Rețeaua Marta- Blejnar, evaziune fără frontiere. Arestarea soților Nemeș va arunca în aer rețeaua demnitarilor mânjiți în afaceri cu motorină

Rețeaua Marta- Blejnar, evaziune fără frontiere. Arestarea soților Nemeș va arunca în aer rețeaua demnitarilor mânjiți în afaceri cu motorină

Soții Dana și Radu Nemeș pot da răspunsul la întrebarea: „Unde este Codruț Marta?” Elan Schwartzenberg, apropiat al lui Marta, este plecat și el din țară.

Extrădarea din SUA şi arestarea a doi dintre cei mai căutaţi români, cuplul Dana (38 de ani) și Radu Nemeș (39 de ani) - cercetați pentru o evaziune fiscală de 16 milioane de euro - a redeschis ancheta procurorilor DNA într-un mod spectaculos. Radu este unul dintre apropiaţii a două personaje cheie în anchetele DNA: „dispărutul” Codruț Marta și Elan Schwartzenberg, și deține infomații despre unde se ascund aceștia.

De asemenea, el poate da detalii despre cine au fost protectorii săi din cadrul Ministerului de Finanţe, ANAF, Garda Financiară sau Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV). Dana Nemeş este gravidă în luna a opta, iar din acest motiv a cerut să fie cercetată în libertate, dar judecătorii i-au respins solicitarea. Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA au finalizat ancheta în acest caz și vor să-i trimită în judecată pe cei doi, alături de Codruţ Marta (fost şef de cabinet al preşedintelui ANAF- în lipsă), Sorin Blejnar (fost şef ANAF), Viorel Comăniţă (fost şef al ANV), Dan Secăreanu (fost şef al SIPI –Constanţa) şi mai mulţi afacerişti, complici care coordonau funcționarea unor firme implicate în evaziune.

Rețeaua „Radu Nemeș”

Ne puteți urmări și pe Google News

Radu Nemeş este considerat de procurori coordonatorul unui grup infracţional organizat, cu ajutorul căruia a sustras de la plata accizelor 33.000 de tone de motorină. Totul s-a făcut prin intermediul a zeci de firme, iar banii au ajuns în SUA, prin Dubai, prin intermediul unor firme off-shore. El era protejat în primul rând de Codruţ Marta, care asigura legătura dintre firmele implicate în activitatea de evaziune fiscală și factorii de decizie ai ANAF, printre aceștia, potrivit procurorilor, fiind și Sorin Blejnar. Gruparea Nemeş era sprijinită informativ de doi oameni cheie: Comăniţă şi Secăreanu, care aveau rolul de a deconspira acţiunile operative sau eventualele controale.

Protectorii protectorilor

Nu în ultimul rând, pentru ca toţi „protectorii” să fie menţinuţi în funcţie de aparatul politic, ei aveau nevoie de influența din Guvern a lui Elan Schwartzenberg, fostul patron al postului Realitatea TV. Oficial, Marta este dispărut din data de 30 mai 2012, iar Elan este plecat din ţară din iulie 2012. În ianuarie 2013, procurorii DIICOT au început urmărirea penală împotriva soţiei lui Marta, Andreea, şi au trimis-o în judecată pentru proxenetism. În prezent, toți cei implicați în acest dosar au puse sechestre pe imobile și pe conturi.

Cele mai importante probe ale procurorilor DNA sunt fluxurile bancare, actele contabile și mai multe întâlniri conspirative, în care cei implicați erau monitorizați de serviciile secrete. Potrivit acestora, Marta-Nemeş discutau despre transferuri de bani în străinătate şi despre menţinerea lui Blejnar ca şef. De exemplu, Marta arăta că „sunt presiuni mari acuma pe toată lumea de la ăsta nou, dar care e OK”, „a vrut să-l țupăie p-ăsta al nostru, dar noroc că mai am eu prieteni”. Nemeş spunea că „s-a săturat, că alea, că nu mai poate” şi i-a cerut „să vină mai repede în ţară”. „Pe dumneavoastră întotdeauna v-a ascultat” şi, în plus, nu este „o perioadă prea mare ... e prea mare presiunea acuma”, îi explica Nemeș.

Extravaganțele din buncăr

Divizia FBI din Seattle a început să investigheze familia Nemeş, împreună cu autorităţile române, încă din 2012, după ce s-a descoperit că aceştia trăiau la Yelm (Washington). Potrivit documentelor din SUA, ei sunt acuzați de un prejudiciu mult mai mare: 68 de milioane de dolari. C

heltuieli exorbitante

Soţii Nemeş au folosit trei milioane de dolari ca să cumpere o proprietate pe care au construit un buncăr de lux, complet utilat şi mobilat. Alte milioane s-au dus pe: un lanț de pizzerii, lingouri și monede de aur, autoturisme scumpe, proprietăți imobiliare și un iaht. Un agent federal a arătat, într-o scrisoare adresată tribunalului, că familia Nemeş călătorea în SUA cu avionul la clasa business și stătea la hoteluri de lux. Cuplul a cheltuit, într-un an, peste 235.000 de dolari în magazine de lux şi a retras din conturi, în numerar, sute de mii de dolari, potrivit aceleiași surse.

Intrarea în buncărul de 3 milioane de dolari

Elan, influent în Guvern și PSD

Elan Schwartzenberg (47 de ani), fostul patron al postului Realitatea TV, era amic cu Radu Nemeș, Codruț Marta și Sorin Blejnar. Procurorii DNA arată că Nemeș și Marta se bazau pe relațiile lui Elan din Guvern pentru a-l menține pe Blejnar în funcția de șef al Fiscului și pe Viorel Comăniță ca șef al Vămilor. Elan este de negăsit din iulie 2012, procurorii DNA l-au citat la toate domiciile acestuia din țară și străinătate. Omul de afaceri este pus sub acuzare pentru mai multe infracțiuni economice sau de corupție, în două dosare penale: „Realitatea TV” și „Șpagă pentru primarul PSD Radu Mazăre”.