Rețeaua interlopilor care a falsificat pașapoarte românești pentru teroriștii sirieni

Rețeaua interlopilor care a falsificat pașapoarte românești pentru teroriștii sirieni

O anchetă fără precedent a procurorilor și SRI dezvăluie cum acte de identitate românești sunt contrafăcute perfect în Republica Moldova. Anchetatorii susțin că activitățile falsificatorilor aduc atingere intereselor strategice ale României și afectează aderarea la Spațiul Schengen.

Sirienii suspectați de terorism, care au fost prinși luna trecută în Italia, cu acte de identitate false, au apelat la o rețea de falsificatori româno-moldovenească. Patru dintre cetățenii sirieni aveau cărți de identitate românești, iar unul avea documente emise de statul ceh. Gruparea de falsificatori este controlată de interlopi periculoși și avea legături cu angajați din Poliție. Liderul lor din România este Nicu Rus- cercetat pentru trafic de persoane și contrafacere de documente. 15 persoane care făceau parte din această rețea au fost reținute, la sfârșitul săptămânii trecute, de procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) din Parchetul General.

„L-am trecut pă un urmărit”

Românii se ocupau de procurarea de pașapoarte expirate, folii de securizare și de clienți amatori de acte de identitate. Moldovenii erau cei care falsificau actele. Prețul unui set complet de documente: 3-4.000 de euro pentru o carte de identitate, un permis de conducere și un pașaport turistic. Actele erau falsificate aproape perfect și treceau testul cu lampa cu infraroșii. „Deci îți dai seama, dacă-n America io l-am trecut pă un urmărit general", se lăuda Zsolt- Robert Gyongy, recrutor de clienți. Acesta a căzut în plasa anchetatorilor, atunci când a vândut un pașaport unui investigator sub acoperire, „Mihai Stănescu”. Gyongy se lăuda că el nu face „știfturi”, că o să i le pună la ,,lampă”, și că ,,sunt de la mama lor”. „Poți să mergi liniștit în Europa, io de aia te-am și întrebat de la început. Că noi facem și America și așa mai departe,” dădea asigurări Gyongy. „Mihai Stănescu” a plătit 3.000 de euro pentru un set complet de documente românești, și 4.000 de euro - un set complet de documente ungurești pe numele altui investigator, „Aurel Dobre”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anchetatorii au arătat că cerneala specială și foliile de siguranță ale pașapoartelor erau oferite de Ioan-Cristian Bot, fost angajat al Serviciului Public Comunitar de Evidență și Eliberare a Pașapoartelor Simple Maramureș, și a cărui soție este angajată la același Serviciu.

Limbaj codificat

Purici = Elementele de siguranță;

Horinca = Cerneala specială;

Muncitorul = Cel care făcea falsurile;

Copilul = Cel care prelucra fotografiile;

Cămașa = Pașaportul expirat;

Caiete = Pașaportul falsificat;

Redresor = Documentul contrafăcut.

Patru persoane au fost acuzate la Chișinău

În paralel cu acțiunea procurorilor SUPC, ofițerii moldoveni din Serviciului Protecție Internă și Anticorupție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au făcut mai multe percheziții. Cel care falsifica documentele românești, Gheorghe Macarie, fost Deris, a fost pus sub acuzare. Acasă la acesta s-au descoperit zeci de pașapoarte românești și copii ale unor cărți de identitate, dar și tehnică destinată confecționării documentelor de identitate. Alte trei persoane au fost puse sub acuzare la Chișinău, printre acestea Vladimir Răileanu, care fusese cercetat în 2010 pentru trafic ilegal de persoane. Rețeaua din Moldova ținea legătura cu complicii din România pe filiera Nicu Rus și „Dorin” (persoană neidentificată). Pașapoartele falsificate/ expirate erau transportate între România- Moldova cu ajutorul unor șoferi de autobuze care făceau transport de călători între cele două țări. „Salut..ai fost? Și încă ceva..am nevoie de 4tempo (pașapoarte temorare - n.r.)...până mâine reușești să le pui, da? Sau nu, că s-a apropiat un muncitor, că are o comandă”, era una din cererile lui „Dorin”.

„Ăsta ce mai face, numai de-a noastre?"

Interlopul Nicu Rus discuta cu Dorin, omul de legătură din Moldova, despre falsificarea unor acte din alte state europene.

Dorin: Ce, te-ai mai gândit?

Nicu Rus: Auzi?

Dorin: Da, te aud.

Nicu Rus: Ăsta de care mai face? Numai de-a noastre, de-a voastre și de mai care?

Dorin: Pare-mi-se că de la Cehia, Slovacia.

Nicu Rus: Cehia, Slovacia?

Dorin: Da, Ungaria.

Nicu Rus: Ungaria?

Dorin: Da.

Nicu Rus: Ungaria face tot setu’?

Dorin: Nu știu, trebuie să-l întreb mâine.

Nicu Rus: Întreabă-l mâine dimineață când te întâlnești cu el. Bine?

Dorin: Da, îl întreb.

Nicu Rus: Numaidecât să-l întrebi. Bine?

Dorin: Bun, bun.

Nicu Rus: Că eu știu, că o făcut odată și Spania?

Dorin: Da, da, da. OK. Bine.

Nicu Rus: Întreabă-l deodată și spune. Bine? Și prețul, mâine?

Dorin: Bun, bun…..

„Am trimis în Moldova pașapoarte expirate”

Pus în fața probelor, Nicu Rus a recunoscut o parte din acuzații, mai puțin cine sunt falsificatorii din Republica Moldova.

„Aceste persoane menţionate mai sus au venit la mine să le procur documente falsificate, respectiv cărţi de identitate, permise de conducere sau paşapoarte, pentru diverse persoane, în perioada sfârşitul anului 2013 până în prezent.

Menţionez că, în proporţie de 99%, nu am intrat în contact cu persoanele care au beneficiat de aceste documente falsificate. Pentru producerea acestor documente, am trimis în Republica Moldova pașapoartele expirate ale unor persoane necunoscute, în general, de etnie rromă, pe care le cumpăram direct de la aceste persoane, fotografii ale persoanelor care solicitau documentele false, și folie de securizare pentru pașapoartele temporare cu Uniunea Europeană.

De asemenea, cunosc de la Dorin că muncitorii lui, despre care nu mi-a menţionat niciodată numele acestora, procurau hârtia subţire pentru paşaport, pe care erau trecute datele, astfel cum erau solicitate de beneficiarii în cauză, din Kiev de la o tipografie, iar foile de siguranţă le achiziţionează din China, la 20 de euro de bucată...”.

Legături cu falsificatorii din Ucraina și Federația Rusă

Atunci când aveau comenzi de acte contrafăcute, foarte bine făcute –în special era vorba de permise de conducere, rețeaua apela la falsificatori din Ucraina și Federația Rusă. Tehnica de la Chișinău dădea rateuri, iar Iura, unul dintre cetățenii modoveni, îi explica lui Nicu Rus că: „Trebuie investiții, îi foarte costisitor”. „Să le dă la Moscova, la Kiev, acolo să le facă”, era rugămintea românului.

Investițiile

De altfel, doi dintre falsificatorii din Chișinău sunt originari din Moscova, potrivit interceptărilor dintre „Dorin” și Nicu Rus. „O apărut și ăsta, primu’ muncitor al meu, o fost plecat la Moscova, nu ştiu unde naiba şi ăsta. I-o murit o rudă, şi nici nu mi-o spus: bă, măcar, ce dracu’ nu mi-ai spus, măi, trebuia să-mi spui, că te duci, că-ţi dădeam ţie, că vroia să-i dau lui deja să-mi facă, ce i-am dat lui ăstalalt”, spunea „Dorin”.

Acesta ținea legătura cu o rețea de falsificatori de la Kiev. „Crede-mă că noi ne-am... și eu m-am investit în c...e, astea noi şi acuma am cumpărat, i-am dat şi eu nişte bani să cumpere nişte foiţe din alea şi asta îi. Aşteptăm şi noi”, se plângea Dorin.

În timpul monitorizării SRI, procurorii au observat că cercul relațional al lui Nicu Rus include și alți funcționari MAI. Interlopul îi contactează pentru a fi infomat dacă există acțiuni ale Parchetului care îl vizează. „Frățioru’, mai am o rugăminte la tine, în viața mea și nu mai”, îi spunea Nicu Rus unui agent de poliție, pentru a nu-i da o amendă. Într-un alt caz, un alt polițist l-a sunat și l-a avertizat să nu transporte brazi fără autorizație, deoarece se fac controale.

„Faptele afectează demersurile de aderare la Spațiul Schengen”

Judecătorii au arestat, la sfârșitul săptămânii tre cute, 15 persoane în acest caz. „Trebuie avut în vedere şi contextul internaţional în care se săvârşesc aceste fapte, şi, în special, atentatele teroriste ce au avut loc de curând în Franța și în Danemarca, prin pătrunderea în ţară a unor persoane cu o identitate falsă, dar și situația militară din Ucraina, având frontiera comună cu județele Maramureș și Satu Mare, unde se desfășoară activitatea infracțională”, se arată în propunerea de arestare preventivă, semnată de procuroarea, Denisa Cristodor.

Interesele strategice ale țării

Potrivit acesteia, activitățile ilegale ale rețelei avută în vedere pot să aducă atingere intereselor strategice ale României, „afectând atât imaginea, cât și demersurile de aderare a țării noastre la Spațiul Schengen”.

Procuroarea arată că eliminarea controalelor la frontierele interne ale statelor membre Schengen reprezintă una din realizările notabile ale procesului de integrare europeană, „însă un spațiu delimitat doar de frontiere externe devine nefuncțional, fără o partajare a responsabilităților și o atitudine solidară în gestionarea problemelor aferente”.

Polițiști apropiați lui Nicu Rus

„Având în vedere că în legătura lui Nicu Rus se află foști sau actuali lucrători MAI, cu privire la care există indicii că îl sprijină la falsificarea documentelor, se poate aprecia că faptele cuprinse în dosar au potențial de afectare a credibilității, durabilității și ireversibilității reformelor instituite conform obiectivelor de referință cuprinse în MCV”, se mai arată în propunerea de arestare.