Retragerea lui Biden. Consecințe pentru Republica Moldova
- Iuliu Vlădescu
- 23 iulie 2024, 14:53
Joe Biden a fost un prieten și aliat important al Republicii Moldova, consideră scriitorul și criticul literar Vitalie Ciobanu, într-un panegiric publicat pe Deutsche Welle după retragerea din cursa pentru realegere a actualului lider de la Casa Albă.
Elogiu pentru Joe Biden
Articolul trece în revistă relațiile dintre Biden și politicienii de la Chișinău, într-un ton encomiastic ce-l face pe autor să nu se sfiască a-l numi pe președintele american „tatăl Lumii libere”, o expresie cel puțin nefericită, care amintește atât de I.V. Stalin, autointitulat „tătucul popoarelor”, cât și de graba cu care stânga radicală a decis, după alegerea lui Trump din 2016, s-o încoroneze pe Angela Merkel, marea prietenă a lui Putin, drept „lidera Lumii libere”.
„Fiind și cel mai vârstnic dintre șefii de stat care-l anturau, el arăta ca un tată de familie – și, era/mai este, pe bună dreptate, „tatăl” Lumii libere!”, scrie Vitalie Ciobanu, care mai afirmă că „funcția, prestigiul, puterea pe care o reprezintă ne dădea un sentiment de încredere și siguranță. Puteam fi liniștiți că barbaria nu va învinge, că „cirezile” de tancuri rusești vor rugini în stepele ucrainene”.
Biden și Republica Moldova
Autorul mai amintește și discursul ținut de Joe Biden la Varșovia, 21 februarie 2023, și de faptul că acesta „a salutat-o pe Maia Sandu prezentă la eveniment și a rostit un mesaj de încurajare și apreciere pentru „poporul iubitor de libertate al Moldovei”.
Ulterior a avut și o discuție cu Maia Sandu. A fost un semnal puternic de susținere pentru Moldova, destinat în primul rând „urechilor” Rusiei, la un an de la declanșarea războiului din Ucraina. „Moldova nu e singură, Moldova se poate baza pe Statele Unite” – acesta a fost sensul mesajului descifrat de numeroși comentatori.
De asemenea, Vitalie Ciobanu rememorează o altă vizită, aceea din 11 martie 2011, când - pe atunci vicepreședintele Joe Biden - a vizitat pentru prima dată Chișinăul, și a îndemnat guvernarea pro-europeană să-și asume cu mai mult curaj reforma justiției și lupta împotriva corupției.
„Din păcate, îndemnul său nu a fost ascultat atunci, deși prezența în scuarul Operei din Chișinău a vicepreședintelui american – clădire pavoazată cu două steaguri mari, american și tricolorul moldovean – a entuziasmat cetățenii. Patru ani mai târziu, în același spațiu, pe treptele de la Operă, în 21 decembrie 2015, își organiza un miting de promovare oligarhul Plahotniuc cel care se voia cu tot dinadinsul prim-ministru, voia să-și legalizeze „puterea din umbră”, dar președintele Nicolae Timofti s-a opus”, mai spune scriitorul.
Cât de riscantă e pentru Republica Moldova situația internațională actuală
El avertizează că, „azi, aceeași oligarhie este gata să livreze statul Rusiei lui Putin, pentru a lovi Ucraina din spate și pentru a ne îngropa viitorul european”.
„Și-n această campanie mizerabilă, am ajuns să-l vedem pe Vlad Filat, premierul care-l întâmpina glorios în martie 2011 pe vicepreședintele Joe Biden la Chișinău, cum se aliază, la nivel discursiv și imagologic, cu cei pe care altădată îi detesta, doar pentru a o împiedica pe Maia Sandu să obțină un nou mandat de șef al statului”, continuă Vitalie Ciobanu.
El mai spune că schimbările produse la nivel politic de retragerea lui Joe Biden crează neliniște Republicii Moldova și Ucrainei, acestea având în președintele Joe Biden un aliat sigur.
Dar, adaugă Vitalie Ciobanu, olitica Statelor Unite, nu se va schimba radical față de Republica Moldova în perioada următoare, însă poate fi influențată de nivelul ajutorului militar livrat Ucrainei.
Până în noiembrie, când vor fi alegeri la Casa Albă, nu se poate spune clar în ce măsură americanii vor mai fi aliații Republicii Moldova.
Dar până atunci, pe 20 octombrie sunt alegerile pentru fotoliul de președinte al Republicii Moldova și are loc referendumul cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, de ale căror rezultate depinde foarte mult politica de alianțe