Evenimentul Zilei > Social > Reţeaua falsificatorilor de dosare din Hunedoara: peste 100 de „handicapaţi” închipuiţi
Reţeaua falsificatorilor de dosare din Hunedoara: peste 100 de „handicapaţi” închipuiţi

Reţeaua falsificatorilor de dosare din Hunedoara: peste 100 de „handicapaţi” închipuiţi

Un control efectuat de experţi din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) a scos la iveală o adevărată reţea de falsificatori de dosare de handicap, care au adus grave prejudicii bugetului de stat.

În numeroase cazuri, persoanele cu handicap grav munceau în străinătate şi conduceau autoturisme. Din 180 de dosare verificate în ultima vreme, în 130 au fost descoperite nereguli serioase.
Controalele făcute de echipa Direcţiei Generale a Persoanelor cu Handicap (DGPH) din cadrul ministerului au depistat persoane care primeau indemnizaţii pentru afecţiuni grave, în cele mai multe cazuri, boli mintale, dar aveau contracte de muncă în stăinătate, mergeau singure la cumpărături, se plimbau cu bicicleta, sau chiar conduceau maşini pentru că, unele înaintea dobândirii statutului de handicapat, altele după acest moment, au reuşit să obţină permise de conducere. Pe scurt, „handicapaţii” erau apţi de muncă.
„Colegiul Medicilor trebuie să sancționeze medicii care încalcă legea”
Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a mers în această dimineaţă la Hunedoara pentru a verifica stadiul unor anchete făcute de Inspecţia Socială împreună cu specialiştii de la Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap. La constatarea neregulilor, ministrul a cerut înăsprirea sancţiunilor, verificarea amănunţită a unor ONG-uri care apără drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi întocmirea dosarelor penale pentru medicii care încalcă flagrant şi repetat legea.
În plus, a subliniat că pentru o schimbare a sistemului, este obligatorie şi implicarea Colegiului Medicilor. „Voi cere transformarea acestei instituţii (Colegiul Medicilor-n.r.) în sindicat, care să vegheze şi să sancţioneze medicii atunci când aceştia nu-şi respectă profesia”, a declarat Lăzăroiu.
Populaţia scade, numărul handicapaţilor creşte. Noul trend-handicapul psihic
Din datele MMFPS rezultă că Hunedoara este judeţul din zona de Vest a ţării cu cei mai mulţi handicapaţi, 4,4 la sută, cu aproximativ un procent mai mult decât Timiş şi aproape dublu faţă de judeţul Arad. Mai mult, 90 la sută dintre cei 18.000 de handicapaţi din judeţ sunt încadraţi cu handicap grav şi accentuat.
"Este evident că noul trend este handicapul psihic. O demonstrează ultimele verificări ale inspectorilor noştri. Beneficiarii au trecut de la încadrarea în handicap vizual, în special, la handicap psihic (cu diagnostice de Alzheimer, demenţă sau retard), sunt dosare şi hârtii mai uşor de falsificat. În toată ţara se observă că, deşi numărul populaţiei scade, numărul persoanelor cu handicap creşte. 3,22 la sută din populaţia României are un handicap. Medicul neurolog care dă diagnosticul se regăseşte şi în serviciul de evaluare complexă (cel care propune încadrarea în gradul de handicap) şi care, teoretic, ar trebui sa fie o autoritate neutră si cel mai important filtru. Avem așadar o situație de incompatibilitate", se arată într-un material întocmit de MMFPS.
Președinta unui ONG, acuzată de înlesnirea falsificării dosarelor
Acelaşi control a mai descoperit că vicepreşedinta unei fundaţii pentru ajutorarea persoanelor cu handicap avea ea însăşi statutul de persoană cu dizabilităţi, declarată fiind ca suferindă de "schizofrenie paranoidă – psihoză majoră, afecţiune care poate afecta sever discernământul persoanei".
Acuzată că ar reprezenta ilegal interesele persoanelor cu handicap şi că înlesni falsificarea dosarelor acestora, preşedinte Asociaţiei Arizona a Persoanelor cu Handicap, se apără, spunând că se încearcă, de fapt, muşamalizarea neregulilor din cadrul Direcţiei Generale Sociale a  Persoanelor cu Handicap din Hunedoara.
„Am făcut plângere penală împotriva Vioricăi Popescu, şefa DGSPC Hunedoara, că se întâmplă lucruri necurate acolo, că îşi apără pacienţii lor, că îi încadrează în grad de handicap pe nedrept, că iau bani grei ca să închidă ochii. De câte ori un m-am dus acolo să reclam şi nu m-a primit în audienţă”, ne-a declarat Catinca Cotroraci, preşedinta Asociaţiei Arizona.
Aceasta mai spune că a apărat drepturile bolnavilor „mai bine decât un om sănătos” și dezminte faptul că medici care erau membri în asociaţie ar fi  întocmit dosare de handicap. 
Conform rezultatelor controlului, diagnosticele greşite au fost puse de opt medici, psihiatri şi psihologi.  
Amenzi de 17.000 de lei pentru cei care şi-au pus parafa pe dosare
În urma verificărilor, atât fostul cât şi actualul preşedinte al Comisiei Judeţene pentru Evaluarea Persoanelor cu handicap au fost amendaţi, valoarea totală a sancţiunilor fiind de 17.000 de lei. Conform MMFPS, este pentru prima oară când se aplică o asemenea sancţiune.
"Trebuie să-i scoatem din sistem pe bolnavii închipuiţi şi să le facem loc celor care, în mod paradoxal şi absurd, sunt consideraţi apți de muncă şi, în loc să-şi ocupe timpul cu programe de recuperare, sunt puşi pe drumuri şi trimişi la muncă îin baza unor anchete făcute din birou", este una dintre concluziile raportului întocmit de DGPH, după controlul derulat la Hunedoara pe parcursul lunii trecute.
Lista persoanelor cu handicap, faţă-n faţă cu cea a şoferilor

Pentru judeţul Hunedoara s-a dispus reanalizarea tuturor dosarelor pentru persoanele cu handicap, în special psihic şi mintal, existente în evidenţa DGASPC, suspendarea drepturilor persoanelor la care se constată documente medicale irelevante pentru încadrarea în grad de handicap, reevaluarea încadrărilor cu respectarea legislaţiei în domeniu şi informarea lunară, atât a Inspecţiei Sociale cât şi a Comisiei Superioare asupra stadiului acţiunii.

Totodată, membrii comisiilor care au luat decizii greşite, medicale sau administrative vor fi înlocuiţi, iar lista persoanelor cu handicap psihic şi mental va fi confruntată cu cea a deţinătorilor de permise auto.
Botoșani: Medic reținut pentru luare de mită de la 150 de persoane
Liliana Teodorriu, medic în Comisia de Expertiză Medicală din cadrul Casei de Pensii Botoșani a fost reținută de procurori la sfârșitul lunii iunie. Ea a fost acuzată că ar fi primit șpagă de la peste 150 de persoane pentru a le elibera certificate care să ateste incapacitatea de muncă, în baza cărora aceştia ar fi primit pensie pe caz de boală.
În urma perchezițiilor, anchetatorii au descoperit în casa femei 400.000 de lei. Procurorii spun că pentru un dosar Liliana Teodoroiu încasa între 200 și 800 de lei și că, dacă nu primea nimic, amâna luarea unei decizii.
 CITIȚI ȘI:

  • Șpagă pentru pensii! Un doctor din Botoșani a fost reținut pentru luare de mită
  • Evaluarea persoanelor cu dizabilităţi se face în grajduri, în baza unui ordin ilegal
  • Umiliţi în fiecare an la evaluări, deşi au boli fără leac

Cum credeţi că ar trebui să procedeze autorităţile cu astfel de persoane care mint în legătură cu starea lor de sănătate pentru a lua bani de la stat?