Salam de biscuiți, o rețetă mai puțin cunoscută. Ingredientele care fac diferența faţă de prăjitura clasică
- Antonia Hendrik
- 9 noiembrie 2023, 08:59
Salamul de biscuiți este prăjitura clasică pe care o mâncam cu toții în copilărie. De această dată vă propunem o rețetă un pic diferită, cu multe fructe uscate. Este un desert ușor de făcut şi foarte gustos, care merită încercat.
Mai jos vă prezentăm unul dintre deserturile copilăriei, salam de biscuiți, dar în variantă modernizată: o rețetă cu rom şi fructe uscate, far cu un rezultat deosebit de gustos, ce nu necesită mult timp pentru a-l prepara.
Ingrediente pentru delicioasa prăjitură. Pentru a prepara salam de biscuiți cu fructe uscate aveți nevoie de 250 g biscuiți simpli, 250 g zahăr, 100 g, unt 50 g, cacao 50 g, nucă 50 g, stafide 50 g, curmale, 50 g caise uscate, 50 g prune uscate, 120 ml lapte şi puțin rom.
Cum se prepară salam de biscuiți cu fructe uscate
Biscuiții se zdrobesc cu mâna până se obțin bucățele mici, apoi se amestecă cu nuca și fructele uscate tăiate în bucăți mici.
Într-o crăticioară se pun 60 ml lapte și zahărul și se fierb până se face un sirop legat. Se adaugă untul și se amestecă până se topește.
Se adaugă cacao și romul și se lasă să clocotească. Se toarnă treptat siropul peste biscuiți, amestecând din când în când până se leagă biscuiții și se înmoaie un pic.
Se pune jumătate din compoziție pe o folie de plastic, se rulează strâns și se împinge din ambele capete, pentru a scoate aerul din salam.
Se leagă strâns la ambele capete și se dă la frigider câteva ore sau peste noapte. Se repetă cu restul de compoziție. Când s-a întărit, se poate tăia și servi.
Sursa: kaufland.ro.
Cum a apărut salamul de biscuiți
Salamul de biscuiţi a fost inventat în Italia și se regăsește inclusiv în bucătăria portugheză.
Specialiștii au precizat că bucătarii din Sicilia l-au preparat pentru prima dată și l-au numit salam turcesc, fiind făcut cu ciocolată neagră.
În 2012, salamul de biscuiți a fost inclus în lista P.A.T. (Prodotti Agroalimentari Tradizionali) din Sicilia de către Ministerul Politicilor Agricole, Alimentare și Forestiere. Prima rețetă ar fi apărut la începutul secolului XX.
Când scriitorul englez Paul Richardson a dat peste o specialitate din Prezza (AQ) în timpul cercetărilor sale pentru un eseu despre istoria alunei de pădure cu ciocolată, a fost uimit să descopere o cremă făcută din sânge de porc și cacao, untură, migdale măcinate, pesmet, must fiert și coajă de citrice, identificând-o ca fiind strămoșul celebrului salam de biscuiți, cunoscut și răspândit astăzi în întreaga lume.
Studiul subliniază faptul că multe regiuni au rețete cu sânge de porc amestecat cu ciocolată, inclusiv celebrul „Sanguinaccio” napolitan. Odată cu trecerea timpului, însă, porcul a fost „învins”, lăsând câmpul doar pentru ciocolată”, potrivit aifb.it.