Gogoșarii umpluți cu varză sunt o rețetă ușor de făcut. Mai mult decât atât, ei sunt și mai diferiți față de restul murăturilor pe care le fac gospodinele în mod normal.
Gogoșarii fac parte din murăturile nelipsite din casa românilor pe timp de iarnă. În plus, în timpul anotimpului rece gogoșarii umpluți cu varză sunt delicioși mai ales cu un strop de maioneză deasupra. Murăturile se mai pot servi alături de orice friptură sau alte mâncăruri cu carne. Mai departe ți voi prezenta lista ingredientelor de care ai nevoie pentru această rețetă. Timp de preparare al acestei rețete este sub 60 minute
Pentru un borcan de patru litri vei avea nevoie de:
- 10 gogoșari (două kilograme)
- un kilogram varză albă
- un kilogram varză roșie
- 4patru morcovi (300 grame)
- o rădăcină țelină + frunzele
- o conopidă mică
- puțin hrean
- jumătate de linguriță sare
Pentru soluția lichidă:
- 500 ml oțet
- un litru apă
- două linguri sare de murături (cam 50 grame)
- un plic condimente pentru murături
- două-trei foi de dafin
- 100 grame zahăr
Mod de preparare
Mai întâi, spală gogoșarii și cu ajutorul unui cuțit cu vârf ascuțit, decupează câte un căpăcel, exact pe lângă cotoare. Îndepărtează cu grijă cotoarele și răzuiește nervurile cu ajutorul unei lingurițe. Ulterior, trebuie să scuturi gogoșarii bine de semințe. Varza trebuie tocată fideluță și pusă într-un vas încăpător. După acest pas, presară sare peste ea și o amestec-o bine.
Morcovii și țelina, se dau pe răzătoarea mare și se adaugă peste varză și se amestecă. Lasă salata să se odihnească 10-15 minute, apoi o scurge-o ușor de zeama lăsată și umple cu ea gogoșarii. De asemenea, la baza borcanului așază frunze de țelină și câteva rondele de hrean. După acest pas, poți așeza gogoșarii umpluți cu varză, presându-i ușor să încapă bine. Printre gogoșarii umpluți cu varză, vei adăuga buchețele de conopidă și frunze de țelină, precum și mici rondele de hrean.
Într-un vas, fierbe oțetul cu apa, sarea, zahărul și condimentele, pentru câteva clocote, până se topește zahărul și sarea. Ulterior, așază sub fundul borcanului lama unui cuțit și toarnă peste gogoșari, compoziția lichidă, fierbinte și trecută prin strecurătoare. Imediat strânge capacul și agită bine borcanul. Îl poți învârti pe masă pentru a pătrunde compoziția lichidă prin toți gogoșari. Dacă este cazul, desfă capacul și completează cu lichid, potrivit Bucataras.ro.