat sfârșit cu câteva zile înainte de Crăciun. Mai exact, pe 21 decembrie, când s-au disputat restanțele Astra - Steaua 1-1 și Concordia Chiajna - Viitorul Connstanța 1-1. EVZ vă prezintă faptele inedite ce au avut loc în sezonul de toamnă al Ligii I.
Un baraj care s-a jucat degeaba
Ca niciodată, componența primei ligi a rămas un mister până în apropierea stabilirii programului competițional. „U” Cluj și Rapid nu primiseră licența pentru Liga I, iar Mircea Sandu, președintele FRF, cerea tot mai insistent scăderea numărului de formații din primul eșalon.
Dumitru Dragomir, fostul președinte al LPF, s-a opus însă vehement variantei ca Liga I să aibă mai puțin de 18 echipe. Dragomir și-a argumentat opțiunea prin faptul că forul pe care îl păstorea ar fi fost obligat, în acest caz, să achite despăgubiri televiziunilor care dețin drepturile de transmisie al meciurilor din primul eșalon.
Discuțiile au continuat însă în privința echipelor care să compună Liga I. Mircea Sandu susținea că, după regulament, acesta nu poate fi completat nici de echipele care au retrogradat, nici de cele din Liga a II-a care nu s-au clasat pe un loc promovabil și nici de cele care nu au luat licența.
„U” Cluj a obținut însă licența la TAS, astfel că mai rămânea un loc de completat. La Comitetul Executiv al FRF, Dumitru Costin, președintele Ascociației Fotbaliștilor Amatori și Non-amatori din România (AFAN) a venit cu o idee originală: ca Rapid (club care nu obținuse licența) și Concordia Chiajna (echipă care retrogradase la finele sezonului trecut) să joace un meci de baraj, în urma căruia câștigătoarea avea să completeze ultimul loc vacant din Liga I.
Propunerea a fost votată, Rapid a câștigat cu 2-1 partida de baraj cu Concordia, dar giuleștenii nu au jucat decât două partide din noul sezon. Ilfovenii au făcut memoriu la TAS și au obținut dreptul de a veni în primul eșalon, în timp ce giuleștenii au fost trimiși în Liga a II-a de tribunalul de la Lausanne. Interesant este că, prin retrogradarea Rapidului, Bucureștiul a rămas doar cu două reprezetante în primul eșalon, Steaua și Dinamo, fapt ce nu s-a mai petrecut de foarte mulți ani!
Campionat întrerupt pentru națională
De parcă n-ar fi fost de ajuns bulversarea campionatului cu retrogradarea Rapidului și readucerea Concordiei în primul eșalon, întrecerea a mai fost dată peste cap și de meciurile echipei naționale a României din calificările pentru Cupa Mondială din Brazilia. La cererea selecționerului Victor Pițurcă, sezonul a fost întrerupt atât înaintea „dublei” cu Ungaria și cu Turcia, cât și la cea cu Andorra și Estonia, din preliminarii. Pițurcă ar fi vrut ca întrecerea internă să se amâne și înaintea celor două partide de baraj cu Grecia, din barajul pentru Mondialul brazilian, dar LPF a decis ca doar jocul dintre Steaua (echipa din România care dă cei mai mulți jucători echipei naționale) și „U” Cluj să fie reprogramat.
Peste toate acestea s-a suprapus și amânarea jocului dintre Astra și Steaua, din etapa a 2-a, care s-a disputat pe 21 decembrie. Partida a fost amânată deoarece ambele echipe erau atunci angrenate în tururile preliminare al cupelor europene. De asemenea, au trebuit reprogramate și cele două partide pe care Rapid le jucase până în momentul retrogradării, cu FC Vaslui și cu Viitorul, cu Concordia în locul giuleștenilor.
Steaua, neînvinsă, dar pe locul 3
Steaua este singura echipă neînvinsă în acest sezon de toamnă, dar, cu toate acestea, iernează pe locul trei, la trei puncte în urma liderului Astra Giurgiu și la unul în spatele celor de la Petrolul, care se află pe poziția secundă. Spre deosebire de primele două formați, „roș-albaștrii” au două meciuri mai puțin disputate, urmând să joace în februarie restanțele cu Concordia Chiajna și cu „U” Cluj. De notat că este pentru prima dată în ultimii 22 de ani când o echipă din prima divizie termină neînvinsă prima jumătate a sezonului. Precedentul caz a avut loc în 1991, când Dinamo a reușit chiar să încheie campionatul fără să cunoască înfrângerea.
Două nou-promovate au vrut să se retragă
Pe parcursul sezonului, două competitoare - Săgeata Năvodari și Corona Brașov, ambele grupări fiind nou-promovate în Liga I - au vrut să abandoneze întrecerea. Cele două cluburi sunt susținute de primăriile locale, iar edilii, nemulțumiți de rezultate, au intenționat să retragă formațile din campionat. Au renunțat abia după ce au aflat că, în acest caz, vor fi nevoiți să returneze bani din drepturile de televizare pe care i-au încasat până acum.
7 echipe au terminat cu aceiași antrenori
Schimbarea antrenorilor a continuat să fie o „modă” și în actual ediție de campionat. Primul „cap” a căzut chiar din etapa a 2-a, când Ilie Stan a fost înlăturat de la FC Vaslui. De altfel, vasluieni și cei de la FC Brașov au avut chiar câte trei antrenori pe parcursul acestui sezon! Doar 7 echipe, Astra, Petrolul, Steaua, Pandurii, Gaz Metan, Concordia și Ceahlăul au terminat sezonul de toamnă cu aceiași tehnicieni. Nemțeni s-au despărțit însă și ei în această iarnă de Vasile Miriuță, care va merge la CFR Cluj.