Reţetă de tort din Basarabia. Tortul „Cușma lui Guguță” este unul din preferatele moldovenilor de peste Prut. Ingredientele sunt simple și acesibile, iar aspectul este deosebit. Gustul dulce- acrișor te cucerește şi este perfect pentru o sărbătoare sau când îți vin oaspeți.
Reţetă de tort din Basarabia. Cu siguranță, cei dragi vor fi încântaţi de acest deliciu.
Tuturor celor care l-au gustat măcar o singură dată le place acest tort cu denumire haioasă.
Reţeta tortului din Basarabia
Pentru rulouri:
- 150 gr unt(untură),
- 250 gr smântână 25%(sau de casă),
- 50 gr zahăr pudră,
- jumătate linguriță bicarbonat de sodiu,
- un praf de sare,
- 500-550 gr făină,
- 350 gr vișine fără sâmburi.
Pentru cremă:
- 600 gr smântână ( de la 25% grăsime în sus),
- 200 gr zahăr pudră.
Mod de preparare:
- Se pregătește aluatul. Într-o farfurie amestecăm smântâna, la temperatura camerei, cu bicarbonatul de sodiu.
- Lăsăm să acționeze 10 minute.
- În alt vas amestecăm cu un tel untul, la temperatura camerei, cu zahărul pudră.
- Punem aici smîntîna și praful de sare.
- Amestecăm, după care adăugăm treptat făina.
- S-ar putea să avem nevoie doar de 500 gr de făină, dar s-ar putea să avem nevoie de toată făina.
- Modelăm coca de aluat. O punem la rece pe 1 oră.
- Peste o oră, împărțim aluatul în 15 bile egale.
- Modelăm rulourile, umplute cu vişine.
- Le punem pe o tavă unsă cu unt sau cu ulei.
- Le coacem 25-30 min, la temperatura de 180C.
- Le lăsăm să se răcească.
- Pregătim crema. Batem smântâna cu zahărul pudră.
- Dacă dorim ca exteriorul să fie uniform, folosim în interior doar 400 gr de smântână.
- Pentru exterior folosim 200 gr frișcă pe care o batem cu 100 gr zahăr pudră. Aici turnam treptat 100 gr+50 gr unt topit la baie de abur, apoi răcit.
- Compoziția se bate cu mixerul până frișca devine solidă.
- Asamblăm tortul. Ungem platoul cu puțină cremă.
- Punem mai întâi 5 rulouri, deasupra 4, apoi 3, 2 şi 1. Între rulouri punem cremă.
- Ornăm tortul cu ciocolată.
- Punem tortul la rece timp de 8- 10 ore.
Se servește cu ceai sau cafea.