Rețeta unei delicioase iahnii de fasole. Cum prepară cei mai pricepuți bucătari acest fel de mâncare

Sursa: Dreamstime.com

Iahnia de fasole este un preparat gustos, însă un ingredient special îl face cu adevărat desăvârșit, după cum știu și bucătarii.

Ingredientul mai puțin cunoscut, dar folosit de bucătari la prepararea iahniei de fasole este chimenul, cel care aduce un plus de savoare deliciosului preparat.

Rețetă de iahnie de fasole

Pentru rețeta de iahnie ai nevoie de: 400 de grame de fasole, 5 cepe roșii, 3 căței de usturoi, foi de dafin, boia dulce și iute amestecată, 4 linguri de pastă de roșii, 3 linguri de ulei, cimbru și chimen. Alege bine fasolea și spal-o în mai multe ape, înainte să o pui la fiert.

Ca să elimini toate impuritățile din fasole, e bine să o fierbi în două-trei ape. Când observi că bobul de fasole este moale, scurge zeama cu ajutorul unei site. Pisează usturoiul și taie ceapa mărunt, după care adaugă-le în vasul în care vei pune fasolea. Prepară separat sosul de roșii cu care vei combina fasolea, amestecând ingredientele rămase. Adaugă frunzele de dafin și pune fasolea la cuptor până mai scade puțină zeamă. Această rețetă merge de minune cu gogonele sau castraveți murați, conform Spynews.ro.

Reteța unei ciorbe de fasole pe care puțini români au încercat-o

Ciorba de fasole reprezintă un fel de mâncare des întâlnit pe masa românilor. Însă, există și o rețetă mai puțin cunoscută sau testată. Este vorba de ciorba de fasole acrită cu corcodușe sau zarzăre. Pentru a prepara ciorba de fasole acrită cu corcodușe, ai nevoie de:

  • 500 g fasole albă boabe;
  • un morcov;
  • un ardei gras;
  • o ceapă;
  • ulei;
  • două legături de mărar;
  • o jumătate de lingură semințe de mărar;
  • o cană gem acru de corcodușe.

Mod de preparare

Fasolea se pune la fiert în oala sub presiune. Timpul de fierbere diferă în funcție de fasole și de vas. Separat, pune la călit ceapa, ardeiul și morcovul. După ce aceastea s-au călit, toarnă totul (inclusiv uleiul) în oala în care este fasolea fiartă. Mai lasă să fiarbă atât cât este nevoie, astfel încât să se înmoaie morcovul și ardeiul.

După ce fasolea și restul legumelor sunt fierte, acrește ciorba cu gem acru de corcodușe. De cele mai multe ori, acest tip de gem este preparat în casă. Apoi pune în oală și semințele de mărar, căci acestea vor da un gust intens. Mai lasă să fiarbă cât să se omogenizeze și să se acreasca ciorba.

Dupa ce ai oprit focul, pune cele două legături de mărar tocate mărunt. Pentru ca ciorba de fasole acrită cu corcodușe să iasă delicioasă, folosește mărar din belșug, deoarece acesta este secretul. De asemenea, ai grijă câtă sare pui, deoarece mărarul va intensifica gustul ciorbei.