Nu uitati sa zambiti, chiar si atunci cand va vine sa plangeti.
Cercetatorii americani au intocmit o lista cu lucrurile pe care trebuie sa le faceti daca vreti sa fiti fericiti. Astfel, 30 de minute de exercitii fizice, facute zilnic, va pot face sa uitati de griji mult mai repede decat orice antidepresiv, arata studiile citate de publicatia „Prevention”.
Daca totusi problemele apar, incercati sa le rezolvati cu optimism, pentru a vi se parea mai usoare. Mai mult, nu ar strica sa afisati mereu un zambet „larg” oamenilor din jur. O sa va fie mai usor sa va faceti prieteni, si, drept urmare, o sa va simtiti mai apreciat.
Priviti partea plina a paharului. Expertii considera ca persoanele optimiste, care vad, in special, partea buna a lucrurilor, sunt si cele mai fericite. Este un proces denumit de specialisti „reformulare”. Daca incercati sa priviti lucrurile negative intr-o lumina favorabila, se poate intampla sa vedeti ca situatiile care vi se pareau „fara scapare” nu sunt atat de negre, spun specialistii.
Fiti buni. Faptele de bunatate va fac mai fericiti, arata intr-un studiu Sonja Lyubomirsky, doctor la Universitatea din California. „Exista numeroase consecinte ale actelor de bunatate. Te simti mult mai fericit si iti mentii aceasta stare”, apreciaza doctorul. Un studiu realizat in cadrul Universitatii din Virginia arata ca numai urmaritul unor acte de bunatate, loialitate sau generozitate determina oamenii sa faca, la randul lor, fapte bune.
Afisati o fata zambitoare. „Datele stiintifice arata ca doar simplul fapt ca zambesti sau ca afisezi o fata zambitoare te face sa te simti mai fericit”, spune doctorul Lyubomirsky. Potrivit studiilor, orice miscare a muschilor faciali poate sa va ridice moralul. Acelasi lucru il face si mentinerea unei pozitii corecte de stat. Explicatia specialistilor, citati de publicatia „Prevention”, este ca oamenii mai mereu zambitori isi fac mai multi prieteni. Drept urmare, se simt si mai apreciati si iubiti.
Faceti miscare. Doar 30 de minute de exercitii aerobice functioneaza mult mai repede decat medicamentele special create pentru combaterea depresiei, arata studiile.
Nu va neglijati obiectivele. Simpla incercare de a va atinge scopurile va face mai fericiti, nu neaparat indeplinirea lor, apreciaza specialistii. „Conteaza chiar stabilirea unor teluri importante, compatibile cu valorile tale si pentru care merita sa te zbati, nu neaparat ducerea lor la bun sfarsit”, spune Ed Diener, cercetator la Universitatea din Illinois.
Nu exagerati. Problema cu senzatia data de fericire este ca va face sa va simtiti atat de bine incat vreti din ce in ce mai mult. Dar ceea ce va face fericit o data s-ar putea sa dea gres a doua oara, va avertizeaza specialistii.
O persoana careia ii place inghetata de ciocolata este imposibil sa simta mereu aceeasi placere ca la prima lingurita. „Neuronii sunt pregatiti sa reactioneze la lucrurile noi. Cu cat evenimentele se repeta, cu atat neuronii le vor trece cu vederea”, apreciaza Martin Seligman, de la Universitatea din Pennsylvania si autor al cartii „Fericirea autentica”. Astfel, nu fiti euforic mereu, ci mai degraba alegeti momentele cand sa va exprimati fericirea intens.