Poliția Română și DIICOT au anihilat nouă rețele de infractori cibernetici care acționau pe teritoriul țării noatre. Una dintre acestea avea ramificații în 13 țări. Trei români, din județul Teleorman, făceau parte dintr-o grupare de 55 de infractori specializat  în fraude informatice și înșelăciune, în dauna unor operatori de telefonie mobilă, din Peninsula Iberică, cu ramificații în România, Spania, Ecuador, Columbia, Venezuela, Peru, India, Marea Britanie, Pakistan, Bangladesh, Bolivia, Maroc și Germania.

Structurile de combatere a criminalităţii informatice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) au efectuat, în primele 6 luni ale acestui an, aproape 400 de percheziţii domiciliare, pentru destructurarea a nouă grupări infracționale, specializate în infracţiuni din domeniul cybercrime.

Sub coordonarea Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul IGPR., în primele șase luni ale anului 2017, polițiștii au înregistrat 2.234 de sesizări penale din acest domeniu, transmite Poliția Română.

Împreună cu procurorii DIICOT, au fost efectuate 381 de  percheziţii domiciliare şi alte 14 acţiuni de amploare, iar pentru recuperarea prejudiciilor cauzate, au fost instituite sechestre asigurătorii ori au fost ridicate în vederea confiscării 302.725 de lei, 287.260 de euro, 2.000 de USD, două arme de foc, 3.527 de elemente de muniție. Valoarea măsurilor asigurătorii se ridică la 6.000.000 de lei.

În urma activităților, nouă  grupări organizate infracţionale au fost destructurate. Acestea erau formate din 47 de persoane, care au fost trimise în judecată.

În cadrul activităților, 200 de persoane au fost cercetate, dintre care 92 de persoane bănuite de comiterea de infracţiuni informatice au fost reţinute, 72  arestate, iar 36 de persoane au fost puse sub control judiciar.

În cele șase luni, au fost emise 144 de rechizitorii pe linie de combatere a criminalității informatice de către unitățile specializate de parchet.

Pagubă uriașă în Spania

Așa cum reiese din datele transmise de Poliția Română, la începutul lunii aprilie 2017, pentru destructurarea unei rețele internaționale de infractori pe Internet, poliţiştii  de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) București și cei de șa Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Teleorman, sub coordonarea procurorilor DIICOT, în cooperare cu Poliția Națională Spaniolă, au acționat concomitent în România și Spania.

Astfel, a fost pusă în aplicare o comisie rogatorie internațională, transmisă de către autoritățile judiciare spaniole, ce a avut drept  obiect destructurarea unei grupări infracționale organizate,  formată din cetățeni români, pakistanezi, ecuadorieni, indieni, columbieni, peruani și venezueleni, specializată în fraude informatice și înșelăciune, în dauna unor operatori de telefonie mobilă, de pe teritoriul Spaniei.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate în Teleorman au fost puse în aplicare mandate europene de arestare, pe numele a trei membri ai grupării infracţionale.

S-a descoperit că românii au obșinut,  în mod fraudulos, datele personale ale unor cetățeni spanioli, în baza cărora comandau online telefoane mobile de ultimă generație, pe care le revendicau.

Prejudiciul produs operatorilor de telefonie mobilă și persoanelor păgubite în acest mod a fost estimat la 3.000.000 euro.

În cadrul perchezițiilor din România au fost ridicate 4 laptopuri, 2 televizoare LCD, o stație Play Station, 12 telefoane mobile, 11 cartele SIM și mai multe înscrisuri.

În cadrul operaţiunii, au fost reținute 55 de persoane din România, Spania, Ecuador, Columbia, Venezuela, Peru, India, Marea Britanie, Pakistan, Bangladesh, Bolivia, Maroc și Germania.

Cum acționează infractorii cibernetici

Poliția Română atrage atenția asupra principalelor ținte ale infracțiunilor comise pe internet.

FRAUDE PE INTERNET:

În acest domeniu, infractorii vizează platforme de comerţ, unde postează anunțuri de vânzări fictive (autoturisme, mașini agricole, bunuri de lux, echipamente electronice, la închirieri imobile, vacanțe).

Un alt gen de fraude informatice sunt cele în care sunt vizate societățile comerciale, în urma cărora sunt transferate sume importante de bani din contul firmelor în contul unor destinatari frauduloși.

Fraudele cu instrumente de plată electronică se manifestă în mediul online, prin producerea de echipamente destinate contrafacerii instrumentelor de plată electronică,  prin compromiterea cardurilor utilizate la alimentarea cu combustibil sau în domeniul atacurilor de tip phishing.

PORNOGRAFIA INFANTILĂ PRIN SISTEME INFORMATICE:

Poliţiştii de combaterea criminalității organizate specializate desfăşoară activităţi stabilite în cadrul Alianţei Globale împotriva Exploatării Sexuale a Minorilor pe Internet, la care România a aderat în anul 2012. Scopul acesteia include prevenirea şi combaterea faptelor de exploatare sexuală a minorilor inclusiv în mediul virtual.

ATACURILE INFORMATICE:

Accesul la sisteme informatice, cu depăşirea măsurilor de securitate poate fi urmată de alte activităţi infracţionale, precum modificarea/alterarea de date informatice, instalare de programe maliţioase, perturbarea gravă a funcţionării sistemelor informatice.

Cum vă puteți proteja de infractorii cibernetici

Poliția Română a transmis recomandări cu ajutorul cărora puteți evita să deveniți victime ale infractorilor cibernetici:

La plăţile online, introduceţi dumneavoastră adresa site-ului pe care intenţionaţi să efectuaţi plata şi nu daţi click pe linkuri primite pe mail. În unele situaţii, aceste linkuri vă pot direcţiona către site-uri false, care imită perfect site-urile comercianţilor.

Înainte de a efectua tranzacţii online, verificaţi cât mai amănunţit produsul şi legitimitatea site-ului sau serviciului oferit. Atenţie la tranzacţiile în care sunt implicate persoane din alte ţări, întrucât politicile de returnare a bunului sau banilor şi de garanţie sunt mai complicate! Înainte de cumpărare, trebuie determinate taxele de transport.

Dacă este utilizat un serviciu de tip „escrow”, trebuie verificat dacă site-ul şi compania sunt legitime.  Dacă vorbim de un site de licitaţii, este recomandat să se verifice istoricul vânzătorului şi feed-backul oferit acestuia de către alţi cumpărători.

Fiţi atenţi şi când se solicita efectuarea plăţii în străinătate, prin serviciile de transfer rapid de bani sau prin transfer bancar. Dacă se cere transferul către o persoană fizică şi nu de o firmă, este un alt semn de îndoială.

Înainte de a introduce datele cardului bancar, asiguraţi-vă că site-ul este securizat: în stânga sus va apărea un lăcăţel care vă indica faptul că site-ul este securizat, iar adresa lui va începe cu HTTPS.

Este important ca cei care efectuează plăţi online să deţină un sistem de operare şi un antivirus actualizat, iar firewall-ul să fie activat. Există programe informatice care pot înregistra caracterele tastate, astfel datele cardului bancar, precum şi alte date de identificare sau autentificare pot ajunge în posesia unor persoane neautorizate.

Nu deschideţi ataşamente primite de la persoane necunoscute, acestea pot conţine viruşi sau programe de tip malware!

Parolele la conturile existente de email ar trebui schimbate în mod regulat, acestea fiind de preferat să conţină minimum 8 caractere, cifre şi litere, caractere mari şi mici.

În situaţia în care primiţi mail-uri prin care vi se solicită datele cardului bancar, pentru actualizare sau pentru diferite scopuri, nu daţi curs acestor invitaţii! Banca nu vă va solicita niciodată prin mail aceste date. Daca veţi da click pe linkul din email, veţi fi, cel mai probabil, direcţionaţi către un site de tip phishing, care imita site-ul real al băncii unde vi se va cere să introduceţi datele cardului.

În cazul plăţilor online, vi se vor solicita, de către comercianţi, numele înscris pe card, numărul cardului, codul CVV şi data expirării. Daca vi se cer şi alte informaţii, cum ar fi codul PIN, nu introduceţi acesta date şi părăsiţi site-ul!

Când folosiţi cardul bancar la ATM sau POS, trebuie verificat dacă ATM-ul nu prezintă modificări sau dacă nu au fost montate dispozitive la fanta de introducere a cardului bancar!

În momentul introducerii codului PIN, acoperiţi cu mâna tastele, pentru a nu putea fi văzut codul de către persoane aflate în apropiere sau înregistrat de camere video instalate artizanal pe bancomat.

PIN-ul trebuie memorat. Nu setaţi drept PIN un cod uşor de ghicit, cum ar fi 0000 sau 1234 ori data naşterii. Nu împrumutaţi cardul bancar altor persoane! Dacă suspectaţi un caz de frauda sau cardul a fost pierdut ori furat, contactaţi imediat banca pentru blocarea cardului şi depuneţi plângere.

 

Te-ar putea interesa și: