Breaking News! Alexandru Rafila, dezvăluirea momentului. Toţi românii trebuie să ştie: Ce suntem obligaţi să facem după ridicarea stării de alertă

Breaking News! Alexandru Rafila, dezvăluirea momentului. Toţi românii trebuie să ştie: Ce suntem obligaţi să facem după ridicarea stării de alertă Sursă: Gabriel Petrescu | Dreamstime.com

Pe data de 8 martie, la miezul nopții, România urmează să iasă din starea de alertă impusă pe parcursul ultimilor doi ani de zile. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține o conferință de presă în care explică ce reguli se vor schimba în țară, odată cu încetarea stării de alertă. Unele dintre restricțiile care urmează a fi înlăturate au fost deja anunțate. De exemplu, masca de protecție nu va mai fi obligatorie, ci va avea doar titlu de recomandare.

Starea de alertă s-a impus pentru prima dată în România pe data de 15 mai 2020, după ce s-a încheiat starea de urgență. Ulterior, lunar, aceasta a fost prelungită până acum câteva zile, când ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că numărul pacienților cu COVID-19 internați în secțiile de Terapie Intensivă a scăzut cu peste 50% astfel încât o parte dintre restricții vor fi eliminate.

Autoritățile naționale au decis, printre altele, ca starea de alertă impusă ultima dată de 7 februarie 2022, să nu mai fie prelungită și, astfel, România să facă revenirea la regulile în funcție de care funcționa înainte de pandemia de coronavirus.

Alexandru Rafila: Masca de protecție este necesară, dar nu obligatorie

„V-am invitat la o conferință de presă ca să discutăm despre situația care a apărut ca urmare a deciziei de a nu prelungi starea de alertă. Odată cu acest lucru, se va ajunge în situația în care restricțiile care au existat să fie ridicate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lunea trecută, am spus că am propus ridicări etapizate a restricțiilor. Faptul că Guvernul a hotărât ridicarea stării de alertă, este o situație noua, înseamnă că toate restricțiile vor fi ridicate. (...) Practic, prudența și responsabilitatea individuală cred că trebuie să reprezinte principalele atribute ale perioadei următoare.

În ceea ce privește măsurile la care se renunță, în primul rând, utilizarea măștii exterior și interior nu va mai fi necesară, sau nu va mai fi obligatorie. Ea este necesară, dar nu va mai fi obligatorie. Nu vor exista limite privind accesul în spațiile publice, instituții sau spații comerciale. Nu vor exista limita în privința orarului.

Fără certificat verde COVID-19 la intrarea în România

Privind călătoriile, certificatul PLF nu va mai fi solicitat. De asemenea, la intrarea în țară nu va mai fi solicitat certificatul electronic COVID-19. Totuși, sunt niște lucruri pe care le recomandăm. Marea majoritatea a țărilor păstrează certificatul, recomandarea este să consulte condițiile de călătorie. Pentru orice persoana care călătorește, va putea s-și scoată certificat COVID în continuare.

O să vă prezint măsurile pe care noi le recomandăm cu tărie, pentru că principalul nostru scop, răspunderea noastră profesională, este legată de asigurarea sănătății cetățenilor. Ne găsim încă în situația unei transmiteri comunitare și chiar dacă scădea a fost foarte rapidă a cazurilor, totuși, 5.000 de cazuri pe zi, câte au fost înregistrate astăzi, o incidență de 14 la mie si 100 cazuri deces sunt cifre care ne îndeamnă sa fim prudenți.

Se recomandă respectarea măsurilor sanitare în continuare

Măsurile pe care le recomandăm sunt esențiale pentru atingerea acestui scop (a nu încuraja un trend ascendent al evoluției bolii COVID-19 - n.r.). Continuăm să recomandăm purtarea măștii de protecție în spațiile deschise aglomerate (piețe sau mijloacele de transport în comun), în spațiile închise, inclusiv în unitățile sanitare, și nu mă refer la personalul medical pentru că în cazul lor face parte din echipamentul de protecție, ci la pacienți, aparținătorii acestora, în grădinițe, școli și universități, atât pentru personal (ne)didactic și elevi.

De asemenea, evitarea spațiilor aglomerate în spații deschise sau închise rămâne o recomandare care ar trebui să fie luată în considerare de cetățeni, la fel ca spălatul mâinilor, utilizarea unui antiseptic.

Ce trebuie să facă persoanele care se infectează cu SARS-CoV-2

Mijloacele de transport în comun și unitățile de interes public trebuie curățate și dezinfectate periodic, iar în cazul persoanelor la care apar simptome de îmbolnăvire, testarea și prezentarea la un medic de familie - și în cazul celor pozitivi, prezentarea la centrul de evaluare sau chiar la unitatea de primi urgențe în cazul unei simptomatologii accentuate - sunt importante pentru a putea fi evaluați și pentru a putea primi tratament specific anti-viral.

Aceste măsuri pe care le recomandăm fac parte din acest pachet, dacă vreți, de responsabilitate individuală, dar cu efect asupra societății, asupra siguranței comunităților în care ne desfășurăm activitatea, încât să putem continua acest trend descendent, iar numărul de cazuri la Terapie Intensivă și numărul de decese să continue, de asemenea, trendul descrescător.

O măsură recomandată, chiar dacă nu este obligatorie, cred că ar trebui să o respectăm cel puțin până trece transmiterea comunitară.

Cum va avea loc izolarea sau carantinarea persoanelor bolnave

Izolarea unei persoane simptomatice este normală, aceeași recomandare o avem și pentru alte tipuri de afecțiuni - dacă ai gripă, tot trebuie să te izolezi. Sigur că este o diferență în momentul de față întrucât izolarea nu este dublată de control, pentru că acel control al izolării va dispărea, dar asta nu înseamnă că dacă avem simptome sau se confirmă diagnosticul trebuie să împrăștiem infecția. Este o conduită pe care nu avem cum să o încurajăm în niciun fel, dimpotrivă. Izolarea este esențială și pentru o vindecare mai rapidă, chiar dacă primești tratament ambulatoriu.

În ceea ce privește carantina, acolo procesul de evaluare a legislației continuă și în acest moment, pentru că este nevoie de o decizie a Comitetului Național pentru Situații de Urgență și așteptăm să găsim o soluție, să vedem dacă va continua sau nu și în ce condiții.

(Vor mai fi date decizii de izolare sau rămâne la atitudinea cetățeanului?) În momentul în care cineva are un diagnostic pozitiv, automat se izolează și primește concediu medical de la medicul de familie sau de la medicul de la spital, la care ajunge să fie internat.

(Dar nu mai este obligatorie?) Este obligatorie, încă o dată - pentru a respecta condiția izolării nu trebuie neapărat să vină cineva să te verifice și să te amendeze. Este o măsură de bun simț. Este la fel ca un copil simptomatic, care merge la școală. Tocmai am discutat că dacă un copil este simptomatic, tușește, îl doare gâtul, nu îl trimiți la școală în colectivitate. Același lucru se aplică și în condițiile izolării unei persoane.

Spitalele vor trata în continuare pacienți COVID-19

Spitalele vor funcționa în sistem combinat. Adică, unitățile sanitare care au trata și până acum pacienți COVID-19 îi vor trata și în continuare. Avem 5.000 de pacienți în spitale, ei trebuie tratați, dar pe măsură ce numărul de pacienți va scădea, activitatea din spitale se va relua cu tot profilul de activitate pe care îl are fiecare unitatea sanitară în așa fel încât să existe un proces gradual de întoarcere la normalitate și în ceea ce privește acordarea serviciilor medicale.

Pentru acest lucru, am discutat cu cei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate și vom asigura și o perioadă de tranziție, de finanțare la nivelul cheltuielilor efectuate pentru aceste unități sanitare. Discuția a fost pentru data de 30 septembrie”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.