Rețeaua de școli verzi se extinde. Anunțul Ligiei Deca

Rețeaua de școli verzi se extinde. Anunțul Ligiei DecaLigia Deca. Sursă foto: Facebook

Proiectul rețeaua de școli verzi, care are în vedere reabilitarea termică a școlilor sau construcția unora noi se extinde. Ligia Deca a anunțat care sunt județele care vor primi alocări financiare suplimentare pentru reabilitarea și construcția de noi școli. În cadrul acestei inițiative, guvernul a semnat contracte în valoare de 225 de milioane de euro prin intermediul PNRR, având ca scop modernizarea instituțiilor de învățământ pentru a le transforma în „școli verzi”.

Rețeaua de școli verzi se extinde. Anunțul Ligiei Deca

„Este o nouă săptămână și am început-o cu primirea a încă 11 primari pentru semnarea altor contracte de finanțare pentru construcția sau reabilitarea energetică a unor școli prin apelul „Construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi”, în localități din județele Cluj, Timiș, Alba, Suceava, Călărași, Brașov și Arad”, a scris Ligia Deca în urma semnării noilor contracte cu localități care intră în rețeaua școlilor verzi.

Proiectul „rețeaua de școli verzi”, finanțat prin PNRR

Prin intermediul PNRR, Ministerul Educației investește peste 225 de milioane de euro în transformarea școlilor din România, atât prin construcția unor noi edificii, cât și prin reabilitarea celor existente pentru a le adapta la standardele de eficiență energetică. Această inițiativă are ca obiectiv crearea de „școli verzi” care să fie nu doar moderne, dar și ecologice. Ligia Deca a confirmat că fondurile vor fi utilizate pentru a asigura că toate instituțiile de învățământ beneficiază de îmbunătățiri semnificative.

Începând cu anul trecut, a fost lansat apelul pentru proiectele ce vizează realizarea acestei rețele de școli verzi. Banii sunt împărțiți în două mari componente: reabilitarea energetică, care include investiții pentru o suprafață de 300.000 de metri pătrați, și construcția de noi școli, cu o suprafață totală de 46.400 de metri pătrați. Fondurile pentru fiecare componentă sunt de 150 de milioane de euro, respectiv 75 de milioane de euro, subliniind amploarea și importanța proiectului.

Ligia Deca a exprimat entuziasmul față de progresul realizat, afirmând că aceste investiții sunt pași esențiali către un sistem educațional mai sustenabil și prietenos cu mediul. În plus, decizia de semnare a contractelor a permis discuții productive cu primarii despre pregătirile pentru anul școlar viitor, întărind angajamentul autorităților de a contribui la crearea unui viitor mai bun pentru elevi și cadre didactice.

Școli verzi

Școli verzi. Sursă foto: Facebook

Administrațiile liberale caută bani europeni pentru școli

Partidul Național Liberal subliniază că administrațiile conduse de liberali sunt cele mai active în atragerea fondurilor europene pentru modernizarea unităților de învățământ. În acest context, multe dintre școlile incluse pe lista proiectelor eligibile pentru finanțare se află în localitățile gestionate de membri ai PNL. Această implicare subliniază angajamentul partidului de a îmbunătăți infrastructura educațională prin resurse externe, asigurând totodată că școlile beneficiază de cele mai bune condiții pentru elevi și cadre didactice.

Statutul de „școală verde” se referă la instituțiile care nu doar îmbunătățesc condițiile de învățare, dar și promovează un impact ecologic redus. Aceste școli sunt proiectate să economisească resurse, să genereze energie electrică prin surse proprii și să utilizeze tehnologii avansate pentru a minimiza emisiile de gaze cu efect de seră. Exemple de astfel de tehnologii includ pompe de căldură, autobuze electrice și panouri solare fotovoltaice, toate contribuind la crearea unui mediu educațional mai sustenabil și eficient.