Evenimentul Zilei > Actualitate > De la miezul nopții se ridică restricțiile în România. Se redeschid toate frontierele. Atenție la actele de identitate expirate
De la miezul nopții se ridică restricțiile în România. Se redeschid toate frontierele. Atenție la actele de identitate expirate

De la miezul nopții se ridică restricțiile în România. Se redeschid toate frontierele. Atenție la actele de identitate expirate

După doi ani de pandemie, restricțiile vor fi ridicate în România. Nu vor mai fi limitări la concerte sau întruniri publice. Se vor redeschide și punctele de frontieră care fuseseră închise temporar. Actele de identitate care au expirat în timpul stării de alertă trebuie acum reînnoite.

Ministerul de Interne a anunțat că, de la miezul nopţii, îşi încetează aplicabilitatea Hotărârea Guvernului nr. 171 din 3 februarie 2022 privind prelungirea stării de alertă.

„Începând cu ora 00.00, încetează toate restricţiile, precum şi restrângerea sau interzicerea unor activităţi aşa cum erau prevăzute în actul normativ menţionat (spre exemplu: obligativitatea purtării măşti de protecţie în spaţiile publice, restrângerea sau interzicerea organizării şi desfăşurării de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, restrângerea sau interzicerea circulaţiei persoanelor şi vehiculelor în locurile şi, după caz, în intervalele orare stabilite, organizarea muncii la domiciliu etc)”, a anunțat MAI.

Punctele de trecere a frontierei, închise temporar, total sau parţial, pe perioada stării de alertă, se vor redeschide, astfel:

La frontiera româno-ungară: Carei – judeţul Satu – Mare

La frontiera româno-bulgară : Lipniţa, Dobromir – judeţul Constanţa.

Atenție la actele de identitate

Românii ale căror acte de identitate au expirat, trebuie să își reînnoiască documentele în următoarele trei luni. „Documentele de identitate a căror valabilitate a fost prelungită pe perioada stării de alertă, urmează să expire după o perioadă 90 de zile  de la încetarea stării de alertă.

În acest sens, structurile MAI responsabile pentru emiterea unor astfel de documente vor informa cetăţenii cu privire la modalitatea eliberării acestora astfel încât să fie evitată aglomeraţia la ghişee. Prevederile referitoare la certificatul digital al Uniunii Europene privind Covid şi formularul digital de intrare în România rămân în continuare aplicabile”, a mai transmis MAI.

Peste doi ani de restricții

Pandemia de coronavirus a dus la impunerea de restricții în România pentru o perioadă mult mai lungă decât estimau inițial specialiștii. „România a parcurs timp de mai bine de doi ani una dintre cele mai dificile perioade din istoria recentă. Mulţumesc românilor pentru responsabilitatea de care au dat dovadă, pentru că au înţeles să respecte regulile de protecţie sanitară şi au ales să se vaccineze, limitând astfel răspândirea pandemiei de Covid – 19.

Mulţumesc, de asemenea, tuturor angajaţilor MAI care şi-au făcut datoria pentru binele românilor. Împreună am reuşit să depăşim momente grele, iar această încercare ne va da puterea să trecem peste toate provocările pe care ni le rezervă viitorul“, a transmis ministrul afacerilor interne, Lucian Bode.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: