Rețeaua care fabrica țigări „made in Bucov” le vindea ciobanilor din cinci județe

Rețeaua care fabrica țigări „made in Bucov” le vindea ciobanilor din cinci județe

Localitătatea prahoveană a devenit cea mai cunoscută producătoare de țigarete, „la negru”. Foarte mulți localnici sunt suspectați că se îndeletniceau numai cu prelucrarea tutunului și vindeau, la prețuri „fără concurență”, zeci de baxuri în fiecare zi

O acțiune a polițiștilor de la Direcția de Operațiuni Speciale a Poliției Române și a celor de la IPJ Prahova a scos la iveală un adevărat fenomen: aproape toți locuitorii comunei Bucov se ocupa cu fabricarea de țigări „la negru”. Oficiali din rândul anchetatorilor au dezvăluit pentru Evenimentul zilei, că în ultimii ani, localnicii au dezvoltat o rețea de distribuție clandestină prin care țigările ajungeau în toată țara. În special, susțin oamenii legii, țigările erau comercializate către crescătorii de animale, care le vindeau ciobanilor.

FOTO: Mașina de tocat coceni cu ajutorul căreia era mărunțit tutunul

Ne puteți urmări și pe Google News

Tutun mărunțit în curte

Din relatările oamenilor legii reiese că foarte mulți dintre locuitorii comunei Bucov aveau acasă o mașină de tocat frunze sau coceni cu ajutorul căreia mărunțeau tutunul, cumpărat tocmai din Oltenia, de la localnici din zonă. Unii aveau mașinării mai bune, special pentru tutun, însă, majoritatea dețineau „motoare” vechi, folosite în gospodărie. Odată mărunțit, tutunul era pus în saci de rafie. Apoi, cu ajutorul unor dispozitive artizanale, erau „fabricate” țigările. Cu filtru. Prețul unui pachet de 20 de țigarete era de 4 lei. Dar, neau dezvăluit anchetatorii, micii producători din Bucov vindeau, în general, țigările „la cartelă”. Adică ambalate în cutii în care încăpeau 200 de țigarete. Prețul unei astfel de cutii era de 30 de lei.

Contrabandă cu poșta rapidă

Dacă, în urmă cu câțiva ani, erau doar cazuri izolate de oameni care se ocupau cu fabricarea și vânzarea țigaretelor „de curte”, din anul 2016 fenomenul a luat o amploare atât de mare încât bucovenii au dezvoltat o industrie paralelă de fabricare și comercializare a produselor din tutun . Comerțul illicit cu țigări s-a dezvoltat mai ales după ce localnicii au găsit clienți cărora le vindea marfa en-gross. Cei mai fideli clienți erau crescătorii de animale din județele Brașov și Sibiu. Ulterior, din gură în gură, zvonul despre țigările ieftine produse la Bucov s-a răspândit rapid. Așa că, spun anchetatorii, fiecare producător din comuna prahoveană ajunsese să vândă de la 50 la 70 de cutii de țigări pe zi. Frumos ambulate, folosind un nume fictiv, expeditorii le trimiteau, prin curierat rapid sau cu firmele de transport, către destinatarii din țară. Ciobanii, cei mai fideli clienți, veneau și cu mașinile personale pe care le încărcau cu țigările „made in Bucov”.

Filați de DOS

Fenomenul a fost stopat la capătul unei anchete a ofițerilor DOS care l-au „filat” pe unul dintre „afaceriștii” locali, în vârstă de 44 de ani, care se ocupa cu achiziționarea tutunului și intermedierea vânzărilor. Alături de sora lui, el coordona activitatea uneia dintre „fabricile” producătoare de „mahoarca ciobanului”. Cei doi erau ajutați de concubinul femeii și de o altă familie de tineri, soț și soție. Surpriza cea mare a anchetatorilor a fost atunci când, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice al IPJ Prahova și cei ai DOS, alături de vameși, au efectuat, miercuri, 25 de percheziții în comuna Bucov și la cei mai mari clienți ai fabricanților de țigarete, din județele Brașov, Sibiu, Dolj, Mureș și Argeș. Astfel, a ieșit la iveală că aproape toți localnicii se ocupau cu așa ceva.

Frate și soră, reținuți

În timpul descinderilor de miercuri au fost descoperite peste 52.000 de țigarete, peste 160 de kilograme de tutun și aparate artizanale, utilizate la confecționarea țigaretelor. Au fost aduse la audieri 11 persoane, suspecți și martori, beneficiari ai țigaretelor. În cursul zilei de ieri, procurorii l-au reținut pe „șeful” rețelei și pe sora acestuia. Cei doi au fost conduși în fața unui magistrate de la Judecătoria Ploiești, sub acuzația de producerea și comercializarea de țigarete în afara unui antrepozit fiscal. Pentru bărbat, procurorii au cerut arestarea preventivă, iar pentru femeie, arestul la domiciliu. Pentru ceilalți trei suspecți, procurorul de caz a dispus cercetarea sub control judiciar. Ancheta de la Bucov este, încă, în derulare pentru probarea activității infracționale a celorlalți localnici implicați în comerțul ilicit de țigări