Cum a apărut salamul de biscuiți. Povestea celebrului desert

Cum a apărut salamul de biscuiți. Povestea celebrului desert Sursă Youtube

Salamul de biscuiţi a devenit foarte căutat în România şi în spaţiul sovietic înainte de anii 1990. Acest desert era foarte delicios și se făcea cu puține ingrediente. El ar fi fost preparat pentru prima dată în Sicilia.

Salamul de biscuiți a fost la mare căutare chiar şi în perioadele de criză alimentară, specifice economiilor centralizate, de tip comunist. El se mânca foarte des în România şi în spaţiul sovietic, dar a devenit faimos și în alte țări.

El a fost inventat în Italia și se regăsește inclusiv în bucătăria portugheză. Specialiștii au precizat că bucătarii din Sicilia l-au preparat pentru prima dată și l-au numit salam turcesc, fiind făcut cu ciocolată neagră.

În 2012, salamul de biscuiți a fost inclus în lista P.A.T. (Prodotti Agroalimentari Tradizionali) din Sicilia de către Ministerul Politicilor Agricole, Alimentare și Forestiere. Prima rețetă ar fi apărut la începutul secolului XX.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum a apărut salamul de biscuiți

„Când scriitorul englez Paul Richardson a dat peste o specialitate din Prezza (AQ) în timpul cercetărilor sale pentru un eseu despre istoria alunei de pădure cu ciocolată, a fost uimit să descopere o cremă făcută din sânge de porc și cacao, untură, migdale măcinate, pesmet, must fiert și coajă de citrice, identificând-o ca fiind strămoșul celebrului salam de biscuiți, cunoscut și răspândit astăzi în întreaga lume.

Sursă Youtube

Eseul subliniază faptul că multe regiuni au rețete cu sânge de porc amestecat cu ciocolată, inclusiv celebrul „Sanguinaccio” napolitan. Odată cu trecerea timpului, însă, porcul a fost „învins” (cit.), lăsând câmpul doar pentru ciocolată”, scrie Aifb.it.

Rețetă - salam de biscuiți

Ingrediente: jumătate de kg de biscuiţi simpli, de ceai, 100 de grame de unt, 200 de grame de rahat, 200 de grame de nuci, 100 de grame de zahăr, 100 de grame de stafide, un sfert de litru de lapte, 3 linguri de cacao, cu vârf, adică aproape 100 de grame şi esenţă de rom.

Mod de preparare: se pune laptele la fiert şi adăugați zahărul şi untul care se va topi. În continuare, puneți cacao şi stafide. Într-o altă variantă de reţetă, stafidele, dacă sunt foarte uscate, sunt lăsate la înmuiat în puţină apă sau în esenţă de rom. Nu uita de rahat și de miezul de nucă. Este indicat să le tai cât poți de mult. Miezul de nucă poate fi înlocuit cu alune sau cu fistic.

Se adaugă biscuiţii sfărâmaţi (astfel încât să aibă bucăți mai mari și mai mici printre ei) până când compoziţia se îngroaşă. În continuare, compoziţia se modelează sub forma unui salam, pe care îl ambalați într-o folie de platic, strânsă bine la capete. Bucătarii te sfătuiesc să îl lași 48 de ore la frigider pentru un gust mai bun.