Rețelele sociale și pericolele pentru democrație. Dan Andronic: „Peisajul digital este distorsionat și controlează opinia publică”. Video
- Livia Bardas
- 2 martie 2025, 14:05

Pe data de 26 februarie, pe canalul de Youtube „HAI România” a fost difuzat un nou podcast „Hai Live”. Alături de Robert Turcescu au fost Dan Andronic, Mirel Curea și Mirel Palada, iar cei patru au discutat subiecte relevante timpurilor în care ne aflăm.
În discuția de astăzi s-a pus accentul pe rețelele de socializare și modul cum acestea modifică mai mult sau mai puțin democrația.
Rețelele sociale, un OTV la scară planetară
În cadrul podcastului, Dan Andronic a analizat modul în care rețelele sociale sunt manipulate și distorsionate, subliniind impactul conturilor false și al algoritmilor asupra opiniei publice. El atrage atenția asupra intereselor din spatele acestor platforme, comparând fenomenul cu OTV, însă într-o variantă mult mai rea.
„Concluzia pe care putem să o tragem este ca peisajul rețelelor sociale este distorsionat oricum. Este varză la ora actuală. Cred ca se vede pe TikTok și pe Facebook. Văd și eu o grămadă de conturi doar pentru comentarii, care nu au nicio activitate. Din acest punct de vedere, este o realitate la care nu știu cum te poți raporta. Adică este foarte complicat, pentru ca să stai să blochezi conturile false înseamnă să angajezi niște oameni care să distrugă ceea ce au făcut alți oameni.
Angajezi 1000 de oameni ca să distrugi ce au făcut 100 de oameni sau 10 oameni. Eu cred ca aici se lucrează foarte mult și cu inteligență artificială și se creează un val pentru ca sunt oameni care știu să manipuleze acești algoritmi. Sunt oameni care știu cam cum funcționează algoritmii. Și mai apare un lucru, rețelele sociale au interesul ca acest lucru să se întâmple. Dacă vrei, este un OTV, varianta lui rea, deja la scară planetară,” a povestit Dan Andronic.
Rețelele sociale și distorsionarea realității
Totodată, Mirel Curea a discutat despre impactul emoției asupra procesului decizional și modul în care rețelele sociale încurajează reacțiile impulsive în detrimentul informației obiective. El subliniază că manipularea emoțională a maselor subminează democrația și poate duce la decizii periculoase cu consecințe istorice grave.
„Și mai ales în zona aceasta pe care a analizat-o Dan, informația pură lipsește cu desăvârșire și este vândută doar emoția, impulsul emoțional, urmat de efectul lui, reacția emoțională a receptorului. Aici este foarte complicat să mai vorbești de democrație în condițiile în care totul se întâmplă în sfera emoțională individuală. Atunci când iei o decizie emoțională într-o chestiune rațională este sinucidere. Istoria este plină de așa ceva. Atunci când deciziile care au influențat viața popoarelor au fost luate pe cale emoțională și nu rațională, atunci s-au petrecut cele mai mari atrocități.”
Ediția integrală a podcastului poate fi urmărită AICI.