Resuscitarea IMM-urilor: Comisia Europeană propune extinderea ajutorului de stat până în 2022

Resuscitarea IMM-urilor: Comisia Europeană propune extinderea ajutorului de stat până în 2022 Sursă foto: Arhiva EVZ

Comisia Europeană ia în calcul extinderea acordării ajutorului de stat pentru IMM-uri până în anul 2022, pe fondul crizei economice generate de pandemia de coronavirus. Un astfel de demers este necesar pentru ca firmele să nu se mai împrumute la bănci, sfârșind astfel, la finalul crizei, mai îndatorate decât sunt deja, relatează Reuters.

Comisia Europeană, responsabilă și de asigurarea unui mediu concurențial corect la nivelul celor 27 de state membre UE, a propus, joi, extinderea ajutorului de stat până pe data de 30 iunie 2022 pentru IMM-uri. Oficialii spun că o astfel de măsură ar ajuta statele membre să răspundă la decalajul de investiții cu care se confruntă unele firme pe fondul crizei generate de pandemia de coronavirus.

Comisia Europeană vrea să extindă ajutorul de stat pentru IMM-uri

Comisia Europeană propune, astfel, eliminarea în timp a măsurilor impuse în timpul pandemiei pentru a le permite statelor și companiilor să se ajusteze găsind o altă sursă de finanțare. În același timp, oficialii vor să stabilească măsuri de investiții pentru IMM-uri.

„Propunem o eliminare progresivă a măsurilor de sprijin în context de criză, pentru a permite statelor membre şi industriei să se ajusteze, acompaniate de măsuri pentru relansarea investiţiilor private în faza de revenire”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager.

Ne puteți urmări și pe Google News

Când se va lua decizia finală. România trebuie să-și exprime opinia cu privire la proiect

O decizie finală în privința extinderii măsurilor aprobate pentru ajutoarele de stat va fi luată după ce statele membre UE vor dezbate și vor înainta punctele lor de vedere cu privire la proiect. Inițiativa vine după două modificări anterioare ale cadrului temporar.

Prima dată, oficialii l-au modificat în luna martie a anului 2020 astfel încât să ofere posibilităţi de a se obţine sprijin public pentru cercetarea, testarea şi producerea de produse relevante pentru combaterea pandemiei de COVID-19 și pentru a proteja locurile de muncă, sprijinind economia.

Pe 8 mai 2020, Comisia Europeană a extins din nou cadrul temporar pentru a include măsuri de recapitalizare și de datorie subordonată.