Reteaua "Arhitectul" face ravagii in tablourile de patrimoniu

Reteaua "Arhitectul" face ravagii in tablourile de patrimoniu

Nu mai putin de 14 tablouri de mare valoare - majoritatea incluse in patrimoniul national - purtand semnaturile lui Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu, Theodor Aman si Ipolit Strambu au fost furate din casele unor colectionari.

Doar sase dintre acestea au fost recuperate, pana acum, de politisti. Anchetatorii au reusit sa dea de urma a doua dintre tablourile vandute deja pe "piata neagra", folosindu-se chiar de ajutorul unuia dintre hoti. Ceilalti trei membri ai gruparii - conduse de un arhitect - au refuzat orice colaborare, sustinand ca se ocupau doar cu vanzarea picturilor, nu si cu spargerea locuintelor.

Hotii se dadeau drept angajati ai Romtelecom Modul de operare al infractorilor denota faptul ca acestia erau adevarati profesionisti "in domeniu". Spre exemplu, pe 20 decembrie anul trecut, patru dintre ei s-au prezentat la usa uneia dintre victime - o femeie in varsta de 85 de ani - dandu-se drept angajati ai Romtelecom.

Sub pretextul ca trebuie sa verifice reteaua telefonica, cei patru au putut face "turul casei", identificand obiectele de arta expuse. Apoi, prezentabili si cu zambetul pe buze, i-au cerut proprietarei o cafea. Profitand de varsta si de neatentia femeii, hotii au reusit sa fure doua tablouri: "Conacul ars", de Luchian, si "Fata citind", de Pallady.

In noaptea de 30 decembrie, hotii au revenit la locul faptei. Au spart geamul de la baie si au furat alte cinci tablouri: "Venetia in apa", "Natura statica cu carti", "Case din Venetia", "Fata la malul marii" si "Peisaj rustic cu casa",  toate semnate Gheorghe Petrascu.

Tablouri de patrimoniu national Potrivit subinspectorului Letitia Mocanu, din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale, dupa modul de operare al hotilor, au fost intocmite trei dosare, reteaua infractionala avand la baza aceleasi persoane: Cezar Ionescu, Liviu Marius Talpan, Sebastian Patrascanu si Dan Parvu, cu varste cuprinse intre 27 si 56 de ani.

Acestia comit spargeri doar pentru a obtine obiecte de arta de mare valoare. "Este foarte posibil ca toti patru sa aiba mai multi colaboratori. Suntem pe urmele lor si nu ne lasam pana nu recuperam si celelalte opt tablouri, majoritatea incluse in patrimoniul cultural national" , ne-a declarat subinspectorul Letitia Mocanu, unul dintre politistii care au lucrat la acest caz.

Desi pe piata obiectelor de arta, majoritatea tablourilor valoreaza in jur de 15.000 de euro fiecare, infractorii ajungeau sa ceara pentru o pictura aproximativ 7.000 de euro. Potrivit unor specialisti, o parte din tablouri nu sunt opere de referinta ale artistilor respectivi, insa puteau fi vandute usor pe piata neagra.

"Theodor Pallady este un pictor foarte bine cotat, insa tabloul "Fata citind" nu este una dintre picturile cele mai scumpe ale artistului. Chiar si asa, pretul ajunge cu usurinta la 3.000 de euro", afirma un colectionar de tablouri de arta. Doar tablourile recuperate de politisti valoreaza, in total, aproximativ 70.000 de euro.

Infractori specializati pe obiecte de arta Toti cei implicati in furturi erau cunoscatori de arta, liderul gruparii, Liviu Marius Talpan, fiind, de exemplu, arhitect de profesie. Recunosteau usor obiectele bine cotate pe piata neagra.

Potrivit  anchetatorilor, inainte sa sparga o locuinta, gruparea era bine informata asupra proprietarilor si a posibilelor valori aflate in casa. Cei patru au fost arestati preventiv pentru 30 de zile, urmand ca si alti posibili colaboratori ai acestora sa fie identificati.

URMARIRE

Opt tablouri pierdute

Alte opt tablouri furate din colectii private sunt cautate de anchetatori pe "piata neagra". Fara prea mult succes insa, deoarece despre marea majoritate politistii nu cunosc amanunte. "Vom face o expertiza pentru a le identifica.

Tot ce am putut afla pana acum de la victime sunt numele autorilor: Grigorescu, Aman, Luchian, Pallady si Ipolit Strambu. Trebuie sa stabilim si daca sunt autentice, dar primele sase nu ne-au inselat asteptarile", sustin oamenii legii. Astfel, tablourile recuperate (foto, doua dintre ele) sunt:

1. Stefan Luchian: "Conacul ars" - Tablou, guasa pe carton. Dimensiuni: 40x20 cm;

2. Gheorghe Petrascu: "Natura statica cu carti" - Tablou, ulei pe panza, reprezentand o masa acoperita cu carti. Dimensiuni: 35x25 cm; 3. Gheorghe Petrascu: "Venetia in apa";

4. Gheorghe Petrascu: "Fata la malul marii" - Tablou, ulei pe panza. Dimensiuni: 25x20 cm;

5. Gheorghe Petrascu: "Case din Venetia" - Pictura in ulei. A fost estimata, de curand, la aproape 20.000 de euro. 

6. Theodor Pallady: "Fata citind". In acelasi timp, politistii detin informatii despre trei dintre picturile care si-au pierdut urma:

> Gheorghe Petrascu: "Peisaj rustic cu casa" - Tablou, ulei pe panza. Dimensiuni: 20x15 cm;

> Gheorghe Petrascu: "Curte cu cismea" - Tablou, ulei pe panza, reprezentand interiorul unei curti. Dimensiuni: 30x20 cm;

> Gheorghe Petrascu: "Peisaj cu case la Vitre" - Tablou, ulei pe panza. Dimensiuni: 30x20 cm.

Gheorghe Petrascu "Fata la malul marii"

 

Ne puteți urmări și pe Google News