RETROSPECTIVA 2015. Topurile oraşelor cu cele mai scumpe şi ieftine apartamente şi cele mai mari CREŞTERI de preţ

RETROSPECTIVA 2015. Topurile oraşelor cu cele mai scumpe şi ieftine apartamente şi cele mai mari CREŞTERI de preţ

Prețurile solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare au cunoscut o evoluție clar ascendentă în ultimul an (T4 2015 raportat la T4 2014). Cu trei excepții, locuințele s-au scumpit în majoritatea orașelor analizate. Cele mai semnificative rate anuale de creștere, de peste 10%, au fost consemnate în Cluj-Napoca, Timișoara și Suceava, în vreme ce ieftiniri au avut loc doar în Sibiu, Reșița și Focșani, potrivit unei analize realizate de imobiliare.ro.

Clasamentul național al celor mai scumpe apartamente este condus de Cluj-Napoca, București, Timișoara și Constanța, la polul opus regăsindu-se orașe precum Reșița, Târgoviște, Zalău și Satu Mare.

Cu o valoare de 1.094 de euro pe metru pătrat util la finele lui 2015, prețul mediu solicitat de proprietari este cu 4,9% mai ridicat decât în perioada similară a anului trecut, când ajungea la 1.043 de euro pe metru pătrat util. În acest context, Bucureștiul se numără, totodată, printre orașele cu cele mai mici scumpiri consemnate în 2015.

Față de momentul de apogeu al prețurilor din Capitală, atins în luna martie 2008, când un apartament costa, în medie, 2.264 de euro pe metru pătrat, valoarea actuală este cu 51,7% mai mică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, apartamentele vechi din Capitală costau, la finele lunii noiembrie, 1.033 de euro pe metru pătrat, în creștere cu 2,8% față de perioada similară a lui 2014. Unitățile locative nou-construite, pe de altă parte, se situau la o medie de 1.142 de euro pe metru pătrat, după un avans anual de 0,6%.

Din punctul de vedere al structurii cererii, o statistică realizată de Imobiliare.ro în ultimul trimestru din 2015 arată că apartamentele cu trei camere au devenit cele mai populare, detronându-le pe cele cu două camere. Astfel, o pondere de 38% dintre potențialii cumpărători s-au arătat interesați de locuințe tricamerale (față de 35% anul trecut), în vreme ce 36% dintre clienți ar fi optat pentru o unitate locativă bicamerală (față de 39% în 2014). Cererea pentru garsoniere și apartamente cu patru camere s-a menținut la proporții aproximativ egale, respectiv 13%, la fel ca anul trecut.

Raportat la preț, cei mai mulți bucureșteni (29%) s-au arătat interesați de apartamente cuprinse între 40.000 și 60.000 de euro, în ușoară scădere față de anul trecut (de la 30%). Pe de altă parte, ponderea căutărilor pe segmentul 60.000-80.000 de euro a crescut de la 20% în 2014 la 22% anul acesta, în vreme ce pentru o locuință mai ieftină de 40.000 de euro ar opta 16% dintre cumpărători (față de 18% anul trecut). Un preț de 80.000-100.000 de euro ar fi dispuși să plătească 11% dintre vizitatorii Imobiliare.ro, în scădere de la 12%. Cererea pentru apartamente mai scumpe de 100.000 de euro a crescut ușor, de la 20% în 2014, la 22% în 2015.

Centrul Bucureştiului - Cu o singură excepție, sub-zonele cuprinse în această categorie s-au înscris în ultimul an pe un trend ascendent al prețurilor solicitate pe segmentul apartamentelor, majoritatea consemnând majorări de peste 5%. Cele mai mari scumpiri au avut loc în centru-nord, respectiv în cartierele Kiseleff-Aviatorilor (14,5%) și Herăstrău-Nordului (14,4%), acestea fiind urmate de Cotroceni (13%), inclus în perimetrul ultracentral. La polul opus, proprietarii din zona Parcului Carol (Cantemir-Mărășești) și-au redus pretențiile cu 1,4% în decurs de 12 luni. Pe de altă parte, în 13 Septembrie-Panduri și Băneasa au fost consemnate cele mai mici creșteri de preț, de 3,3%, și, respectiv, 3,7%.

Cartierele Bucureştiului - De la finele anului trecut până în prezent au avut loc scumpiri în toate sub-zonele cuprinse în această categorie, indiferent de sector. Deși per ansamblu au înregistrat creșteri mai temperate comparativ cu zonele bine cotate (ultracentrale și central-nordice), cartierele deţin totuși, punctual, recordul scumpirilor la nivelul Capitalei. Astfel, în Tei prețul mediu solicitat de vânzătorii de apartamente a consemnat un salt de 17,8% în perioada analizată, de la 965 de euro pe metru pătrat util la 1.136 de euro pe metru pătrat. Pe următoarele poziţii în clasamentul scumpirilor se situează Ferdinand (cu un plus de 12,5%) și Bucureștii Noi (cu 10%). Cele mai mici creșteri de preţ au avut loc în cartierele sudice, respectiv Rahova (0,7%), Berceni (0,8%) și Giurgiului (1,5%).

Topul orașelor cu cele mai mari creșteri de preţ

Clasamentul scumpirilor la apartamente este condus de două dintre marile centre regionale ale țării, respectiv Cluj-Napoca și Timișoara, care au consemnat majorări de peste 10% în ultimul an; Constanța este inclusă și ea în această listă, cu un avans al prețurilor de 7,6%. În mod interesant, majoritatea reședințelor de județ incluse în top se încadrează însă în categoria orașelor mijlocii.

Orașe cu scăderi și stagnări de preţ Doar cinci dintre reședințele de județ analizate fac excepție de la tendința generală de creștere a prețurilor la apartamente. Dintre acestea, trei au consemnat ieftiniri în ultimul an, în timp ce în celelalte două cazuri au avut loc stagnări. De menționat este că cea mai mare scădere a fost anul acesta de 2,7%, semnificativ sub marja maximă consemnată în 2014, respectiv 6,7% (în cazul Aradului).

Topul orașelor cu cele mai mici creșteri de preţ

Clasamentul reședințelor de județ cu cele mai mici creșteri de preț, de până la 5%, este compus în mare parte din orașe mijlocii, însă include și două dintre marile centre regionale ale țării, respectiv Capitala (cu un plus de 4,9% la 12 luni) și Iașiul (avans de 4,8%). Topul este condus de Cluj Napoca, cu 13,6%, Timișoara, cu 12,7%, Suceava, cu 10,4%, Craiova, cu 8,7% și Piatra Neamț, cu 8,7%.

Topul orașelor cu cele mai scumpe apartamente

În ciuda ritmului diferit de creștere a prețurilor din ultimul an, clasamentul orașelor cu cele mai scumpe apartamente (în euro pe metru pătrat util) este condus, în mod firesc, de marile centre regionale ale țării. După un salt-record consemnat în ultimul an, Cluj-Napoca a ajuns pe primul loc, fiind secondată de București; în ambele cazuri, suma medie solicitată de vânzători depășește pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat util. În Timișoara și Constanța prețurile se situează peste 900 de euro pe metru pătrat, iar în Brașov și Iași trec de 800 de euro pe metru pătrat.

Topul orașelor cu cele mai ieftine apartamente

În cele mai accesibile reședințe de județ ale țării, prețurile medii solicitate pe segmentul apartamentelor se situează, de regulă, sub pragul de 600 de euro pe metru pătrat util. În vârful clasamentului orașelor cu cele mai ieftine locuințe se află Reșița, unde cumpărătorii trebuie să plătească, în medie, 407 euro pe metru pătrat util.

Orașe cu scăderi și stagnări de preţ

Doar cinci dintre reședințele de județ analizate fac excepție de la tendința generală de creștere a prețurilor la apartamente. Dintre acestea, trei au consemnat ieftiniri în ultimul an, în timp ce în celelalte două cazuri au avut loc stagnări. De menționat este că cea mai mare scădere a fost anul acesta de 2,7%, semnificativ sub marja maximă consemnată în 2014, respectiv 6,7% (în cazul Aradului).

Topul orașelor cu cele mai mici creșteri de preţ

Clasamentul reședințelor de județ cu cele mai mici creșteri de preț, de până la 5%, este compus în mare parte din orașe mijlocii, însă include și două dintre marile centre regionale ale țării, respectiv Capitala (cu un plus de 4,9% la 12 luni) și Iașiul (avans de 4,8%). Topul este condus de Brăila, cu o creștere de preț de numai 1%, Zalău, cu o majorare de 2,5%, Târgoviște, cu o creștere de 2,6%, Târgu Mureș, cu o creștere de preț de 3,9% și Tulcea, cu o majorare de preț de 4,2%.